13. července 2016

Represe držitelů zbraní nemá smysl

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh má rozhodnout, zda posvětí nesmyslnou represi držitelů legálních zbraní. Podle představ Evropské komise by měly být například zakázány samonabíjecí sportovní a lovecké zbraně a v podstatě zlikvidovány cenné muzejní sbírky, to vše pod záminkou boje proti terorismu a organizovanému zločinu.

 
 
„Se zpřísněním podmínek nesouhlasíme a je na pováženou, že se absurdním návrhem komise vůbec zabýváme,“ řekl předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil.  
„Teroristé a zločinci zásadně neútočí legálně drženými zbraněmi nebo muzejními exponáty. Komise měla jen dohlédnout na to, aby předpisy pro znehodnocování zbraní nebyly v některých členských zemích příliš benevolentní, a pokusit se zakročit proti černému trhu. Výsledkem snahy o odzbrojení obyvatel ale bude pravý opak: posílení nelegálního obchodu a mnohem bezpečnější prostředí pro teroristy.“
 
Pokud by prošla přísnější celoevropská regulace, jen v České republice by se dotkla několika desítek tisíc zbraní, které by stát musel držitelům zabavit a pravděpodobně i vyplatit finanční náhradu.
 
„Setkali jsme se s tím, že řada evropských států na svém území střelné zbraně vlastně nevidí ráda. Je to jejich volba a my ji respektujeme. Nelze ale souhlasit s tím, aby k podobným restrikcím byla nucena Česká republika, jejíž přísná a funkční zbraňová legislativa by naopak mohla být vzorem dobré regulace pro celou Evropu,“ dodal Jan Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů