25. února 2016

Kraj Vysočina- pokladnice památek

Kraj Vysočina je bohatý nejenom svojí přírodou, ale patří mezi pokladnice stavebních památek. Svědčí o tom i to, že na Vysočině máme 3 památky zařazené na seznam UNESCO.

Jedna z nejznámějších je ve Žďáře nad Sázavou na Zelené Hoře. Je to poutní kostel, zasvěcený sv. Janu Nepomuckému, patří ke klenotům naší architektury. Autorem stavby je Jan Blažej Santini. Narodil se 3. února 1677 v Praze. Za rok si budeme připomínat 340 let od jeho narození. Vděčíme mu za úžasné stavby po celé naší krásné vlasti.

Dvě z těchto památek jsou na seznamu UNESCO.  Málokdo však ví, že další jeho díla můžeme vidět po celé Vysočině. Farní kostel sv. Mikuláše v Humpolci, proboštství kláštera cisterciaček v Pohledu, kostel sv. Václava ve Zvoli, panská hospoda a hospodářský dvůr v Ostrově nad Oslavou, ale i oprava a dostavba klášterního kostela Narození Panny Marie a oprava hřbitovního kostela sv. Petra a Pavla v Želivě. To jsou skvosty, které v sobě nesou mistrovy až geniální znalosti matematiky, geometrie, numerologie a katolické symboly.

Výprava za českou minulostí a historií nemusí být jenom nuda, naopak jde o vzrušující dobrodružství plné tajemství. Při plánování svých výletů myslete i na poznávání míst, která máme přímo za humny.

Text byl napsán a publikován v únorovém čísle Novin Kraje Vysočina.

Celý výtisk je k dispozici na adrese: 
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/pdf/noviny/noviny-02-16.pdf

Ing. Jana Fischerová, CSc.

krajská zastupitelka a poslankyně PČR