9. března 2016

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek hrubě omezuje svobodu a svobodné rozhodování občanů

Dne 8. března 2016 prošel Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek 2. čtením v poslanecké sněmovně.

 
Tento návrh zákona značně omezuje místa, kde se mohou prodávat tabákové výrobky, zakazuje kouření ve veřejných uzavřených prostorech a zakazuje prodej alkoholických nápojů osobám již pod vlivem návykové látky. 
 
Dále nařizuje provozovateli stravovacích služeb zajistit alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkoholický nápoj a provozovatel také musí zajistit, aby se v jejich prostorách nezdržovala osoba mladší 18 let pod vlivem alkoholu.
 
Radomil Bábek k návrhu zákona řekl: „Tento zákon se jen tváří jako zákon na ochranu zdraví, ve skutečnosti to je zákon, který hrubě omezuje svobodu a svobodné rozhodování občanů. Občané si mohou všimnout, jak zákon nabobtnal od jednoho původního zákazu kouření ve veřejných prostorách k nyní uváděným pěti povinnostem a zákazům. Některé jsou zcela absurdní, jako např. zákaz podávat alkohol lidem pod vlivem, takže druhé pivo se stává neprodejným. Ještě neuvěřitelnější je odpovědnost hospodských za příchozí podnapilé nezletilé. Povinnosti vyplývající ze zákona vypadají na první pohled až směšně a nezávažně, hrozbou jsou však důsledky toho zákona a jeho vymáhání. A to je podle nás pravým účelem znění a rozsahu tohoto zákon.“