2. února 2016

Vaše téma TN.CZ: Dva roky vlády Bohuslava Sobotky

Vláda Bohuslava Sobotky je u moci přesně dva roky. K této příležitosti si Michaela Šmídová pozvala do pořadu Vaše téma na TN.cz čtyři politiky: dva reprezentovali koalici, dva opozici. Hostem byl předseda ODS Petr Fiala.

 
Co se vládě za dva roky povedlo a kde naopak selhala? Jak Česko zvládá migrační krizi? Proč jsou vyhrocené vztahy mezi premiérem a prezidentem? Co přinese Česku elektronická evidence tržeb? Nejen o těchto otázkách politici vášnivě diskutovali.
 
 
Omezování osobní svobody se nelíbí předsedovi ODS Petru Fialovi. "Tohle vláda dělat nemá," má jasno Petr Fiala a poukazuje například na povinnou předškolní docházku. Prý tím vláda jen snižuje naši prosperitu. Fiala kritizuje vládu i za postoj k imigraci.
 
"Vy si snad myslíte, že stát vychová dítě lépe než rodiče," popíchl Petr Fiala ministryni školství Valachovou. Řeč přišla i na elektronickou evidenci tržeb a boje o ni ve Sněmovně.
 
A plán Andreje Babiše na snížení DPH u piva a limonád považuje Petr Fiala za populismus motivovaný blížícími se krajskými a senátními volbami. "Je to jen vějička na voliče," míní Petr Fiala
 
Petr Fiala také připomíná, že Agrofert získal na dotacích víc, než zaplatil na daních. "Pak se nám nemůžete divit, že máme pocit, že ustupujete ve vládě, abyste mohli prosadit svůj levicový program," říká Petr Fiala.  
 
Podle Petra Fialy má být prezident Zeman vzorem a to prostě Zeman není. "Tak se prostě prezident nechová," vynáší předseda ODS ostrý soud.