29. července 2016

Události ČT: Rozdělování peněz z rozpočtu

Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout v archivu ČT.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Hostem Událostí je teď člen výkonné rady ODS Jan Skopeček. Přeju dobrý večer a rovnou se ptám. Vládě se daří čerpat dotace v rekordní výši. Proč se to nepovedlo už dřív předchozím vládám? 

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:
Dobrý večer z Brna. Já myslím, že tato vláda dojíždí ty projekty, které byly připravovány už v tom předchozím období. Já myslím, že stačí se podívat i podle jednotlivých resortů. Jsou resorty, které čerpají lépe, jsou resorty, které čerpají hůře. Podle mého názoru už byla chyba v době, kdy se nastavovaly ty projekty a jednotlivá odvětví, do kterých směřovaly. Víte, že my jsme nesmyslně si řekli o dvanáct oblastí, zatímco ostatní si řekli třeba na tři priority, infrastrukturu a další věci, které považovali za podstatné. A právě ta rozdrobenost podle mého názoru způsobila i to, že v tom čerpání byly potíže. Ale já bych to nedával za vinu žádné vládě. S tím má potíže každý ministr, který se s tím potýká. 

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se teď podívat na další aspekt toho navrhovaného rozpočtu nebo té dnešní debaty o něm. Vy jste kritizovali, vaše strana ODS a TOP 09 kritizovaly, že vláda postrádá jakousi strategii v oblasti důchodů. Co byste viděl jako plusy a minusy vládních návrhů? 

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:
Já to musím rozdělit na dvě věci. Jedna je metoda sestavování rozpočtu a druhá je pak ta struktura rozpočtu samotného. Když se podíváme na tu metodu, tak já myslím, že se naplnila slova Andreje Babiše, že k němu budou chodit ministři sociální demokracie s čepicí a budou žmoulat a prosit peníze navíc. Já si myslím, že státní rozpočet je jeden z nejdůležitějších nebo vlastně nejdůležitější makroekonomický nástroj vlády a vláda by podle toho s ním měla také nakládat. Myslím si, že o těch prioritách by měla rozhodovat celá vláda, popřípadě alespoň porada ekonomických ministrů. A ten rozpočet by neměl být tvořen tak, že k Andrejovi Babišovi budou chodit jednotliví ministři a ten podle možná barvy jejich očí nebo úsměvu se rozhodne, kolik kam přidá. Myslím si, že to ukazuje na obrovskou slabost sociální demokracie a premiéra a nechápu, proč takový způsob jednání o rozpočtu vůbec dopustí. To je k té metodě. Co se týče té struktury, tak nám se samozřejmě nelíbí, že v době ekonomického růstu by měl být schodek až šedesát miliard, o tom začali hovořit sociální demokraté, že až šedesát miliard, přitom Andrej Babiš sliboval při nástupu do ministerské funkce, že na následující rok už bude mít rozpočet vyrovnaný. Takže já myslím, že to jasně ukazuje na to, že tato vláda nezvládá fiskální politiku, nezvládá dělat ty potřebné kroky ve fiskální politice. A vidíme to v těch schodcích, které tato vláda plánuje. 

Michal KUBAL, moderátor:
To bylo jednání o státním rozpočtu očima opoziční ODS, Jan Skopeček. Díky za váš čas. 

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:
Děkuju za pozvání, hezký večer. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
člen výkonné rady