21. března 2016

Rozvoj české energetiky zaostává. Vláda spí, nekoná a demotivuje

Krok za krokem vláda rozkládá a ničí rozvoj české energetiky. Svým jednáním nedává žádnou naději na rozumný, udržitelný a přirozený vývoj. Ohrožuje tím dlouhodobé a strategické zájmy České republiky.

 
Ve středu ČEZ oznámil, že chce obracet svou pozornost a investice k nové energetice založené na rozvoji OZE, decentralizaci a rozvoji chytrých sítí, protože cena elektřiny rapidně klesá a stávající energetický mix je neudržitelný.
 
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl, že „pokud vše půjde tak jako dosud, burza a trh zaniknou a elektřina se k zákazníkům začne dostávat jinak než protnutím nabídky a poptávky na trhu, a že do roku 2030 se něco zásadního musí stát.” Jinými slovy energetický trh na západě a zejména v Německu významně ovlivňuje energetické možnosti a politiku malé země jakou je Česká republika. 
 
Navzdory představám stávající vlády o budoucnosti naší energetiky tak ČEZ vlastně v plném rozsahu začíná akceptovat východiska německé Energiewende, protože prostě za stávajících podmínek musí.
Vzniká tak naprostý nesoulad mezi energetickou koncepcí ČR a jednotlivými strategickými kroky.
Nekompetentnost vládnoucí koalice ve vztahu k energetické koncepci vedla např. také k útlumu zájmu o dlouhodobá udržitelná koncepční řešení pro obyvatele, jako jsou např. solární panely pro domácnosti.
Ačkoliv se přijetí nového tarifního systému (NTS) od ERÚ odložilo na neurčito, tak příprava a prezentace vlády a ERÚ zanechaly na trhu demotivující stopu nejistoty. Ta vedla k tomu, že se nové technologie v energetice téměř nezačaly používat, protože se prostě nevyplatí.
 
Vinu za to nese vláda. Nejde totiž pouze o to, co vláda nakonec prosadí, ale i to, co a jak říká a jaké signály veřejnosti vysílá. Stát tedy demotivuje občany a firmy od dlouhodobých investic minimálně svou nečinností, nekoncepčností a rozporuplnými prohlášeními.
 
Ve svých vlastních strategických projektech raději spí. Ze schválené energetické koncepce není zatím splněno téměř nic. Korunku tomu tento týden nasadila zpráva, že vláda chce na strategickou a bezpečnostní pozici zmocněnce pro jadernou energetiku vybrat toho pravého člověka na inzerát místo přímého jmenování.
 
Všechny indicie nasvědčují tomu, že vláda energetiku nejen že podceňuje, nýbrž ji v některých oblastech přímo podrývá svým nerozvážným chováním či nulovou aktivitou. Ohrožuje tím dlouhodobé a strategické zájmy ČR.
 
Vláda musí začít reflektovat změnu energetiky v Evropě. Bude postupně narůstat význam decentralizovaných a převážně obnovitelných zdrojů. Vláda by pro jejich rozvoj měla vytvářet podmínky nastavením jasných pravidel a tarifů, a dále podporou domácnostem, malým a středním podnikům a municipalitám v oblasti mikroinstalací OZE, tak aby postupně vznikla široká síť samovýrobců elektřiny a tepla.
 
Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení