10. března 2016

Povinná školka nikomu nepomůže

"Koalice ve Sněmovně protlačila prodloužení povinné školní docházky na deset let. Výsledkem prodloužení školní docházky bude jedno velké, výrazné a nezpochybnitelné nic. Osnovy se nerozšíří, děti se navíc nic nenaučí a rozhodně nebudou opouštět školní lavice najednou připravené soupeřit s dětmi z Finska nebo Jižní Koreji," píše v komentáři pro EuroZprávy.cz poslanec Simeon Karamazov.

 
Podle ministerstva je cílem povinného vzdělávaní mít 100 % pětiletých dětí ve školkách. Dosavadních více než 90 % je zřejmě málo a stále hrozí, že se některým dětem dostane plnohodnotného domácího vzdělání bez všudypřítomného státního dohledu. Pro socialisty je to jistě hrozná představa.
 
Ano, návrh míří na děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, ale zoufale je míjí! Rodiče totiž tyto děti často neposílají do školy, ani v rámci povinné školní docházky.
 
Co však návrh skutečně přinese, jsou nesmyslné povinnosti pro ty zodpovědné rodiče, kteří z různých důvodů vychovávají nebo chtějí vychovávat své předškoláky doma. Státu není absolutně nic do toho, proč rodiče své děti vychovávají doma! Přesto novela obsahuje i povinnost zdůvodňovat domácí výchovu předškoláka. Pro rodiče i ředitele školek jde o další a další administrativu, která nepřinese nic kromě toho, že stát bude nepřijatelně strkat nos do výchovy v dobrých rodinách.