20. října 2015

ODS: Navrhujeme zvýšení penzí průměrně o 200 Kč měsíčně, tedy více, než chce dát vláda

Občanští demokraté podporují iniciativu vlády na zvýšení penzí. Zatímco vláda podle posledních návrhů chce přidat penzistům jen 900 korun ročně, podle ODS mají penze průměrně narůst o 200 korun měsíčně.

 
„Vláda přidává, kde může, ale důchodce by odbyla jednorázovým příspěvkem. V době hospodářského růstu by vláda měla být k penzistům velkorysejší. Chceme, aby senioři dostávali každý měsíc v průměru o 200 korun více,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS navíc upozorňuje, že jednorázový příspěvek, který navrhuje vláda, nebude mít vliv na příští valorizaci penzí. „Předložili jsme pozměňovací návrh, díky kterému by se nově přidaných 200 korun započítávalo do základu valorizace. Penzisté by tak měli zajištěný větší příjem i v budoucnosti. Vláda rozhazuje peníze, plánuje zaměstnat další své kamarády a přijmout tisíce nových úředníků. To bude stát o neuvěřitelných 10 miliard víc na platech. Stát má ale zeštíhlit a ušetřené peníze dát seniorům,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Občanští demokraté také kritizují předložený návrh státního rozpočtu na příští rok. „Pro rozpočet z dílny Andreje Babiše nelze hlasovat z mnoha důvodů. Navrženým rozpočtem chce vláda ještě více zvýšit svoji roli v ekonomice a moc nad občanem. Opět je preferován veřejný sektor před tím soukromým. Deficit ve výši 70 miliard korun neodpovídá stávajícímu ekonomickému růstu, v rámci kterého odpovědné vlády šetří na horší časy. Narůst výdajů na tisíce nových byrokratů a na dotace pro vybrané soukromé firmy jasně ukazuje, jaké priority současná vláda sleduje. Jsou to priority, které ekonomice jako celku, a tedy i většině obyvatel, pomoci nemohou,“ říká ekonomický expert ODS Jan Skopeček.