5. května 2016

Pražská plynárenská okrádá občany na cenách plynu!

Pražská plynárenská v době historicky nejnižších světových cen plynu okrádá Pražany prostřednictvím firmy 100 % vlastněné městem. Na plynu by každá domácnost mohla ušetřit tisíce Kč ročně! Když dokáže magistrát snížit ceny jízdenky na MHD, nechápu, proč se nemůže nastavit férovou cenu plynu pro obyvatele Prahy.

Každá vláda má jiné priority. Aktuální slepená pražská koalice „politických trafik“ vznikla na tom, jestli má koupit nějaký zchátralý dům pro squattery a extremisty z tzv. Kliniky, zvýšit daně z nemovitostí, nebo jaké pašalíky a funkce si mezi sebe rozdělí.

Nikoho ale ani nenapadlo, že kolem 90 % Pražanů platí nehorázně drahý plyn. Jeho tržní cena se aktuálně pohybuje okolo 400 Kč za MWh. Pražská plynárenská, která je 100 % vlastněná hl. městem Prahou, ale prodává plyn svým vlastním občanům stále v průměru za 1 200 Kč MWh jako před mnoha lety.

Ano, 400 Kč vs. 1 200 Kč! Průměrná domácnost tak přeplácí cca 5 000 Kč ročně!

Jsem odpůrcem regulací. Ceny by ale měly být férové, obzvlášt u firem, které vlastní stát či město. Energetický regulační úřad už také začíná varovat, že pokud firmy nezačnou plyn prodávat za férové ceny, cena plynu se regulovat bude.

Radní Lacko (ANO), který je zatím stále předsedou představenstva Pražská plynárenská Holding a. s., jež 100 % vlastní Pražskou plynárenskou, NIJAK nereaguje. Vedení firmy, které si vyplácí milionové odměny a jezdí si v luxusních firemních autech se zmohlo pouze na marketingové kosmetické úpravy. Paní primátorku Krnáčovou (ANO) to vůbec nezajímá.

Reálné snížení by totiž mohlo být DESÍTKY procent = sleva TISÍCE Kč ročně pro každou domácnost.
Jako zastupitelka hl. města Prahy budu žádat řešení této situace a vysvětlení, jakým způsobem je řízena Pražská plynárenská.

Žádám, aby vedení Prahy začalo uplatňovat vliv v městských společnostech ve prospěch občanů a pokud to neumí nebo nechce, ať odstoupí.

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany