18. ledna 2016

Když splníme sliby, voliči se vrátí

"Důležité je, abychom všechna naše prohlášení opravdu podkládali činy. Pak se voliči vrátí, protože uvidí, že plníme slovo a jsme připraveni pro ně něco udělat. Jsem si jistá, že ODS má sílu na to, aby šla nahoru," říká v rozhovoru pro Lidové noviny 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Oba protikandidáty jste porazila se slušným náskokem. Překvapil vás tak jednoznačný výsledek? 

Byla jsem překvapená. Znamená to pro mě velkou odpovědnost. Ten úspěch beru s pokorou. Vždyť proti mně stáli pánové Zahradil a Vystrčil, kteří jsou podle mě známější jména díky vystupování v televizi a podobně. 

Hovořila jste po volbě s panem Zahradilem, kterého na pozici prvního místopředsedy ODS vystřídáte? 

Ano, mluvili jsme spolu. Pogratuloval mi. Určitě budeme pokračovat v naší spolupráci, jako tomu bylo doposud. Výsledek volby na tom nic nemění. 

Po zvolení jste říkala, že se v úzkém vedení strany zaměříte na hospodářství a energetiku. Jaké v této oblasti máte zkušenosti? 

Už před rokem jsem pro pana předsedu Petra Fialu zpracovala strategickou analýzu některých věcí v této oblasti. ODS ji využila, takže hodlám v podobných iniciativách pokračovat. Tyhle věci pro úzkou skupinu odborníků, jako je energetika, nejsou třeba laickou veřejností tak jednoduše uchopitelné, ale i v nich musíme mít jasné a konzistentní názory. A já se právě v těchto tématech vidím. Je nutné, aby se o nich začalo pořádně mluvit, pro ODS byly tyto věci vždy důležité. 

Předseda strany zmiňoval, že za úspěch dlouhodobě považuje návrat k postavení, které ODS měla v minulosti. Tedy k volebnímu zisku okolo 30 procent. To vás čeká ještě pořádný kus práce. Jak chcete voliče nalákat zpět? 

Jsem přesvědčena, že není až tak potřeba hledět na preference. Důležité je, abychom všechna naše prohlášení opravdu podkládali činy. Pak se voliči vrátí, protože uvidí, že plníme slovo a jsme připraveni pro ně něco udělat. Jsem si jistá, že ODS má sílu na to, aby šla nahoru. 

V posledních měsících jste nejvíce vidět jako hlasití odpůrci elektronické evidence tržeb. Je to podle vás téma, které má šanci voliče ve větší míře oslovit? 

Naši voliči byli vždycky malí a střední podnikatelé, živnostníci. A tohleto je vládní opatření, které na ně dopadne. Takže pokud v současné době máme někoho bránit, jsou to právě živnostníci. Proto je to jedno z našich hlavních témat. A myslím si, že jsme ve vysvětlování našeho postoje úspěšní. Lidé si už říkají, že je elektronická evidence špatná. Dneska to vidím z rozhovorů, které právě s drobnými podnikateli vedu. Navíc přijdou další vládní nápady – kontrolní hlášení daně, zákaz kouření v restauracích. Až se to takhle nakumuluje, teprve potom se můžeme začít bavit o preferencích. 

Ano, ale stačí k návratu na výsluní oslovit živnostníky? Nechtělo by to více témat, která jsou uchopitelná i dalšími skupinami voličů? 

Musíme postupovat postupně. Pokud znovu oslovíme naši standardní voličskou základnu, což jsou živnostníci, pomůže nám to. Musí nejprve vidět, že když jim něco slíbíme a oni nám uvěří, tak to splníme. Je třeba, aby lidé viděli, že se nám dá věřit. Takže je potřeba odněkud začít, a to právě od živnostníků. 

Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně ODS