20. května 2016

Brusel o migraci a Turecku

Unie podpořila pomyslnou záchrannou brzdu, kterou by členské země mohly použít k zastavení bezvízového cestování, pokud by se cítily ohrožené. A to vše den poté, co se do moře zřítilo letadlo EgyptAir a nevylučuje se ani teroristický útok. Dokáže Evropa ochránit své hranice? Dokáže odhalit případné teroristy přicházející spolu s běženci? Téma Událostí, komentářů ČT pro bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka.

 

David BOREK, moderátor:

Po dnešku už víme o něco víc o okolnostech havárie letounu společnosti EgyptAir ve Středozemním moři. Egyptské námořnictvo potvrdilo nález trosek. Už je taky jasné, že nikdo ze 66 lidí na palubě nepřežil. Co ale jasné není, je příčina neštěstí. Není vyloučen teroristický útok. S námi je tu ve vysílání Martin Červíček, bývalý policejní prezident. Hezký večer. 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:


Dobrý večer přeji. 


David BOREK, moderátor:

Nejprve začněme tím letadlem, potom se můžeme vrátit k migraci. U toho letadla je docela zlověstné, že letadlo vyletělo z civilizované, bohaté, organizované země jménem Francie, a přesto možná na jeho palubě byla bomba nebo terorista. Je to zlověstné i pro vás a znamená to něco pro bezpečnostní systém letecké dopravy, který už po 11. září přece byl ohlašován, že bude zásadně zpřísněn? 



Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:
 

V současné době jsou to spekulace, ale pokud by se potvrdily, tak to samozřejmě znamená zranitelnost bezpečnostních opatření v Evropě a je to už několikakerý příběh, případ, kdy se prostě ukazuje, že Evropa v některých věcech není schopná zajistit odpovídající bezpečnost. 


David BOREK, moderátor:

Víte, já bych to jenom oddělil, protože toto, že Evropa není schopna zajistit bezpečnost, to se říká častokrát. Asi je rozdíl, když někdo zaútočí na rušné ulici v centru, na předměstský vlak, na metro, což je věc, která bohužel se v milionových aglomeracích jen těžko dá úplně vyloučit, ale na straně druhé, když někdo možná pronesl na palubu letadla vylétajícího z Francie výbušný systém nebo sám nějak to letadlo poslal k zemi, zdůrazněme, je to zatím hypotéza. Toto bezpečnost letecké dopravy. 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Samozřejmě teď se bavíme o spekulacích, ještě jednou. Pokud chcete minimalizovat problémy v bezpečnosti, tak musíte mít dostatek informací, které souvisejí například s ochranou letišť, s rizikovými osobami, které trvale pobývají třeba v zemích Evropské unie. Zároveň například v souvislosti s migrační vlnou musíte mít určitej přehled o tom ve své podstatě, kdo se tady v Evropě pohybuje. Pokud se budem bavit čistě o letecké dopravě, těch prostě možností je víc, tak samozřejmě musíte mít správně monitorované všechny letový linky, osoby, který se pohybujou na letištích, musíte dodržovat určitý bezpečnostní opatření. A my samozřejmě vůbec nevíme, co se stalo s tím letem, o kterém se tady bavíme. To všechno lze hodnotit až teprve tehdy, když se dozvíme nějaké podrobnosti. 


David BOREK, moderátor:

Vrátím se k něčemu, co vám může být bližší. Jako bývalý policejní prezident jste, předpokládám, řešil jako podtéma bezpečnost letecké dopravy. Praha nebo velká letiště na území České republiky, bez problémů? 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Nikdy neřeknete, že to je bez problémů, ale jste přesvědčený, že Policie České republiky i bezpečnostní opatření například na Letiště Praha-Ruzyně má přijaty na odpovídající úrovni asi stávající bezpečnostní situaci. Já si myslím, že to není jenom samozřejmě o kontrole, která je viditelná, ale že to je i o mechanismech kontroly a monitorování celého toho prostoru letiště. 



David BOREK, moderátor:

K migraci se dostaňme. Dodejme, že teď kandidujete v krajských volbách za ODS. Stejná otázka jako na pana Chovance. Několik let poté, kdy větší část ODS podpořila Lisabonskou smlouvu, vaše hodnocení zpět? 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:
 

Ukazuje se, že v některých věcech Evropská unie nefunguje. A když se budeme bavit jenom o migrační krizi, tak dneska tady máme zhruba dva roky, kdy řešíme situaci, která souvisí s velkým přílivem osob do Evropy a my nejsme schopni ani to základní identifikovat opravdové uprchlíky z těch dneska už dvou milionů osob, které přišly do Evropy od roku 2014. A samozřejmě to souvisí v první řadě s dodržováním principů a dohod, na kterých se Evropská unie domluvila. To znamená, jinak řečeno, schengenské dohody, dublinské dohody, ty všechny dohody mají nějaké principy, které v první řadě ty státy musejí dodržovat, aby například při ochraně vnějších hranic jste byli schopni rozlišit a identifikovat opravdové uprchlíky, rozlišit je oproti migrantům. Ve své podstatě vědět, kdy budete uplatňovat nějaký pravidla, která souvisejí s Dublinem. To znamená, žádostmi o podávání mezinárodní ochrany, a takhle bych mohl pokračovat. Z mého pohledu prostě dnes dva roky vlastně řešíme něco, co by mělo fungovat a co Evropská unie prostě ve své podstatě neřeší v těch principech, ale hledá náhradní řešení. Já jsem poslouchal například o záchranné brzdě, která souvisí s tím, že pokud někomu povolíme bezvízový styk a budeme mít problémy například z hlediska bezpečnosti, že tady vytváříme dojem, že máme teda řešení, že prostě zakážeme ten bezvízový styk. Ale já se ptám, co bude s tím počtem lidí, kteří mezitím přijdou v rámci toho bezvízovýho styku například ze 75milionového Turecka? Ve své podstatě dneska tady vytváříme řešení pro nějaké špatné rozhodnutí, protože nikdo asi nepřesvědčí nás, že to není náhodou v souvislosti s tím, že se teď tady vytváří nějaký úvahy a rozhodování o tom, jestli má být Turecku například povolen bezvízový styk. A já si myslím, že to je prostě bezpečnostní riziko a že záchranná brzda je něco jako i opatřením na řešení, které je ..., nebo na rozhodnutí, které je špatné. 


David BOREK, moderátor:

Dobře, vy jste mi odpověděl z gruntu, a to trochu hodně o proceduře a o smlouvách. Já se vrátím k té otázce, smlouvu, kterou jsem já měl na mysli, byla Lisabonská smlouva, nahlíženo X let poté. Bylo chybou, že ODS tehdy většinou svých poslanců v dolní komoře českého parlamentu pomohla schválit Lisabonskou smlouvu, která nepochybně přináší větší pravomoce Bruselu? 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Já si myslím, že se ukazuje, že není šťastný, že má Brusel víc pravomocí a že jsou prostě tady národní problémy nebo respektive názory, které dneska v souvislosti s krizemi, jako je migrace, nejsou plně akceptované a vymýšlí se náhradní řešení nad principy, které byly dřív přijaty. Já si nebudu hodnotit, jestli byla chyba nebo nebyla chyba přijetí Lisabonské smlouvy. Ale myslím si, že v současné době Evropa ukazuje, že rozhoduje o více věcech, než by ve své podstatě i ty národní státy chtěly, což se ukazuje například i v souvislosti s azylovou problematikou, s kvótami a podobně, kdy vlastně se nebere zřetel na to, že tady většina států tvrdí, že kvóty nejsou řešením současné migrační krize. 


David BOREK, moderátor:

Jak věrohodně působí skoro jednolitý odpor českých politiků proti kvótám ve chvíli, kdy je to, a teď se zkusme na to podívat očima ze zahraničí, kdy je to prohlašovány politiky státu, který jako jeden z mála v Evropské unii nemá hranice, vnější hranici Schengenu, pokud nepočítáme ruzyňské letiště nebo velká letiště v České republice? Prostě my jsme Kansas Evropské unie. My jsme absolutně vnitrozemský stát. Jak věrohodné potom je to, že Češi odmítají kvóty? Jak to nemůže nepůsobit jako, že to je pohodlný přístup státu, který je prostě za vodou.



Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Princip Schengenu a Dublinu hovoří o prvních zemích, které mají tyto problémy řešit. A já si myslím, že Evropa ukazuje, jak je v některých věcech slabá a místo toho, aby si dupla a ukázala, že tady bude zajišťovaná tímhle tím způsobem ochrana vnějších hranic, protože máme stanoveny takovéhle podmínky, že takovýmhle způsobem budou posuzovány žádosti o mezinárodní ochranu, protože mám takovéhle podmínky, tak ve své podstatě přihlížíme porušování těchto pravidel. A pak se divíme, že například v Řecku máme milion migrantů, kde nemáme identifikováno v uvozovkách, kdo je ten opravdový uprchlík. Mimochodem z toho milionu migrantů, kteří jsou v Řecku, jenom 5 tisíc požádalo o azyl. 


David BOREK, moderátor:

V Řecku není milion migrantů. 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Z těch, co přišli do Řecka a... 



David BOREK, moderátor:


Přes Řecko, dobrá. 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

A měli mít povinnost přihlásit se k žádosti o podání mezinárodní ochrany, tak z tohohle počtu to učinilo pouze 5 tisíc lidí a to jenom svědčí o tom, že se nedodržují principy, které jsou přijaté. 


David BOREK, moderátor:

Martin Červíček, bývalý policejní prezident, o migraci a nejen o migraci. Děkujem, že jste přišel. Na shledanou. 


Martin ČERVÍČEK, bývalý policejní prezident /ODS/:

Na shledanou. 

Brig. gen.v. v. Mgr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016