16. ledna 2016

Nominační projev na místopředsedkyni ODS

Projev k volbě na post místopředsedkyně ODS

Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, vážené delegátky, vážení delegáti, vážení hosté,
nejdříve mi dovolte, abych Vás odsud co nejsrdečněji pozdravila z Ústeckého kraje. A především mi dovolte poblahopřát k znovuzvolení našemu panu předsedovi a velké blahopřání také první místopředsedkyni. Já doufám, že v tomto tandemu budou společnými silami nadále pokračovat v obnově a v revitalizaci naší ódéesky.
Jmenuji se Drahomíra Miklošová a jsem starostkou v obci Obrnice na Mostecku v severních Čechách. O post místopředsedkyně jsem se již ucházela na minulém volebním kongresu a dneska tu znovu stojím. Znovu před Vámi jako kandidátka na stejnou funkci a chci se ucházet o Váš hlas, o Vaši podporu. Důvodem je především jednoznačná podpora a mandát členů ústecké krajské organizace ODS, kteří mě přesvědčili, že mé zkušenosti zejména v komunální politice mohou být ve vedení strany přínosné a mohou pomoci zformulovat programové teze především v oblasti sociální problematiky, zaměstnanosti, bydlení a v neposlední řadě i bezpečnosti. Žiji a pracuji v Ústeckém kraji, který je negativně poznamenán minulostí, ale i současným ekonomickým a politickým vývojem. Už řadu let se snažím tuto nepříznivou situaci řešit a následně zlepšit.
Svou kandidaturu na pozici místopředsedkyně ODS jsem si dovolila zopakovat i proto, že výsledky mé snahy zlepšit a zkvalitnit život lidí v Obrnicích jsou často medializovány. Vzhledem k tomu, že jsem v současné době jedinou starostkou za občanské demokraty na Mostecku, tak články na webových stránkách, v tisku či reportážích v rádiu a televizi napomáhají k pozitivnímu vnímání ODS ve veřejnosti, nejenom tedy v našem Ústeckém kraji, ale i v celé České republice a troufám si říci, že i v zahraničí. Navíc se mi daří i ve volbách. Preferenční hlasy v posledních parlamentních volbách mě posunuly o několik míst dopředu a v komunálních volbách na tradičně rudém severu ódéeska pod mým vedením dokonce s přehledem zvítězila. Ve vedení obce jsem již třetí volební období. Nejdříve jako místostarostka, dvě období jako místostarostka a nyní jako starostka. Je to pro mě důkazem, že o mně lidé vědí, věří mi, znají a sledují mou práci. Jsem proto přesvědčena o tom, že bych byla pro vedení naší strany posilou a dobrým týmovým hráčem. Chtěla bych proto z tohoto místa pozdravit také všechny své kolegyně a kolegy, starosty a místostarosty a komunální politiky, kterým se podařilo přes nedávné problémy přesvědčit své voliče, že hlas odevzdaný ODS je dobrou a smysluplnou volbou. Děkuji Vám, že jste vytrvali, nevzdali své členství a naopak jste v posledních komunálních volbách prokázali, že i přes těžký šrám na fasádě ODS jsou lidé za Vámi. S Vámi se nám jistě podaří v dohledné době vrátit ODS její ztracené pozice.
Vím, o čem mluvím. Členkou ODS jsem již 22 let, po celou tuto dobu se aktivně podílím na prosazování pravicové politiky, které jsem se nezpronevěřila, stejně jako své mateřské straně. Odolala jsem všem lákavým nabídkám, které jako celé řadě dalších úspěšných politiků zaručovaly velmi zajímavé pozice, většinu z nich ale pod podmínkou změny dresu. O tom, co se podařilo za uplynulé dva roky, jež považuji za období rekonstrukce, regenerace a obnovy pošramocené pověsti ODS, se přesvědčíme v podzimních krajských a senátních volbách. Nedá se očekávat, že se naším kandidátům podaří zopakovat výsledky z období 2000 až 2008, nicméně pevně věřím, že i díky novému vedení strany můžeme výrazně navýšit procento obdržených hlasů z obou posledních voleb. Já osobně se o to se svými kolegyněmi a kolegy pokusím v Ústeckém kraji, do jehož zastupitelstva budu za ODS kandidovat.
Při tvorbě volebního programu se chci zaměřit na oblasti, jež jsou mi vzhledem k mé dosavadní práci starostky nejbližší. Obyvateli Obrnic jsou minimálně ze 40 procent Romové, což mě nutí zabývat se velice intenzivně sociální problematikou a jejich integrací. Drtivá většina dospělých Romů totiž nepracuje a je závislá na sociálních dávkách. Přistupuji k tomuto problému jako zastánce konzervativních hodnot, tedy v žádném případě žádný socialismus, jak mi někteří nespravedlivě podsouvají. Trvám totiž důrazně na principu zodpovědnosti k sobě samému a za sebe, za svou rodinu. Pomáháme jen tomu, kdo pomoc skutečně potřebuje a kdo si ji zaslouží. Navíc lidé, kteří něco chtějí, musejí samo něco odvést. Hledání řešení jenom zvyšováním výdajů do sociálního systému socialistickými nesystémovými podporami nikam nevede. Nicméně přimlouvám se velmi za to, aby pravicová strana, jakou je ODS, měla svůj propracovaný program sociální politiky založený na principech pravicových zásad. Jde totiž o časovanou bombu, jejíž síla může být znásobena dosud nedostatečným řešením migrační vlny.
Věřte mi, že si opravdu nepřeji využití svých zkušeností s integrací pro jiné občany, než jsou občané ČR. A právě v této oblasti musíme připravit a prosadit změnu legislativy, aby ti, kteří pracují, neměli pocit, že jsou hlupáci, protože za současné situace vidí ve svém okolí řadu rodin, jejichž dospělí členové nikdy nepracovali a na dávkách berou více než oni v zaměstnání. To se musí změnit. A ODS by měla být hlavním iniciátorem této změny. Lidi také stále hodně trápí problematická vymahatelnost práva. Je třeba zapracovat na tom, aby se lidé nebáli po setmění vycházet z domu, pouštět děti na ulici, aby se nebáli o svůj majetek, neřkuli o svůj život. Vím, že každý řetěz je jenom tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Jsem zvyklá tvrdě pracovat, neuhýbat před problémy a nepodléhat populismu. Mohu Vám garantovat, že jsem připravena být pevným článkem vedení ODS a budu vždy prosazovat principy její politiky.
Děkuji Vám, že jste mě vyslechli, a přeji příjemný zbytek jednání.

Drahomíra Miklošová

uvolněná starostka obce