1. srpna 2016

Události, komentáře: Reorganizace policie odstartována

Začala fungovat Národní centrála proti organizovanému zločinu, která slučuje protimafiánský a protikorupční útvar. Spadá pod ni 900 policistů a desítky civilních zaměstnanců. Podle vedení budou sdílet informace efektivněji, než tomu bylo doposud. Rozhodnutí o zřízení centrály vyvolalo roztržku uvnitř vládní koalice a čelilo i kritice státních zástupců.Téma pro bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka /ODS/.


Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT24.


Daniel TAKÁČ, moderátor:

V Česku ode dneška funguje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Pod ní přešel protikorupční a protimafiánský útvar policie. Centrála má jednoho ředitele, 3 náměstky a 4 sekce. Její detektivové se budou zabývat závažnou hospodářskou trestnou činností, kyberkriminalitou, anebo organizovaným zločinem. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A zároveň zdravím někdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka. Dobrý večer. 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Dobrý večer, přeji. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Váš názor? Profesionální názor bývalého policisty. Se změnou zločinů musí se změnit policie a změnila se dobrým směrem? 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Principiálně reorganizace je správná. Já se bohužel jenom domnívám, že vedení resortu a policie podcenilo odbornou diskusi a bohužel, protože si myslím, že kolem toho vznikla zbytečná pachuť. A tohle to polemizování o tom, jestli to bude fungovat, anebo ten politický souboj, který se odehrál v minulých týdnech, ten teda přispívá všemu a naopak způsobuje destabilizaci policie. A já si myslím, že to je teda velmi nebezpečné zejména v době, kdy se tedy zhoršuje bezpečnostní situace. Já jsem přesvědčen, že to fungovat samozřejmě bude. Už jenom kvůli tomu, že u policie zůstali lidi, kteří na těch útvarech působili. A myslím si, že i převzetím určité míry odpovědnosti se přihlásili k tomu, že chtějí, aby vyšetřování korupce a závažné trestné činnosti pokračovalo. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je to, co jsem tady zmínil, že v těch vedoucích funkcích jsou. Ale vy jste říkal, že se podcenila ta komunikace. Vy jako bývalý policista přece musíte vědět, jestli se o tom mluvilo nebo nemluvilo. Tak, že to je záležitost, která se dlouhá léta probírala v policii, debatovalo se o ní a teď to tedy došlo k nějakému závěru a nebo to je blesk z čistého nebe? 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Ne, u policie se o změnách celostátních útvarů diskutuje už skoro deset let. A ještě jednou principiálně to je správná myšlenka. Já si dokonce myslím, že nejsme u konce reorganizací, protože ten cíl by měl být národní kriminální úřad, který bude mimochodem zahrnovat například i národní protidrogovou centrálu a bude víc pamatovat na to, jak budou fungovat ostatní složky, které podpoří výkon těch celostátních útvarů. Takže já si myslím, že je úplně zbytečné polemizovat o tom, jestli se to má udělat nebo nemá. Ona se změnila bezpečnostní situace. Vy potřebujete ty útvary, aby fungovaly sjednoceně, aby byly sjednocené informace. Aby víc kooperovaly a já neznám... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Aby mohly lépe unikat ty informace, to je obava těch, kteří nesouhlasí s tou reformou. 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Samozřejmě, policie občas má problémy, které souvisejí s únikem informací, ale já vám spíš řeknu něco jiného. Aby například nebyl, nikdy nevyřčený a potvrzený konkurenční souboj mezi jednotlivými útvary, abyste víc byli schopni sjednotit některé informace, které se týkají jednotlivých případů. A možná i proto, aby ty útvary hledaly společný cíl a byly důvěryhodně schopné vysvětlit některé vyšetřované kauzy. Ale já samozřejmě nejsem ten, který předkládal v současné době reorganizaci, takže nemůžu přesně říct. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, to nejste, ale jste profesionál, takže rozumíte tomu daleko více než my laici a vy přece pamatujete dobu, kdy jsme se tady pohybovali v situaci, kdy se muselo nahoru hlásit, jaké politické případy se prošetřují a vláda Petra Nečase, pokud se nemýlím, to byla, která tuto praxi odstranila a začalo se najednou vyšetřovat. Čili ta obava, že se zase musí něco někam hlásit, ta není na místě? U kritiků té reformy? 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Já jsem přesvědčený, že ne. Dneska je policie pod takovou obrovskou veřejnou kontrolou. Policisté, kteří dělají na těch nejzávažnějších kauzách, si moc dobře uvědomují, s jakými citlivými informacemi pracují. Jak eventuálně případně mají reagovat na to, kdyby se někdo dopouštěl nějakého záměrného úniku informací nebo by chtěl sbírat informace pro nějaké další využití. Nakonec i vy média máte celkem velký zájem a přehled o věcech, které policie třeba aktuálně šetří. To znamená, já si vůbec nemyslím...navíc tady je státní zastupitelství. Státní zastupitelství, které vykonává dozor, dohled. Já si neumím představit, že elitní policista nebo státní zástupce, který má na starosti nějakou kauzu, by jenom tak přihlížel k nějakému řízenému úniku informací nebo k nějakému nefungování organizace. Navíc, prosím vás, jestli se bavíme o policii, tak je to velitelsky organizovaná složka. A já jsem přesvědčený o tom, že nadřízení policistů, kteří něco vyšetřují, nemají znát detaily, ale proboha přeci musí vědět, co ten útvar vyšetřuje. Aspoň v obecné rovině, aby mohli případně i taky zajišťovat efektivitu těch jednotlivých policejních složek. Ale to je asi na dlouhé povídání. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ochromila celá ta kauza Policii České republiky? Zpomalí se teď vyšetřování těch rozjetých věcí, které nikomu nebyly odebrány, jak jsme dnes slyšeli, od nového vedení, ale zpomalí se ta práce? Což se před volbami může někomu politicky hodit. 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Nevím, jestli se zpomalí, ale samozřejmě veškeré ty diskuse a polemiky určitě nepřidaly na atmosféře uvnitř policie. Ono to chvíli potrvá, než si to sedne ta reorganizace, než ti příslušní velitelé, kteří získali nějakou odpovědnost za nový útvar, nastaví některá pravidla a možná přesvědčí i ty své podřízené, že se zásadně nic nestalo a jede se dál. Určitě bude chvíli uvnitř některých těch pracovních týmů i nějaká míra nedůvěry, která se bude odstraňovat až v tom čase, kdy budou spolupracovat na některých kauzách. Ale ještě jednou, já jsem přesvědčený o tom, že u policie je drtivá většina lidí, kteří tu práci chtějí dělat, jak nejlíp dovedou a to se týká i těchto elitních útvarů a ty kluci a holky určitě budou pokračovat v tom, co započali. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Prezident republiky, prosím, velmi krátce, říkal, že ale celorepublikové útvary nebyly moc efektivní, že někdy stály a dívaly se, jak běží zločin. 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
V první řadě policie není jenom o dvou celostátních útvarech. Já myslím, že se závažné kauzy nedělají jenom na těchto zmíněných útvarech. Dělají se v rámci kriminální služby v celé republice. Ale víte co, to je jako polemizovat o tom, jestli jsou dostatečně efektivní, já bych nechtěl v této chvíli. Já myslím, že udělalo se strašně moc kvalitní práce i v souvislosti s korupcí a závažnou hospodářskou trestnou činností a vždycky najdete nějaký prostor k tomu, aby se některé útvary nebo policisté zaměřili na konkrétní věci, které třeba byly nedostatečně vyhodnoceny. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Červíčku, děkuju za rozhovor. Na shledanou. 

Martin ČERVÍČEK, expert strany pro bezpečnost, bývalý policejní prezident /ODS/:
Děkuji, na shledanou. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vám poděkování za to, že jste si pustili Události, komentáře a přání pěkného večera. Na shledanou. 

Brig.gen.v.v. Mgrr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016