6. května 2016

Jarní tour Petra Fialy pokračuje v Mělníku

Předseda občanských demokratů navštívil Mělník, aby s lidmi diskutoval o problémech školství.

  
„Děsí mě, jak vláda ke vzdělávání přistupuje. Místo uvážlivé politiky ve prospěch dětí jsme svědky zavádění neomarxistických opatření od povinné školky, přes jednotné přijímačky, až po chaotickou inkluzi. Jediným výsledkem může být zhoršení kvality výuky. Ministerstvo neřeší problémy s nerovností ve financování, ani se nesnaží zlepšit podmínky pro práci ředitelů škol a učitelů. Ti jsou dlouhodobě špatně finančně ohodnoceni, proto navrhujeme, aby plat dobrého učitele byl alespoň kolem 35 tisíc korun měsíčně. Na rozdíl od vlády nechceme ale jen zvýšit tarify a sebrat odměny, ale naopak posílit nadtarifní část mzdy, aby ředitelé měli možnost odměnit učitele podle výsledků jejich práce,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Jako hejtman budu trvat na zvýšení výdajů na školství a důsledném sledování kvality škol. Za posledních 8 let kraj pod vedením sociálních demokratů a komunistů vzal školám každý rok více než 100 miliónů korun. Je to vidět. Školy se neopravovaly, zato papírování jen bobtnalo. To se musí změnit. Jako starosta Líbeznic vím, že to jde: podařilo se nám postavit novou školu a také nabídnout dětem spoustu volnočasových aktivit. To, co funguje u nás v Líbeznicích, budu prosazovat i v rámci kraje,“ tvrdí lídr ODS pro krajské volby Martin Kupka.
 
„Učitelé nejsou odměněni tak, jak by si zasloužili. Proto budu v Senátu prosazovat zvýšení platů učitelů na 35 000 korun. Samozřejmě se chystám bránit i neomarxistickým návrhům z dílny ministryně Valachové. Mluvím například o inkluzi. Pokud by do přeplněných tříd škol Středočeského kraje přišli žáci s těžkým mentálním postižením, kvalita výuky by šla rychle dolů,“ řekla senátorka Veronika Vrecionová, která bude svůj mandát na podzim obhajovat.