15. prosince 2015

ODS: Páteční schůze Sněmovny byla řízena v rozporu s právem, využijeme opravných prostředků

Občanští demokraté upozorňují, že páteční schůze Sněmovny byla řízena v rozporu s jednacím řádem, věc postoupili advokátům. ODS také podporuje novelu branného zákona, díky kterému bude Česká republika lépe čelit bezpečnostním hrozbám. ODS dále kritizuje zákon o rozpočtovém určení daní, který bere peníze obcím.

Poté, co během páteční schůze Sněmovny Jaroslava Jermanová v rozporu s jednacím řádem odňala slovo předsedovi ODS a znemožnila tak další diskuzi, se občanští demokraté rozhodli využít opravných mechanismů: „Celou situaci analyzujeme s právníky. Chceme využít legislativních prostředků, aby došlo k zneplatnění rozhodnutí předsedající. Nebudeme jen tiše přihlížet destrukci demokracie a aroganci vládní většiny. Česká republika patří na Západ, vládnutí ve stylu venezuelského prezidenta Huga Cháveze se musíme vyvarovat,“ komentuje předseda ODS Petr Fiala.

Názor, že schůze byla řízena v rozporu s jednacím řádem, sdílí i ústavní právník Jan Kysela, který České televizi řekl: „Podle mého soudu to nebylo v souladu s jednacím řádem Sněmovny, jednací řád neumožňuje přerušovat poslance jinak, než voláním k pořádku, k tomu, aby mluvil k věci. A to se v tomhle případě nedělo, takže podle mě bylo to slovo odebráno v rozporu s jednacím řádem.“

Jana Černochová komentovala novelu branného zákona: „Musíme čelit novým bezpečnostním rizikům, proto novou legislativu vítám. Zákony, které připravil již Alexandr Vondra, se konečně dostávají do třetího čtení. Dlouhodobě upozorňuji, že musíme více podporovat jak profesionální vojáky, tak aktivní zálohy, kterých je nyní nedostatek. Tuto problematiku zákon řeší, věřím, že bude mnoho lidí motivovat ke vstupu do aktivních záloh a stabilizovat záložáky stávající. I proto jsem přednesla pozměňovací návrh, který počítá například s navýšením motivační odměny či zlepšením zdravotní péče pro vojáky.“

ODS také kritizuje senátní verzi zákona o rozpočtovém určení daní, který podporuje Ministerstvo financí: „Je to past na obce, v budoucnu je to poškodí. Stává se tak ze dne na den, aniž by se starosty někdo komunikoval. Vadí mi arogance, s jakou Ministerstvo financí s obcemi jedná a s jakou Andrej Babiš – a vlastně celá vláda – pohlíží na obecní samosprávu. Když se to hodí, přidá obcím povinnosti. Když může na obcích ušetřit, vezme jim peníze,“ říká poslanec Vladislav Vilímec.