1. srpna 2016

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Královéhradeckého kraje pro Novinky.cz

 
Váš kolega z ODS Václav Klaus ml. nedávno vyzval k opuštění Evropské unie. Sdílíte jeho názor?

Nedivím se kritice EU. Místo toho, aby se zaměřila na nejdůležitější oblasti, jako je třeba bezpečnost, tak řešíme tisíce nařízení a předpisů. Podívejte se, co se dělo kolem eura v Řecku nebo migrace. Jak dlouho trvalo, než jsme se domluvili alespoň na nějakých opatřeních. Jak pokrytecky se upínáme k tomu, že nám pomůže nějaká dohoda s Tureckem. Další věci mě bohužel přesvědčují, že EU si zaslouží zásadní změny ve fungování a čeká nás diskuze, co má mít v kompetencích.
 
Je vůbec možné, aby se fungování Unie změnilo?
 
Myslím, že ještě existuje prostor pro změny, ale s jinými politiky v čele Evropy. Jsem Evropan a jsem rád, že jsme součástí EU. Ale ne za každou cenu.
 
Pokud by tedy k reformám nedošlo...
 
Potom platí, že nemáme být součástí EU.
 
Prezident Miloš Zeman se nechal nedávno slyšet, že by byl pro konání referenda o „czexitu“, ač by hlasoval pro setrvání v Unii. Mělo by být podle vás referendum být?
 
Myslím, že referendum je předčasné. Byl bych spíš pro to, aby jednotliví představitelé EU začali definovat způsoby, jak bude společenství fungovat, jaký bude podíl na rozhodování jednotlivých institucí.
 
Jak se díváte na snahu Evropské komise regulovat držení zbraní?
 
To je úplná pitomost. Musím říct, že je daleko lepší, když máte pod kontrolou legálně držené zbraně. Policii to pomáhá při odhalování problémů a rizik. Legalizace přispívá k tomu, že máte zajištěnou větší bezpečnost.
 
Není vám v tuhle chvíli líto, že jste odešel od policie? Ať už kvůli zhoršené bezpečnostní situaci nebo tomu, co se v Česku děje kvůli reorganizaci policie.
 
Pro mě to bylo těžké rozhodnutí, přeci jenom 26 let jsem sloužil veřejnosti. Neodcházelo se mi jednoduše. Na druhou stranu mám dojem, že bezpečnost se dnes v ČR řeší jiným způsobem, než jsem si představoval. Když jsem o tom přemýšlel, měl jsem chuť zkusit něco nového, něco, co má smysl. Proto začínám s regionální politikou. Mám dojem, že své zkušenosti a energii můžu uplatnit někde jinde. 
 
Říkáte, že vám vadí, jak se dnes řeší bezpečnost. Nebylo by tedy lepší zůstat u policie a pokusit se to změnit?

O všem jsem dlouze a vážně přemýšlel. Dnes jsem přesvědčen, že se svou znalostí bezpečnosti mohu být více užitečný ve veřejném prostoru. Co se děje u policie, mě strašně mrzí. Je potřeba, abychom si uvědomili, že jsme ve válce s islámským terorismem. K tomu potřebujete fungující bezpečnostní složky a ne, že tady budou vznikat politické spory.
 
 
 
(Autor: Barbora Zpěváčková)
Brig.gen.v.v. Mgrr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016