7. června 2016

Jak stát hospodaří s penězi daňových poplatníků?

Ministr financí a vicepremiér Babiš se často chlubí tím, jak díky svému podnikatelskému umu srovnal veřejné finance.

Bude tato jeho teze platit, až ekonomika přestane být v konjunktuře? Je jednoduché mít na všechno relativně dost prostředků, když ekonomika roste a státní pokladna se bezproblémově plní. Nechci spekulovat, jaký dopad budou mít nové daňové kontrolní systémy, jako kontrolní hlášení a hlavně elektronická evidence tržeb (EET). Zejména ta povede pravděpodobně k pročištění trhu, ale podle mého názoru negativně, neboť svoji podnikatelskou činnost ukončí tisíce drobných živnostníků, hospodských, trhovců a řemeslníků, kteří byli na drobných platbách v hotovosti existenčně závislí. Jak ale stát doopravdy hospodaří s daněmi svých občanů?

Nabírá tisíce nových úředníků, ať již na daňovou správu či sociální služby. Zvyšuje státním úředníkům platy. Zabetonovává toto úřednictvo pomocí služebního zákona a dalších benefitů pro státní zaměstnance.

Ministr financí souhlasil se zrušením poplatků ve zdravotnictví, které tvořily ročně cca 5 miliard. Teď se diví, že 5 miliard v resortu zdravotnictví schází. A doktoři a sestry odcházejí do zahraničí.
Když se takto personálně a platově posílila administrativa, téměř nezbývá na zvýšení důchodů. Konjunktura však jednou skončí a nástupce ministra Babiše bude mít prázdnou pokladnu a natažené ruce všech výše uvedených. A protože v budoucnu bude končit i čerpání evropských dotací, situace bude o to horší.

Velmi zjednodušeně lze říci, že veškeré daňové přebytky, které přinesla ekonomická konjunktura a na kterých ministr financí nemá žádnou zásluhu, byly rozdány s představou, že se roky hojnosti budou neustále opakovat. Každý student ekonomie vám potvrdí, že to není možné.

Co je však stejně špatné jako rozdávání přebytků, je neustále se zvyšující byrokracie, kontroly a administrativa, které zavalují podnikatele, tedy ty, kteří zaměstnanost a daňové výnosy státu přinášejí. Bohužel, tato zvyšující se byrokracie přispěje v budoucnu v době recese k ekonomickému propadu. Stále jsme v konjunktuře. Nástupci Andreje Babiše však není co závidět.
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR