11. března 2016

Cesta do Izraele: Divný svět, demokracie versus terorismus

Tento týden jsem několik dní trávil na pracovní cestě se senátní komisí pro rozvoj venkova v Izraeli. Zajímali jsme se především o vodní hospodářství a další činnosti, které mohou být pro české zemědělce zajímavé. Například technologicky vyspělé pěstování ovoce a zeleniny.

 
Samozřejmě jsme měli také jednání v Knesetu, o současné situaci v regionu jsme diskutovali s místopředsedou Joelem Chasonem a jednání jsme vedli na ministerstvu zemědělství. Mám dva postřehy.
 
Zatímco média si oprávněně všimla dalších teroristických útoků v Jaffě a v Jeruzalémě, země sama žila svůj každodenní život bez velkých známek ohrožení či strachu.
 
Druhá věc s tím souvisí. Izraeli i Palestincům, tedy mám na mysli ty, kteří touží po práci a po klidném životě, by strašně prospělo alespoň částečné vyřešení jejich vzájemného sporu. Kontroly na hranicích, komplikovaný transport zboží, nejrůznější omezení, nedůvěra. To vše podvazuje podnikatelskou aktivitu. Na druhou stranu jsme se například v Betlémě setkali s názorem, a já se s ním ztotožňuji, že právě byznys dveře otevírá a posiluje důvěru. Může se stát nástrojem sbližování, ale musí skončit teroristické útoky Palestinců.
 
Na jedné straně stateční Izraelci, kteří bojují s pouští a na druhé straně nože a zápalné lahve Palestinců. Divný svět, demokracie versus terorismus.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR