22. července 2016

Jsme ve válce, říkám už několik let

Desítky mrtvých na istanbulském letišti, na promenádě v Nice, další útoky na lidi ve vlacích a jinde v Německu a Francii.

Děsivé události posledních dnů mají jedno společné - šílenci, kteří je provedli, se hlásí k radikálními islámu, vlajka Islámského státu je skoro jejich povinnou výbavou. 

Nestačí minuty ticha, státní pohřby ani deklarace boje proti terorismu. Prázdná slova, za kterými nenásledují činy, jsou fráze, které už lidé odsuzují a nevěří jim, jak se o tom naposledy přesvědčili představitelé francouzské vlády. 

Jsme ve válce, říkám už několik let. Nevyhlásili jsme ji, nechceme ji, ale je proti nám vedena. Musíme si to uvědomit a jako ve válce se chovat. Útočník je jasný a proto je jasný i nepřítel. Chceme-li být v bezpečí, musíme ho porazit. Rozbít základy a podporovatele radikálního islámu je úkol dne! To konkrétně znamená: vojensky porazit Islámský stát, prostřednictvím bezpečnostních služeb zlikvidovat jeho skupiny v dalších zemích především v severní Africe, zastavit jeho zdroje financování, kriminalizovat občany EU, kteří se k Islámskému státu hlásí, tvrdě trestat jakoukoli deklarovanou podporu radikálního islámu atd. 

Nepohodlné a nepříjemné? Ano. Ale zná někdo příjemnější řešení? Nebo se budeme nečinně dívat, jak tu umírají znovu a znovu nevinní lidé?

prof. Petr Fiala

předseda strany