21. března 2016

Svobody ubývá, pravidel a pokut přibývá. A Babiš to dovede k dokonalosti

Teplický primátor a senátor za ODS Jaroslav Kubera v rozhovoru pro Svobodné fórum mluví o tom, jak zvládli v Teplicích místní příval muslimů a jak ho nezvládá Evropa, jak některé problémy vyřeší jen válka a o tom, že Andrej Babiš dovede systém kontroly občana k dokonalosti. Mimo jiné mluví i o tom, proč je tak vášnivý kuřák…

  
Dělali jsme spolu rozhovor asi před 20 lety v Teplicích a to bylo tenkrát kvůli tomu, že jste tam chtěli stavět mešitu, tuším pro lázeňské hosty.
 
Ne, my jsme nic nechtěli stavět. 
 
Přímo vy ne, ale vypukla kolem toho debata, protože proti byly nějaké křesťanské církve…
 
Hlavně ti, co pronajímají byty Arabům, ti byli také proti. 
 
Jak to teď v Teplicích vypadá? Tedy ten lokální muslimský svět u vás?
 
Muslimský svět v Teplicích je díky krizi trochu taková směs pojmů a dojmů. Viz ty různé organizace, které se tam snažily chodit venčit pejsky a podobně. Ale ten problém je v tom, že lázně dlouhodobě mají klientelu z arabských zemí. Vzniklo to historicky, protože tam byla skupina Arabů, kteří kdysi – tak jako Vietnamci – tady byli za prací, nebo studovali v Čechách a pak si vzali Češku a usadili se tady. Ti před lety přišli na to, že by mohli do lázní, mimo jiné pacienty, jezdit taky Arabové. Druhá věc byla, že lázně měly obrovské úspěchy s léčením dětí. Oni v arabských zemích kvůli podnebí mají všude klimatizaci, která funguje tak, že v kanceláři je 16°C a venku 40°C a to není dobré pro zdraví, ani pro děti. Zjistili, že tady je dobrá léčba, tak sem začali jezdit, z Emirátů a teď z Kuvajtu. To nemá nic společného s imigrační krizí. Hodně pacientů je ubytováno v soukromí a do lázní chodí pouze ambulančně, děti, nebo dospělí. Potíž je v tom, že oni jsou zvyklí, že nepřijedou maminka, tatínek a nemocné dítě, ale přijedou maminka, tatínek, nemocné dítě a dalších 15 lidí různého služebnictva a podobně. A protože jsou ubytovaní u toho nejmenšího parku, který tam je, samozřejmě se jim nechce chodit někam daleko, tak se soustředí tam. To vyvolávalo emoce. Děti tam pochopitelně jezdí na kolech a kolečkových bruslích a dospělí jsou, na rozdíl od nás, zvyklí v deset hodin začínat a my většinou končíme. Vezmou si jídlo a pak odhodí tácek nebo PET lahev. To se díky spolupráci s ambasádou vyřešilo, najednou jsme měli arabské tlumočníky, kteří tam chodí s nimi komunikovat. 
 
Když skočíme z Teplic jinam, vy jste psal v Pravém břehu, že by OSN mělo přesvědčit bezpečné země, aby přijaly uprchlíky. Tam je samozřejmě problém v tom, že některé ty bezpečné země už je přijaly, takže už jich tam mají hodně a taky to stojí hodně peněz a OSN je poměrně impotentní organizace, která nic takového nikdy nezajistí.
 
Jde o to, které země. Já jsem měl na mysli… 
 
Jordánsko, Turecko…
 
Ne, já měl na mysli úplně jiné země, jako jsou Spojené státy, Japonsko, Čína, Indie a další. Když do Indie přijde milion uprchlíků, tak oni to vůbec nezaznamenají. Když do Číny přijde milion uprchlíků, tak vůbec nebudou vědět, že tam někdo přišel. Tam se to ztratí. Kdyby to byly jenom státy Rady bezpečnosti a samy se zavázaly k nějakým kvótám, že by někoho převzaly, tak by to pomohlo. protože tzv. bezpečné země, které vy jste říkal, k tomu ochotné nejsou. Ony jsou bezpečné, ale už tam uprchlíky mají. Ostatně Evropská unie trošku lže, protože kdyby z těch prvních kvót si převzaly staré země Unie podíl, o kterém mluvily, tak pak mohly kritizovat V4, že tyto lidi brát nechce. Ale oni si je nepřevzali. Ze 160 tisíc převzali asi 600, tuším. Ta situace bohužel nemá řešení. Není to ani o muslimech, ani o Koránu, teď už je to o prostém množství. Nikdo neumí rozlišit ekonomické a neekonomické uprchlíky a hlavně nikdo je nemá kam vracet. Takže to jsou jenom povídačky evropských politiků, že mají řešení. Oni ho nemohou mít, protože by bylo násilné. To, co se stalo v Makedonii, najednou ukazuje, že to násilné řešení je možné, ale je strašně složité. Protože když tam stojí policajt s puškou a plynovými náboji a střílí na lidi a proti němu stojí deset lidí, kteří drží v náručí dvouleté dítě nebo mimino, tak je to velmi složité. 
 
Asi nemyslíte, že by bylo reálné, že by se dosáhlo toho, že skončí uprchlíci ve Spojených státech nebo v Indii? 
 
OSN vyzývá všechny ostatní k nějaké akci. Říká: „Evropo, nějak to zařiď!“ Tak by se na tom mohlo podílet tímto způsobem. Já vím, že je to těžké. Spojené státy řeknou, že mají dost starostí s Mexikem. Teď chtějí stavět zase nějaké vylepšení na hranicích, aby jim tam nikdo nechodil. Všichni se vymluví, nikdo nechce. Paní Merkelová jezdí do Turecka vyjednávat za celou Unii, ale ona není celá Unie. 
 
Vy jste známý jako realista. Kdyby tam přijela ministryně zahraničí EU, o které se sotva ví, jak vypadá a jak se jmenuje, asi by to neudělalo velký dojem. 
 
Ale to není můj problém, to je problém EU, že si tam takovéhle lidi vybírá. Ale EU neřídí ani Merkelová, ani Holland, ale řídí to 9 tisíc nebo kolik úředníků. My tady máme asi čtyři naprosto hloupé směrnice v situaci, kdy nevíme, kudy kam a my tady řešíme lepší sousedské vztahy. Chováme se, jako když někomu teče do baráku a on místo aby zastavil přívod, uklízí garáž od vody. Ale nikdo neví, jak to udělat. Jak je mají zastavit? Teď vymysleli další pohraniční stráž a najednou Řekové křičí, že jim tam má přijít někdo jako k nám Rusové v roce 1968. „Buď budete plnit, co jsme vám nařídili, anebo přijdou vojska.“ A Řekové samozřejmě protestují. 
 
Vy jste jinak poměrně pesimista a taky jste napsal, že světové dluhy vždycky spolehlivě odstranila jenom válka…
 
To je pravda. Všichni jsou nadšení z toho, jak na severu Evropy už nebudou mít hotovostní peníze a státy nutí dokonce každého bezdomovce, aby měl účet. To je další směrnice. Že každému musí banky otevřít účet, jenže dneska je všem neotevřou. A ve chvíli, kdy člověk dá peníze do banky, tak nad nimi naprosto ztrácí kontrolu, už mu vlastně nepatří. Dokonce nová móda jsou záporné úroky, to je něco, co nemůže dobře dopadnout, protože to je logicky nesmysl. Vymysleli teorii, že ten, kdo si dá peníze do banky, je akcionář a v případě nějakého průšvihu se na něm musí nějak podílet, to se stalo na Kypru. Takže ti lidé si hezky budou platit kartou a pak jim banka oznámí, že týdenní limit pro platbu kartou je 1000 korun. To vám musí na ten týden stačit. Stát jim ani neumí zaručit, že ty peníze někdy zpátky dostanou, protože nejsou pojištěné vklady, to je jen zlomek. Například obce nemají vůbec pojištěné vklady. 
 
Vy jste tady zmínil, že uprchlíci jsou problém množství, že nejsou problém islámu. Jinde jste mluvil o tom, že jsme tady za 50 let nevyřešili problém Romů. Není tam mezi uprchlíky a těmi Romy rozdíl v tom, že je jednodušší zakládat nový podnik nebo postavit nový dům, než dát do kupy zkrachovalý podnik a opravovat prohnilý dům? Není to jednodušší v tom, že uprchlíci mají nějakou motivaci sem přijít a mohou kdykoli odejít, že se jim začíná lépe víceméně od nuly? 
 
Ne, ten problém je jiný. Uprchlíci mají nevýhodu oproti Romům, že Romové ve většině případů umí číst a psát, dorozumí se s námi celkem standardně a nemají zas tak odlišný životní styl. Když je řeč o Romech, tak dávám k dobrému, že Romové nemají bezdomovce, což je pro bílou populaci velmi devastující. Tady je spousta bezdomovců, ale žádný Rom není bezdomovec. Protože u Romů to funguje tak, když jich bydlí v místnosti deset a přijde jedenáctý, tak ho tam ubytují. Nemluvě o úctě, jak se Romové chovají na hřbitově na Dušičky a jaké dělají pohřby. Bílí už dnes pohřby nedělají, je to jenom krematorium, urnička a hotovo. Ceny za pohřby skutečně stouply až do nebetyčných rozměrů a ti lidé, kteří nemají peníze, tedy nepohřbívají. My třeba máme jako město ohromné množství povinných spalů, musíme se o to postarat. Tak to jenom k tomu srovnání Romů a uprchlíků. 
 
Podle vás tedy budou uprchlíci pro společnost zcela nepoužitelní?
 
Ve Španělsku je padesátiprocentní nezaměstnanost, tak kdo tam bude zaměstnávat nějaké uprchlíky? To, co tady říká pan Dlouhý, kandidát na prezidenta, jak údajně Hospodářská komora zaměstná imigranty, tak to je nesmysl, nezaměstná jich víc než promile, ani procento to nebude. Oni jsou nezaměstnatelní a oni jdou hlavně za dávkami. Lidé si zvykli, že stát dává a vůbec jim nevadí, že má dva biliony dluhů. Mimochodem, teď řeší pan Dienstbier co s těmi předluženými lidmi, kteří si vzali úvěry takové, že rodina má dluh dva miliony a je jasné, že je nikdy v životě nemůže zaplatit. Ale ten samý dluh má Babiš, ten samý dluh má Obama. Česká republika se nikdy nedostane k jistině. Ten dluh pořád stoupá. A kdy přijde ta chvíle, kdy to někdo odepíše? Jedině válka. Po válce nejsou dlužníci ani věřitelé. 
 
Do titulku by to znělo dobře. Teď jde o to, jak si ověříme, že je to pravda. Mělo by se to ověřovat nějakým testem. Vy byste třeba předpověděl konec světa v tom a tom roce a on nenastane a vy byste to musel vysvětlit. Hlavně ale to, jestli se vám takové řešení líbí.
 
Lidé se mě opravdu ptají, proč jako válečný štváč mluvím o válce, když mám čtyřletou vnučku. Někdy na to říkám, že stejně zlobí. Ale vážně, za prvé jestli bude, anebo nebude válka, na to já mám naprosto nulový vliv. Na to stačí ještě jeden sestřelený bombardér nad Tureckem. Anebo druhá jejich otázka je, kde? Kde to vznikne? Já říkám, že to je jedno. Může to být kdekoli. Jako jsme nečekali okupaci Krymu. Izrael třeba napadne Irák. To je jenom příklad. Těch míst konfliktů je mnoho. Může to vzniknout na Balkáně, protože někteří uprchlíci tam zůstanou trčet. Kde to odstartuje, není podstatné. A ten start může být nečekaný. 
 
Ta lidská práva jste tady zmínil několikrát. Toto téma má rovin víc. Teď se o tom hodně mluvilo v souvislosti s Čínou. Asi existuje nějaká rozumná přiměřená míra jak o těchto otázkách mluvit, i když se třeba nic nestane, pro zachování vlastní duševní hygieny. Jak by to podle vás mělo vypadat?
 
Náš kolega docent Kysela v předposledním Právním rádci napsal, že se u nás povýšila lidská práva na víru. S Pithartem jsme kdysi chtěli napsat k Listině práv také Listinu povinností, kterou jsme nedokončili. Začínala, že každý je povinen nejprve se starat o sebe a svojí rodinu a pak teprve může s nastavenou rukou chodit za státem, za obcí nebo za někým jiným. U nás je to obráceně. Všichni chodí s nastavenou rukou, což ale bohužel vede k tomu, že mizí odpovědnost člověka sama za sebe. Já vždycky hájím ty, co žijí jenom z dávek. Když to systém umožňuje, tak proč by to nedělali. Každý se v tomto chová racionálně. Kdyby mně dali stejný plat jako dávku, tak proč bych chodil do práce? To dá rozum. Ten člověk nedělá nic špatného. Špatný je ten, kdo ty dávky přehnal. V dnešní době už nemusíme shánět bobule a strašně jsme zpohodlněli. Nikdo už nechce moc pracovat, notabene ty technologie vedou k tomu, že už to ani není zapotřebí, protože já když vidím automobilku, jak tam roboti vyrábějí auta… 
 
Vy jste v minulosti také mluvil o omezení svobody, používáte výraz regulománie, pokutománie...
 
Pokutománie je naprosto něco děsivého, dávám za příklad pana ministra Ťoka. Já jsem mu říkal: „ Vážený pane ministře, moje město má 42 milionů dluhu na pokutách jenom za dopravní přestupky a vy mi tady navrhujete 75 tisíc za pokutu. Takže budu mít 80 milionů pohledávek za přestupky. Cílem je přece člověka poučit. Mě když Praha pozve za rok, že jsem tady jel 55 km/h v Holešovicích, tak jaký to má výchovný účinek? To, že policie tady snímá všechna auta, která jedou po dálnici, nikomu nevadí. Že dělají odposlechy, takže u každého trestného činu se řekne, že je sazba 8 let, aby šlo od soudce získat povolení k odposlechu, to nikomu nevadí!
Ta pokutománie prostě není normální. Mimochodem ty pokuty jsou nevymahatelné také proto, že jestli například přijmou protikuřácký zákon, tak k tomu musí přijmout asi 50 tisíc policajtů, kteří to budou hlídat. A tam vzniká ta neúcta k těm zákonům. Typická značka zastavení. Pokud je ulice, kde je zákaz zastavení, plná aut, tak je něco špatně. Nebo například ti, co jezdí v Praze načerno. Ti to mají přesně spočítané. To přece nevadí, když ho jednou za rok chytí, tak já to zaplatím a ani se nemusím cukat a mám to doma, to co jsem projezdil. Protože když nemám aparát na to, abych to vymohl, což platí i o daních a o čemkoli, tak to nemá smysl. 
 
K tomu kouření, vy jste uvedl, že to je takový typický příklad rozdělení společnosti na ty pro a proti, což je pro vás zbytečné a šlo by to vyřešit nějakým rozumným rozdělením. 
 
Tam už vůbec nejde o kouření. Mimochodem s kouřením je jediný problém, že cigarety smrdí a proto EU zakázala ty voňavé. Což moje žena ultranekuřačka nechápe a říkala, že jsou to „debilové“. Že naopak by měli nakázat všem tabákovým koncernům, aby cigarety voněly. A správně, opravdu šaty načichnou, záclony, to je pravda. Ale není pravda, že když jdu na houby a moje žena je 500 metrů ode mě, tak může dostat rakovinu, protože já kouřím. A do takových absurdit to jde. Teď mám krásný článek, Chleba zabíjí, protože 99 procent lidí, kteří umřou, jedli chleba. To znamená, že v tom něco musí být. Prostě to se dostalo do roviny koniášství a místo toho, když je restaurace, která může mít dvě jídelny, jednu kuřáckou, druhou nekuřáckou, komu to vadí? Dneska bez jakýchkoli zákonů je tolik nekuřáckých provozoven, cukráren, hospod, že v pohodě nekuřák jde do nekuřácké, kuřák do kuřácké, moje žena ze solidarity jde se mnou do kuřácké, což je od ní strašně milé, já s ní teda do nekuřácké nejdu, což ode mě není zase hezké, ale proč kolem toho dělají takovýhle blázinec? Nebo proč v Londýně zakázali všechny kuřárny vodních dýmek, kde nikdy nikdo jiný nechodí, než kuřáci vodních dýmek. Co tedy nekuřákům vadí? 
 
Dojde tedy časem i na alkohol? Abychom zůstali u příjemného tématu neřestí…
 
Morava je teď vzhůru nohama, protože si zapomněli přečíst, že není zákon jenom o kouření, ale taky o chlastu. Protože chlast to je něco jiného, že. Já vždycky říkám, že kuřák nikdy nezmlátil manželku, protože si zapálil, na rozdíl od opilce, který se ožral a doma zmlátil děti a ženu a ještě rozbil odpadkový koš cestou z hospody. Tak najednou Morava je vzhůru nohama. Na Vánoce ani svařák, na fotbale ani pivo? A to jsme na začátku. A já jim říkám: „Vidíte, vy nekuřáci, vy ochlastové, došlo na vás a dojde ještě na ty, kteří nežijí zdravě.“
Další příklad, problém nebude jen to, že se povede elektronická evidence tržeb, ale i nákupu. Ona už začíná. Kdo má kartu od nějakého obchodu, tak oni vědí všechno, co jsi koupil. A Babiš to dožene do dokonalosti, že bude zjevné nejenom, kde si někdo něco koupil, ale co si koupil. To znamená, že jim vyběhne v databázi, že jste si už dvakrát koupil bůček a je potřeba vám zdražit zdravotní pojištění, protože nežijete zdravě. A jak říkal jeden pan docent „My vás to naučíme a když to nepůjde po dobrém, tak vás to naučíme zákonem.“ 
 
Nevěříte zjevně v plánování dobra pro druhé…
 
Ti dobroseři mají vždycky jedno téma, které vyhrají a to není konec, oni vymyslí další téma, ať už se to týká jídla, nebo kdy máme chodit spát, protože určitě zjistí, že málo spíme, že bychom měli spát víc, že člověk to potřebuje, takže na to musí prosadit zákon, a kdo nebude dostatečně spát, bude pod kamerou, a kdo nebude spát šest hodin denně, dostane nějaký trest. To je dneska absurdita, ale zítra to může být realita, protože to nemá konce. Dobroseři mají totiž pocit, že je někdo nadal něčím zvláštním věděním a mají rozhodovat, co máme dělat. Ale on je k tomu nikdo nenadal, oni se k tomu nadali sami. 
 
Ještě ke kouření. O těch škodlivostech se mluví. Člověk dělá škodlivé věci, protože mu to na druhou stranu něco dává, jinak by to nedělal. Proč kouříte? To může mít několik motivů.
 
Protože mě to baví. Kvůli tomu míň spím, míň jím, takže nejsem tlustý, jsem jediný politik v České republice, který za 25 let v politice neztloustl, vážím pořád stejně. Podívejte se na ně na všechny, od premiéra počínaje, přes Vondru a další. To asi není jenom kvůli tomu kouření, ale taky hodně jedí. Ale to je jejich problém, to je mně celkem jedno. Ale je to stejné, jako proč někdo leze na skálu bez jištění? Proč někdo skáče ze sloupu vysokého napětí s padákem? Proč někdo sjíždí mezi stromy ve volném sněhu, kde mu hrozí, že to jednou nevybere a do toho stromu narazí? Proč někdo jezdí rallye nebo formuli 1, kde je to hodně nebezpečné? Proč lidé souloží nikoliv za účelem výroby dětí, ale jenom tak? Asi proto, že je to baví. A ty zábavy jsou dost různé. Někdo je vegetarián, mně je to jedno, jenom nechci, aby mě do toho někdo taky nutil. Lezení po horách považuji za naprosto iracionální činnost, ale nikde by mě nenapadlo to někomu zakázat. 
 
Já bych se ještě vrátil k tématu, které je adrenalinové asi jenom pro někoho, to je téma dnešní pravice, ODS konkrétně. Jaká je ta dnešní ODS? Taková široká otázka, ale kladu ji tak schválně. 
 
To se dá říct jednou větou. Důvěra se těžko získává, lehce ztrácí. Ona je v situaci, kdy jí čeká hrozně dlouhá cesta, aby se k ní voliči vrátili. Úplně se změnily poměry ve společnosti, jinak by Babišovo hnutí nemohlo mít takové výsledky, jaké má, zejména po zkušenostech s Věcmi veřejnými, to fakt neumím vysvětlit. Vysvětluji to tím, že lidé nemají čas se věnovat přemýšlení, protože mají svoje starosti, práci, takže nedokážou promyslet to, jaké rozpory má pan Babiš ve svých výpovědích. Jeden den řekne, že sportovcům nic nedá, pan na něj nalehne Čáslavská a on z toho ještě udělá zásluhu a něco jim dá, což by normálně každému neprocházelo. Ale u něj je nějaká zvláštnost, že mu to prochází, ale přijde chvíle, kdy mu to přestane procházet. On může stokrát říkat, že všeci kradnu a chvíli to zabírá a jak bude pokračovat jeho snaha pobírat dotace a okupování mediálního prostoru, tak na to dojede. Proto začíná přemýšlet o volbách, protože má dobré poradce, tak ti mu říkají, ať je nevyvolává. Přemýšlí, jestli má zůstat v koalici, ale neudělá to, protože by se mu to nemuselo vyplatit. 
 
Nevyplatilo by se mu to? Promeškal tu dobu?
 
Už je na vrcholu sinusovky a teď už bude jenom pokles. To nemůže stoupat do nekonečna. Přijde chvíle, kdy bude mít problém. Pravice je obecně oslabená, protože lidem se samozřejmě líbí, když jim někdo 100 korun vezme a 50 vrátí. Jim to nedochází, že těch zbývajících 50 korun někde zmizelo, máte radost, že jste něco dostal. Kdyby nechal lidem peníze, tak oni budou mít svobodnou vůli, za co je utratí. Ale bez toho by levicový politik neměl čím uplácet. Takže levicoví politici to mají v genech, z jejich hlediska je to legitimní. Svoboda má jedno obrovské negativum, že když se člověk pro něco rozhodne a rozhodne se sám a rozhodne se špatně, tak nemá komu nadávat. Ale ta společnost celkově je v takovém zvláštním stavu, ta nenávist, která tady panuje, ta je obecná. Lidé jsou strašně zlí a úplně bezdůvodně. Zkuste nastoupit do metra a pozdravit, jak na vás budou čumět jako na blázna. 
 
Myslíte, že byste vyhrál přímou volbu prezidenta?
 
Tohle je absolutně předčasná otázka a kdo startuje jako Pospíšil, Dlouhý a spol., tak startuje brzy a přepálí start a zůstane v poli poražených. Zaprvé nikdo neví, kolik kandidátů bude, možná třeba dvacet. Nikdo neví, jestli Zeman bude kandidovat, nebo ne. Všem se zdá jisté, že už teď si dělá kampaň, že jezdí po krajích, ale to může být i velký omyl, taky nemusí kandidovat. A nejenom ze zdravotních důvodů, prostě se může rozhodnout, že už ne, to je jeho legitimní rozhodnutí. Možná se tam objeví takoví lidé, že si člověk řekne, že by je měl podpořit. Teď samozřejmě bude touha zvolit ženu, protože to je velký hit. Ženy kupředu. Takže já si myslím, že tohle je ještě předčasné, protože do té doby se může odehrát ještě tolik šílených věcí, že už taky žádná prezidentská volba nemusí být. 
 
Já jsem se ptal spíše na ten mechanismus, dnes budete kandidovat. Jestli si myslíte, že vy byste byl typ člověka, který, kdyby vás pod trestem smrti donutili kandidovat, že byste byl přijatelný i pro lidi na pomyslné druhé straně barikády, kteří vždycky někoho nenávidí?
 
Já to řeknu obecně, ne za sebe. To už bych příliš prozrazoval. Obecně, kdyby Zeman kandidoval, tak porazit ho může jen ten, kdo může oslovit i jeho voliče. Nemůže to být například někdo, kdo je hodně silně pravicově zaměřený, nemůže vyhrát, protože potřebuje získat ty hlasy. Musí to být někdo, kdo je přijatelný pro obě rozdělené strany. Který může oslovit i ty, kteří Zemana nenávidí, ale zejména ty, co ho milují. A pokud to bude někdo vyhraněný, tak je neosloví. On má strašný úkol sebrat Schwarzenbergovy voliče a sebrat voliče Miloše Zemana, jinak nemůže vyhrát. Lidé mi říkají, hele už máte hlasy celé naší rodiny, a já říkám a kolik je to lidí? Osm. Tak už potřebuji jenom 3 223 784 hlasů, dodejte ještě ty zbylé a jdu do toho. Já mám mimochodem největší problém s facebookem, protože tam nejsem, a kdyby náhodou na to došlo, tak tam budu muset být. Bez facebooku to nepůjde, což mě teda mrzí. 
 
On by vám to někdo rád dělal.
 
Já jsem ještě nic neřekl, ale už mám celý hradní tým sestavený. Lidé, kteří už se vidí v nějaké kanceláři, tak těch je fakt hodně. Ale pak jsou i normální lidi, které neznám a jsou bezvadní, jenomže oni neumějí tu matematiku. Říkají, „s kým se bavím v okolí, tak ti by vás volili“. „A s kolika lidmi jste se bavil?“ „No asi s dvaceti.“ A já říkám, „no ale to jste pořád v nějakých jiných číslech“. U přímé volby se počítají miliony voličů. To zas člověk musí být trochu soudný. Může záležet na mnoha okolnostech. Já jsem nějaké novinářce říkal: „Víte co, také může být smyslem mojí kandidatury i to, že nechci, aby byl někdo zvolený.“ Já nemusím se Zemanem vyhrát, ale můžu dosáhnout toho, že nebude zvolený, když se postavím proti němu.
 
(Autor: Jan Jandourek)
 
 
Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
1. místopředseda oblastního sdružení