28. června 2016

Brexit je impuls k reformě EU

Občanští demokraté vyzvou vládu, aby brexit využila jako impuls k vyjednání lepších podmínek pro Českou republiku v EU. ODS bude bojovat proti zákonu, který má omezit otevírací dobu obchodů.

Hlavní představitelé EU stále nechtějí přijmout zodpovědnost za výsledek hlasování ve Velké Británii. Jean Claude Juncker, jako předseda Evropské komise, nepochopil zprávu, kterou Velká Británie poslala. Návrh ODS a frakce Evropských konzervativců a reformistů na jeho odvolání však v Evropském parlamentu zamítly ostatní frakce, ve kterých jsou zastoupeny české politické strany. Evropská unie se musí změnit, což s představiteli, kteří dovedli unii k brexitu, nebude možné,“ uvedl Zbyněk Stanjura.

 

Již nyní je jasné, že evropské smlouvy budou otevřeny. Vláda musí této příležitosti využít a pro Českou republiku vyjednat lepší podmínky, které budou hájit zájmy občanů. Mám na mysli například výjimku z přijetí eura, musí ale také zabránit další ztrátě národní suverenity. Evropská unie se musí vrátit ke svým kořenům, fungovat jako teritorium volného pohybu osob, zboží a služeb. Vytváření federace po vzoru Spojených států není pro Evropu řešením,“ vysvětlila Adéla Kadlecová, expertka ODS pro evropské záležitosti.

 

Je naprosto neuvěřitelné, že se vláda chystá zakazovat podnikatelům podnikat, zaměstnancům pracovat a vydělat si peníze a lidem nakupovat. To je socialismus ve své nejohavnější podobě. Neexistuje žádný rozumný důvod, aby stát nařizoval, kdy mají mít obchody otevřeno. Bojím se, s čím levice přijde příště, jakým způsobem bude dále pokračovat v regulaci podnikání a soukromého života lidí. Poslanci ODS budou hlasovat proti tomuto návrhu. ODS chce naopak podnikatelům přinášet zjednodušení tak, aby mohli svobodně podnikat a ne papírovat,“ říká 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.