20. ledna 2016

Nelze zvýhodňovat důchody jedné skupiny občanů

Předčasné důchody pro horníky nelze podle Lenky Kohoutové akceptovat. Podle expertky ODS pro sociální oblast by se jednalo o zvýhodnění jedné části zaměstnanců, navíc ve chvíli, kdy vláda na tyto důchody nemá prostředky. Vyplácení těchto peněz by mělo být podpořeno ze zvláštních fondů, které by měly zavádět sami zaměstnavatelé, říká politička. Vláda se prý v současné situaci snaží platit z kapsy, ve které nic nemá.

Průběžný důchodový systém je založen na určité solidaritě. Nicméně i ta má své meze ve chvíli, kdy je důchoový účet v propadu a jedna zaměstnanecká skupina z takového systému chce něco navíc.
Ano, jde o předčasné hornické důchody. Vláda svůj návrh založila na analýzách z let minulých a vůbec nezohledňuje další povolání, která by mohla mít úplně stejné nároky. Například lidé pracující s radioaktivními látkami, lidé pracující ve výškách apod.

Předčasné důchody, vyšší důchody, ano, ale pak si musí zaměstnavatel na to vést vlastní fondy a takto důchody sanovat.

Současný návrh vlády znamená, že horník, který pracuje patnáct let v hlubinném dole, může odejít do předčasného důchodu o osm let dříve, než by měl standardně do důchodu odejít. Důchody horníků jsou navíc uměle navyšovány až nad 20 tisíc korun. To dokazuje i důvodová zpráva navrhovaného zákona.
Nelze u rizikových povolání bez přičinění samotných zaměstnavatelů vyplácet z průběžného systému cokoliv navíc. Na to prostě za těchto podmínek náš důchodový systém nemá. Tato vláda ještě nepřišla s návrhem, co dělat pro stabilizaci důchodového systému, a už opět z tohoto systému chce bez rozmyslu rozhazovat.

U rizikových povolání je třeba vytvořit speciální pojištění, které bude hradit zaměstnavatel. Nebo si zaměstnavatel pro potřeby například předčasných důchodů může založit důchodové fondy.
Problémy horníků samozřejmě chápu, ale nelze slibovat, že budu vyplácet důchody z kapsy, ve které nic nemám. Naše vláda tímto zatíží vlády budoucí, protože podobný zákon nebude platit dříve než od roku 2017.

Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast