20. dubna 2016

Pevně věřím, že podzimní volby ukáží, že ODS má místo na slunci

Přesně před 25 lety se v Olomouci konal ustavující Kongres ODS. Strana měla od té doby tři premiéry, jednoho prezidenta a dominovala české pravici. Jenže v roce 2013 získala ve sněmovních volbách necelých 8 % hlasů. Členem ODS od roku 1991 je i 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který byl hostem Interview Plus.

„Doufám, že současný předseda nás povede ke stoupající tendenci preferencí,“ říká Přemysl Sobotka na úvod k současnosti ODS a jejímu předsedovi Petrovi Fialovi. Ten je podle jeho názoru vynikajícím politologem, ale musel se naučit, co je to politika. „V daném okamžiku je na tom lépe a lépe a já pevně věřím, že už ty podzimní volby dokáží, že máme to místo na slunci a že je dobře, že ODS nezanikla,“ pokračuje Přemysl Sobotka.

Podařilo se ODS odstřihnout od „kmotrovské éry“? „My už dneska, a znám tu politickou stranu velmi dobře za těch 25 let, žádného kmotra nemáme,“ hodnotí Přemysl Sobotka a dodává, že je pravdou, že to může být i tím, že ODS nyní nemá takový vliv jako v minulosti.

Nová ODS je podle něho taková, jako v začátcích. „Vrátili jsme se k té tradici. Naší dominantou byla slušnost a tu jsme ztratili. Nyní jsme ji znovu nabyli a chceme v tom pokračovat. Můžeme to nazývat novou, obrozenou, ale já jsem konzervativní člověk, takže je to opět ODS jako ve svých začátcích,“ říká Přemysl Sobotka.

Pravice v České republice

„My oslovujeme každého, kdo má rád svobodu, kdo má rád ochranu soukromí, kdo se chce cítit bezpečně, a chceme oslovovat lidi, kteří platí daně,“ charakterizuje Přemysl Sobotka možné voliče, na které cílí ODS.

„TOP 09 není pravicová strana,“ říká Přemysl Sobotka ke konkurenční straně Miroslava Kalouska a vysvětluje, že podle jeho názoru je TOP 09 spíš středovou politickou stranou, ve které je znát stopa KDU-ČSL, ze které vzešla.

Proč Přemysl Sobotka přirovnává Evropskou komisi ke skleníku? Poslechněte si dnešní Interview Plus. Záznam pořadu najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR