25. února 2016

ODS: Aktivní a pracovité má stát podporovat, ne šikanovat

Dnes musí poprvé podat kontrolní hlášení plátci DPH. Jedná se o další z řady byrokratických opatření, která komplikují svobodu podnikání zejména živnostníkům a drobným podnikatelům. ODS na rozdíl od levicové vlády Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše vidí základ prosperity naší země právě v živnostnících a drobných podnikatelích.

Připravili jsme jednoduchý program jejich podpory zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Žádné dotace, žádná byrokracie, ale nižší daně a nižší sociální odvody za zaměstnance.

„Kontrolní hlášení DPH je pouze dalším z řady likvidačních útoků vládní koalice proti malým a středním podnikatelům. Místo toho, aby vláda řešila daňové úniky u velkých korporací, neustále otravuje život těm menším. I proto symbolicky 25. února přicházíme s plánem na podporu aktivních a pracovitých lidí. Dlouhodobě podporujeme snížení sociálního pojištění, v Poslanecké sněmovně jsme předložili návrh na obnovení daňové slevy na manželku/manžela a děti pro OSVČ využívající daňové paušály. Nově budeme usilovat o zrušení omezení výdajových paušálů pro řemeslníky a zemědělce. Cílem je omezit administrativu těchto lidí a nechat je co nejsvobodněji podnikat,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„V České republice je několik okresů postižených extrémně vysokou nezaměstnaností vzniklou útlumem těžby uhlí a těžkého průmyslu. Tyto oblasti potřebují specifický přístup. Místo vládou prosazovaných dotací velkým firmám navrhujeme nižší sociální pojištění pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají osoby bydlící v těchto okresech. Ti by platili až o 3 procentní body nižší sociální pojištění,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Současná vláda neustále komplikuje daňový systém a ztěžuje podnikání zejména drobným živnostníkům. Jakmile bude mít ODS vládní odpovědnost, budou to právě regulace typu kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb, které okamžitě zrušíme. Šikana podnikatelů ze strany vlády musí přestat,“ uzavírá 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Program podpory živnostníků a drobných podnikatelů

1) Zrušení omezení pro využití výdajových paušálů pro řemeslné živnosti, zemědělce a ostatní živnosti (tzv. 80% a 60% paušály) – cílem je omezit administrativu těchto podnikatelů.

2) Obnovení daňové slevy na manžela/manželku a děti pro OSVČ využívající paušál – cílem je srovnat postavení OSVČ využívajících výdajový paušál a ostatních živnostníků a zaměstnanců.

Podpora vytváření pracovních míst v regionech postižených nezaměstnaností

V souvislosti s útlumem těžkého průmyslu a těžby uhlí je v ČR několik okresů s extrémně vysokou nezaměstnaností. Tyto regiony potřebují specifický přístup. Cílem navrhovaných opatření je podpořit vytváření nových pracovních míst zejména malými podnikateli a udržení těch stávajících. Místo dotací však navrhujeme snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele.

3) Dodatečná sleva ve výši 3 procentních bodů na sociálním pojištění odváděného za zaměstnance s trvalým bydlištěm v okrese postiženém vysokou nezaměstnaností (okresy s nezaměstnaností vyšší min. o 20 % oproti republikovému průměru). Slevu budou moci uplatnit všichni zaměstnavatelé, nejvýše však pro 25 svých zaměstnanců splňujících daná kritéria.

Zjednodušení daňového systému a odstranění byrokracie

4) Zrušení kontrolního hlášení DPH
5) Zrušení elektronické evidence tržeb