1. června 2016

Sněmovna jedná o rozpočtu na příští rok

Po koaličním pnutí z minulého týdne se dnes sešla vláda. Projednává jeden ze nejdůležitějších zákonů. Rozpočet na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje schodek 48,5 miliardy korun. V materiálu pro jednání vlády ale resort připouští, že výdaje bude možné zvýšit, a to o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena dohoda koaličních stran. Ta počítá příští rok se schodkem 60 miliardy korun.

Našimi hosty jsou Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Zdravím vás. Dobrý den.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Dobré odpoledne i posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A druhé lince je Jan Skopeček, ekonomický expert Občanské demokratické strany. Vítejte, pane Skopečku, dobrý den.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Hezké poledne vám i posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Začnu rovnou u vás, pane Skopečku, je to ambiciózní rozpočet, co myslíte?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Tak ambiciózní v jakém slova smyslu? Jestli se budeme...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ten schodek, ten, ten schodek...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Bavit o tom...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
48,5 miliardy, pokud by se udržel, jestli to je dobrá zpráva?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že příliš ambiciózní není, když se podíváme například na rok 2008, kdy rovněž hospodářství rostlo, tak tehdy pravicová vláda dokázala hospodařit se schodkem kolem 20 miliard, když se podíváme na ta uplynulá léta, tak schodek v rozpočtu kolem 60 miliard jsme měli už minulý rok. Takže já myslím, že pokud by chtěla vláda mluvit o nějaké ambici, co se týče schodku, tak ten schodek by měl být daleko nižší než navrhuje sám pan ministr Andrej Babiš a navíc, co je ještě horší, já očekávám, protože je předvolení rok a ve vládě je spousta lidí, který chtějí přerozdělovat a kupovat si své voliče, že ten skutečný schodek poroste k těm 60 miliardám, o kterých jste před chvílí v reportáži hovořili.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane Středulo, vy předpokládáte, že ten schodek zůstane 48,5 miliardy, nebo také si myslíte, i s ohledem na to, že budou volby, že vláda bude štědrá?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Já nejdřív bych chtěl říct, že co se týká ambicí rozpočtu, tak pokud by měl, ten rozpočet je rozhodně ambicióznější než schodky, které dosahovaly vlády ODS a TOP 09, kde byly až 190 miliard korun, takže z tohoto pohledu to je velmi ambiciózní rozpočet. Ale my neposuzujeme ambicióznost, ambicióznost rozpočtu podle toho, kolik je plánovaný deficit, protože z tohoto pohledu je nutno si říct, co potřebujeme zafinancovat, kde ty peníze chybí, co je potřeba zainvestovat, také jaké jsou požadavky například do oblasti platů, protože ty jsou hluboko pod hodnotama, o nichž my si představujeme, že by mohly být, takže z tohoto pohledu si myslíme, že musí být ten deficit rozhodně vyšší a pro Českou republiku to nezpůsobuje vůbec žádný problém.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, to je právě otázka, kterou teď zmínil pan Středula. Otázka platů. Jak složitou má vlastně ministr financí pozici, když slyšíme, že chtějí přidat lékaři, chtějí přidat učitelé a další pracovníci ve školství a tak dále, hasiči, jak těžký úkol to je?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Tak já bych se chtěl nejdřív ohradit proti tomu, co řekl pan Středula. Musí si uvědomit, že vláda, pravicová vláda hospodařila při nástupu ekonomické krize, to je úplně jiná situace, úplně jiné rozpočtové podmínky, než které má dnešní vláda, která zažívá nadprůměrný hospodářský růst a ten nadprůměrný hospodářský růst by měl být právě využit na to, aby se tvořily rozpočtové rezervy na období, kdy třeba přijde znovu krize, kterou si ani sami nemusíme zavinit, jako v těch uplynulých letech. A co se týče té vaší otázky, no samozřejmě, že to ministr financí má vždycky těžké a nejenom s odboráři, ale má to těžké samozřejmě s jakýmkoliv resortem ve své vládě, protože ti ministři samozřejmě chtějí pro ten svůj resort získat co nejvíce, co nejvíce peněz a já vyčítám Andrejovi Babišovi, že přišel s návrhem, který říká 48 miliard a dopředu vzkazuje ministrům, jak své, jak svého vlastního hnutí, tak konkurenčních stran, že pokud si trošku dupnou, tak ten rozpočet může vzrůst až na 60 miliard korun. Čili podle mého názoru je to číslo, těch 48 úplně zbytečné se o něm bavit a Andrej Babiš si tu pozici ztížil tím, že dopředu dal šanci ministrům, aby...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že nebyl taktický, že měl víc hrát...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Aby jednali, přesně tak, aby si, aby si vyje..., aby si vyjednali, aby si dupli a vyjednali si další miliardy. Navíc, když se podíváte na...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane, pane Skopečku, ale jenom, jen abych se udržela u té mé otázky. Proti tomu zvýšení těch platů, ať se jedná o zdravotníky, pracovníky ve školství, či hasiče, či další pracovníky veřejného sektoru, proti tomu vy nic nemáte, na to si myslíte, že teď je peněz dost?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že přesně tak, jak v okamžiku, kdy nám vyčítali levicoví politici, že jsme šetřili v době krize, tak teď když ekonomika roste, a tak mám pocit, že je ten prostor pro to ohodnotit více i státní zaměstnance a vy jste jmenovala ty nejpalčivější, nebo, nebo resorty, kde je ten nejpalčivější problém, jako je například zdravotnictví a školství, tam my žádný, tam my žádnou, tam my žádný problém nevidíme. V čem my vidíme problém, je zbytečný nárůst podle našeho názoru úředníků, který, se kterým počítají jak, jak rozpočet na příští rok, tak ty výdajové rámce na, na další roky a tam si myslím, že kdyby se podařilo státu udržet počet úředníků a státních zaměstnanců na stejné úrovni, tak i v těch následujících letech by ti stávající zaměstnanci měli větší prostor pro růst mezd. Ale růst mezd není tím nejpalčivějším problémem našich veřejných financí. Naším nejpalčivějším problémem veřejných financí je růst mandatorních výdajů, zejména sociálního charakteru a s tím vláda za celé ty roky, které vládne, nedělá vůbec nic a je to časovaná bomba pro českou ekonomiku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane Středulo, budete tomu oponovat? Růst mandatorních výdajů, že by byl nejpalčivějším problémem?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Vůbec není nejpalčivějším problémem, protože situace je taková, že například čeští důchodci mají ve srovnání s rokem 1989 pouze o 10% bodů vyšší reálnou kupní sílu, neboli my máme důchodce, kteří jsou na takových hranicích, že jsou blízko hranice chudoby pro jednotlivce. Takže my jsme vytvořili obrovskou entitu lidí právě proto, že jim nepřidáváme, že se tomu nevěnuje, že tomu dáváme přesně takové to hloupé, opravdu naprosto nesmyslné, nesmyslné nálepky typu, že to je vysoké mandatorní výdaje, ale Česká republika tvoří obrovské zdroje, proč se pan Skopeček nesoustředil třeba na to, že Českou republiku od, opouští každoročně minimálně nějaký půlbilionu korun, které vytahují firmy z České republiky a nejsou prakticky vůbec k užitku České republice, maximálně tady máme práci ve mzdě. Nebo to, že hluboce podfinancovali českou ekonomiku a teď je ten čas, kdy musí být do české ekonomiky financováno, no ale taky ještě cudně nesdělil, kolikže si představuje to navýšení platů, protože jestliže stát zřídil pracovní místa, i kdyby to bylo jedno jediné pracovní místo, o němž teď bychom mohli mluvit, tak ho zřídil proto, že ho potřebuje a jestliže ho potřebuje, tak v tom případě ho má zaplatit a není možné, aby se ve státní správě pohybovaly platy ve výši 14 nebo 15 tisíc korun hrubého a místo toho...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy si myslíte...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Abychom to řešili, tak hledáme nějaké jiné, jiné vysvětlení, viz některá vysvětlení českých politiků na adresu lidí, že vlastně by vůbec neměli dostat přidáno a podobně. Myslím si, že nikdo z těch, kteří o tom rozhodují, by za takovéto peníze, za 12, 13, 14 tisíc hrubého nechtěl dělat a nikdy by možná nepracoval, takže myslím si, že česká ekonomika potřebuje výrazně pomoci v oblasti platů a těch našich 10 % je z našeho pohledu skutečně minimum pro řadu oblastí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A ten nárůst úředníků, jak o něm mluvil pan Skopeček, ten je nutný podle vás, pane předsedo?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
O tom my nerozhodujeme. To jsou přijaty nebo zřízená pracovní místa. Pokud někdo usoudí, že tu agendu nemusíme dělat, tak ji, tak ji rozhodně mít nemusíme. My nelpíme na tom, kolik lidí bude nebo nebude pracovat, ale ti, co pracují, ať mají slušně zaplaceno. To je naprosto jednoznačné. Takže z našeho pohledu rozhodování o tom, kolik lidí pracuje ve státní správě nebo kolik lidí pracuje pro stát, nebo na různých místech, protože to nejsou jenom úředníci, to je celá řada jiných profesí, takže z tohoto pohledu musí být zaplaceno. A jestli někdo si myslí, že zřídí místo a nedá na něj peníze, tak to potom dopadne i tak, nebo může dopadnout i tak, že ty lidi skutečně živoří a nebo ta služba nemusí být úplně dělána těmi nejlepšími odborníky, které máme...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Momentálně v České republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já ještě poprosím pana Skopečka, aby zareagoval na ta slova, která, která...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já musím jednu reakci, já nevěřím...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jsou, ano, hloupé nálepky dáváte prý říká pan Středula.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
No ne, já nevěřím vlastním uším, že předseda odborového svazu může říct veřejně, že růst mandatorních výdajů není problém. Vždyť to ho, to by ho přece mělo zajímat nejvíce. Ten růst, kterej počítá, se kterým počítá rozpočet na příští roky, je kolem 3 % a hospodářství roste i podle predikce, bude růst i podle predikce ministerstva financí o pouze o 2,5 %. Čili každý rok tu, ty výdaje na mandatorní výdaje rostou rychleji než je hospodářský růst a nejde jenom o, o platby pro starobní důchodce. Rostou i, rostou i dávky v nezaměstnanosti a to přesto, že nezaměstnanost klesá. To jsou přece strukturální problémy veřejných financí, které nemůže pan, pan předseda takovýmto šmahem a hloupě odmítnout. To je prostě realita, na které se shodnou ekonomové ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nevím, jestli to dě..., jestli, jestli, jestli je možné říct...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Odprava doleva a pokud se nebudou řešit...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že to pan předseda dělal hloupě. To už si vyměňujete...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
A pokud se, pokud se, pokud, pokud se nebudou řešit...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Slovo hloupý...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Tak právě se dostanou v dalších letech zejména ty, ti lidé, o kterých pan minist...., pan předseda mluví, jako jsou důchodci, jako jsou státní zaměstnanci, tak se dostanou do potíží, protože na ty jejich platy a na ty jejich důchody už nebudou peníze. Teď je ten pravý okamžik to řešit, aby i na starobní důchody v rozumné míře i na, na růst mezd byly peníze i v následujících letech a...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane Středulo, poprosím poslední větu a velmi stručně. Reakci i na to, co jsme slyšeli. Vezmete si k srdci, co říkal pan Skopeček?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Česká republika potřebuje zásadní diskusi o daňovém systému. Ne to, co je v České republice, kdy právě vlády, jako je ODS způsobila, že tady máme enormně nízké zdanění subjektů a výsledkem toho je, že právě ty finanční prostředky nejsou a vůbec to není o tom, že lidé mají...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Říkala jsem poslední větu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Vysoké peníze, naopak mají enormně nízké peníze a...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Takže pan předseda navrhuje růst...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Nezpůsobili tou svou hloupou politikou...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Růst daní, růst daní, růst daní má být lék pro Českou ekonomiku. To opravdu není...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
My říkáme, že se necháme ještě diskutovat o daních, o všech stránkách, o odpočitatelných položkách daní a podobně. A je nejzásadnější diskuse...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Chcete zvyšovat daně, abyste mohli více přerozdělovat...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Jeďte do Rakuska, jeďte do Rakouska nebo do Německa...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pánové, vidím, že to nevyřešíme dnes ve 12 hodin a 20 minut. Každopádně vám moc děkuju, že jste si udělali čas pro Radiožurnál a Český rozhlas Plus. To byl Josef Středula, odborový předák a Jan Skopeček, ekonomický expert Občanské demokratické strany. Hezký den vám přeji. Na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Hezký den všem posluchačům.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Na shledanou a hezký den.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Na slyšenou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman se mnou ve studiu poslouchal tuto debatu. Ostatně, pojďme se vrátit spíš k atmosféře, která je v tuto chvíli ve vládní koalici. Viděli jsme minulý týden tu roztržku kvůli protikuřáckému zákonu, dnes projednávají ministři důležitý státní rozpočet. V jaké atmosféře, Petře?

Petr HARTMAN, redaktor:
Já bych řekl, že ta atmosféra je stále stejná. Že pochopitelně koalice má na různé věci různé názory, ale není to v té fázi, že by koalice rozpadala. Ostatně ten protikuřácký zákon poputuje podle všeho znovu do sněmovny, došlo k velmi rychlé shodě a dokonce k té shodě nebyla ani potřeba přítomnost dvou předsedů koaličních stran, protože na tom koaličním jednání nebyli. Pochopitelně jsme neustále svědky toho, jak hnutí ANO, Andrej Babiš hrají tu svoji hru, to svoji roli, to znamená strany, která je sice součástí vlády, ale je tak trochu v opozici vůči těm zavedeným stranám, kdy ostatně oni dávají najevo, že spoustu věcí by dělali jinak, kdyby jim to ty tradiční strany schválně nekazily. A já si myslím, že do této atmosféra zapadá i to, jakým způsobem Andrej Babiš navrhuje ta základní čísla o státním rozpočtu, že to není nějaká netaktická věc z hlediska toho, že dává najevo těm svým ministrům, ale vlastně i ministrům ostatních koaličních stran, že je ochoten ještě něco přidat, ale já si myslím, že to je taktika související spíše s veřejností, že Andrej Babiš názorně a velmi jednoduše ukazuje, že kdyby to záleželo pouze na něm, tak hospodaří daleko lépe, ale že tedy svět se nezboří...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale všichni chtějí přidat a 40 miliard...

Petr HARTMAN, redaktor:
Protože všichni chtějí zbořit, nezboří, chtějí...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Chtějí navíc.

Petr HARTMAN, redaktor:
Nezboří, chtějí přidat a těch 60 miliard, že není konec světa.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Může rozpočet způsobit další koaliční pnutí, když to tak nazvu, protože je před volbami?

Petr HARTMAN, redaktor:
Já si myslím, že koaliční pnutí to bude, ale ne v tom slova smyslu, že by to ohrozilo nebo narušilo chod koalice, protože to je takový tradiční rituál, kdy se projednává státní rozpočet a když se začne, tak tam všichni ministři mají požadavky, které mnohonásobně převyšují ty možnosti, ale pak se dojde k nějakému kompromisu a svým způsobem jsou spokojeni všichni.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu. Petře, děkuju mockrát. Na shledanou.

Petr HARTMAN, redaktor:
Na slyšenou.

Ing. et Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS