30. dubna 2016

Politiku považuji za službu veřejnosti

Když se v lednu objevila zpráva, že královéhradecký policejní ředitel Martin Červíček chce vést do krajských voleb ODS, bylo to trochu překvapení. Předtím se o něm totiž spekulovalo jako o možném lídrovi kandidátky ČSSD. Jako policejní šéf se nechtěl ke svým politickým cílům a ambicím vyjadřovat. Před měsícem však uniformu svlékl.

 

Jak se vám žije bez policie?

Šestadvacet let je šestadvacet let… To víte, že se mi stýská. Po lidech, po práci. Určitá míra nostalgie tady je. Nejvíc mi určitě chybějí lidé.

Co vás přivedlo k rozhodnutí zamířit do politiky?

Ve svých letech mám snad dost zkušeností a cítil jsem, že bych je chtěl uplatnit v politice. Práce u policie je služba veřejnosti a  já za službu veřejnosti považuji i politiku.

Proč právě ODS?

Celý život jsem pravicově založený. Policista o svých politických názorech nemá mluvit a já jsem se toho držel. Ostatně kdyby ne, nebyl bych deset let ve vedení policie. Ale teď jsem uniformu sundal a chci o svých názorech hovořit co nejvíce a co nejjasněji. Já si třeba nemyslím, že stát má všechno kontrolovat a všechno nařizovat. Nemyslím, že státu záleží na životě a zdraví mých dětí více než mě. Je to o naší odpovědnosti za to, jak žijeme a jak to u nás vypadá. Proto jsem považoval za nutné si vybrat stranu, která je mi názorově nejbližší. Navíc věřím v obnovení důvěry ve standardní politické strany.

Ale ODS teď není v nejlepší kondici…

Aspoň mě nikdo nebude podezírat z vypočítavosti… Ale vážně: ODS udělala mnoho chyb, ale stejně jako dítě ani ona si na rozpálenou plotnu znovu nesedne. Ano, byla chyba zvyšovat daně. Byla chyba dělat v touze po vládnutí věci, které do pravicové politiky nepatří. Kritika, kterou si za to strana vysloužila, byla oprávněná. Ale ODS je dnes jinde než před třemi lety. Organizačně i personálně. Zase se baví o politice a řeší nejen centrální témata, ale klade větší důraz i na to, aby znovu přesvědčila o své důvěryhodnosti lidi v regionech. To je správné, protože pokud má mít naději do budoucna, musí být budovaná zespodu, mít kvalitní členskou základnu a hlavně důvěru lidí.

Jak došlo ke spojení s ODS?

ODS mě oslovila, ale napoprvé jsem odmítl, protože jsem chtěl zůstat u policie. Ale pak se situace vyvinula a druhou nabídku jsem přijal.

Co si slibujete od voleb?

Máme před sebou sérii voleb, které budou rozhodovat o tom, jak bude politika v budoucnu vypadat. Jsem přesvědčen že by to nemělo být o nějakých slepencích a o mesiášském přístupu, kdy někdo řekne, že on to všechno zařídí, ale o standardních politických stranách. Tyto strany mají sice své chyby, ale i přednosti a historii, z níž se mohou poučit. A hlavně mají cíl, k němuž směřují.

Vy máte zkušenosti s řízením velké organizace. Ale krajské záležitosti se od těch policejních liší. Zajímáte se o to, co nyní hýbe krajem?

Mohl bych rozebírat řadu záležitostí, které by pro kraj v budoucnu mohly mít fatální následky. I kraj je nutné řídit. V jeho čele musí stát osobnosti, které budou mít nejen důvěru, ale budou schopny věci i odpracovat.

Problémem je, že po volbách nebyli sociální demokraté a komunisté připraveni na společnou vládu. A najednou museli najít tolik odborníků…

Nechci nikomu křivdit, ale v čele kraje vidím jednoho, možná dva lidi schopné naplnit své kompetence. Pak se vlastně všechno dělá v rámci nějakého operativního řízení.

Máte dnes pocit, že nemocnice jsou řízeny krajem? Že jejich hospodaření je jednotné? Mezi lékaři vládne nespokojenost. Není to jen kvůli platům, ale hlavně kvůli podmínkám, kvůli tomu, že nikdo neřekl, co s nimi bude za pět let. Nemocnice nepřilákají sestry a lékaře, když jim nezaručí nějakou vizi. A to jsou věci, za které kraj odpovídá. Musí donutit zdravotnický holding, aby nemocnice skutečně řídil. Kdo, proboha, přišel na myšlenku sloučit náchodskou a rychnovskou nemocnici? Zeptejte se lékařů – podle nich se tím neušetřilo vůbec nic.

Dnes hrozně narostl například administrativní aparát. Lékaři a sestry vám řeknou, že najednou mají pocit, že je jich výrazně méně než lidí, kteří zajišťují administrativu. A přitom to chce jen trochu selského rozumu.

Zdravotnictví tedy podle vás potřebuje jiný přístup a péči?

Je to takový čtyřlístek naděje, tedy čtveřice oblastí, které jsou pro kraj nejdůležitější. Doprava, zdravotnictví a sociální péče, školství a všechno, co souvisí s rozvojem kraje – s důrazem na cestovní ruch. Vláda kraje se musí domluvit, jaké bude mít v jednotlivých oblastech priority, aby se tady neopakovaly problémy s tendry. Mě ale v současné době opravdu nejvíce trápí nemocnice. I když dáme začínajícímu doktorovi příspěvek, aby v nemocnici zůstal, stejně tam nezůstane. Udělá si své „kolečko" a po čtyřech nebo pěti letech půjde pryč, protože nebude mít záruku, že mu nemocnice poskytne možnost dalšího rozvoje a že tam bude moci dělat to, co umí.

Jde i o to být silný ve vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Jak je možné, že lékaři mají za stejný výkon méně než v jiné nemocnici? Hejtman by si to neměl nechat líbit.

Vy žijete v Náchodě, a tak se vás asi dotýká přestavba tamější nemocnice…

Rozumní Náchoďáci nechtějí nějaký megalomanský projekt. Chtějí funkční okresní nemocnici, která jim bude zajišťovat dostupnou péči a kde zdravotnický personál nebude naštvaný, že neví, v jakých podmínkách bude pracovat za půl roku. Teď se namísto rekonstrukce kolem náchodské nemocnice malují čáry, vytvářejí se parkoviště a další věci – a to je to, co lidi štve.

Funguje spolupráce kraje a policie?

Já myslím, že funguje, ovšem je to oblast, kterou není radno podcenit. Myslím, že primárně tady ohrožení bezpečnosti kraje nehrozí, ale nikdo neví, jak se vyvine migrační vlna.

S kým by si ODS uměla nebo neuměla představit povolební spolupráci?

Nepovedla se vláda ve spolupráci s komunisty a já bych byl rád, kdyby se tento model neopakoval. Doufáme, že bude spoluvládnout více standardních politických stran bez slepenců různorodých názorů, které se jen těžko dávají dohromady.

S jakým cílem jde ODS do voleb? Kolik mandátů by chtěla?

Hrozně bych si přál, aby voliči, byť podmíněně, začali ODS znovu důvěřovat. A mandáty? ODS musí udělat všechno proto, aby byla jednou z těch, která se bude podílet na odpovědnosti za vládu kraje

(Autor: Kucej Miroslav)

Zdroj: http://hradecky.denik.cz/z-regionu/martin-cervicek-politiku-povazuji-za-sluzbu-verejnosti-20160430.html

 

Brig.gen.v.v Mgr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb Královéhradeckého regionu
člen strany