3. listopadu 2015

Usnesení senátorského klubu ODS

Usnesení senátorského klubu ODS

 
  • Senátorský klub ODS apeluje na pana premiéra Sobotku, aby neustupoval v otázce migrační krize Bruselu a hájil především české zájmy a bezpečnost našich občanů. Prioritou je ochrana vnějších hranic a přísné odmítání povinných kvót.  
  • Senátorský klub ODS nesouhlasí s názory a kritikou ministra Dienstbiera a ombudsmanky Šabatové, kteří v úsilí o zdůvodnění svých vlastních funkcí kritizují zcela neprávem fungování uprchlických zařízení v naší zemi. Na základě osobních zkušeností senátorů z návštěvy v zařízení v Bělé-Jezové klub konstatuje, že o cizince je řádně postaráno a podmínky zcela odpovídají základním potřebám a právnímu řádu ČR. Dramatické vyprávění paní ombudsmanky je zcela mimo realitu.  
  • Senátorský klub ODS neodmítá pomoc těm imigrantům, kteří se kvůli válečnému konfliktu ocitli ve vážném ohrožení. Je třeba ale vždy rozlišovat pomoc ženám a dětem z ohnisek konfliktu, a ekonomickým imigrantům, kteří se pouze svezli na migrační vlně. Tyto dvě skupiny je třeba při přijímání uprchlíků přísně oddělovat a dbát na to, aby se dostalo pomoci těm, kteří ji opravdu potřebují. Solidarita a citlivý přístup k migrantům jsou zcela na místě. Každá solidarita ale musí být vyvážená zodpovědností.