18. ledna 2016

Nebudu zlá žena, ale pravá ruka šéfa

"Pokud budeme svá slova podkládat i činy, tak se nám voliči vrátí. Myslím, že jim máme co nabídnout. ODS má na to, aby šla nahoru, já v to pevně věřím a udělám pro to všechno," říká v rozhovoru pro deník Právo nově zvolená 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Od delegátů jste dostala 239 hlasů. Překvapilo vás to číslo? 

Překvapilo, a beru to opravdu s velkou pokorou. Vzhledem k tomu, že proti mně stáli Jan Zahradil a Miloš Vystrčil, což jsou známější tváře než já, tak jsem byla opravdu velmi překvapená. 

Co byste chtěla ve fungování ODS změnit? 

Fungování strany jako takové je nastaveno dobře. Teď je to zapotřebí zlepšovat, ne měnit. Předseda Petr Fiala a bývalé vedení nastolili dobrou cestu, abychom přežili klinickou smrt, ve které jsme byli, a je potřeba v té cestě pokračovat. Zaměřit se na naše názory a postoje, abychom přesvědčili občany, že za to stojíme. Že sebevědomá ODS je zpět. 

ODS měla v posledních sněmovních volbách sedm procent, nyní má preference kolem devíti procent, což u bývalé vládní strany není žádná sláva. Lidé stále věří vládní koalici. Jak je chcete přesvědčit? 

Na preference v tuto chvíli není zas až tak třeba hledět. Pokud budeme svá slova podkládat i činy, tak se nám voliči vrátí. Myslím, že jim máme co nabídnout. ODS má na to, aby šla nahoru, já v to pevně věřím a udělám pro to všechno. 

Vaše téma je elektronická evidence tržeb, což je v současné době číslo jedna pro celou ODS. Zdá se ale, že voliči to za tak velké téma nepovažují. 

Lidé vnímají, že je to špatná věc. Vidíme to v každodenních rozhovorech s malými a středními podnikateli. Naši voliči byli vždy živnostníci, malí a střední podnikatelé, a je to postihne. 

Proč tedy ANO neklesají preference? 

Nejde jen o EET. Až se nakupí všechny další regulace, kontrolní hlášení DPH, zákaz kouření, tak se teprve potom můžeme bavit o preferencích. 

První místopředseda občanských demokratů byl vždy "zlým mužem" strany. Jste připravena na to být "zlou ženou"? 

V žádném případě. Zůstanu taková, jaká jsem. Chci panu předsedovi pomáhat, být jeho pravou rukou a oporou. 

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně ODS