2. září 2015

Senátoři podpořili starosty

Odmítáme, aby Generální finanční ředitelství přenášelo administrativní, časovou a finanční zátěž plynoucí ze stále větší složitosti daňových řízení na občany. Za chybný a nedůvěryhodný považujeme záměr zrušit 23 územních pracovišť finančních úřadů. To jsou dva hlavní závěry srpnového jednání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR.

Návrh zrušit kromě jiných i na Vysočině územní pracoviště finančního úřadu v Telči, Pacově a Náměšti nad Oslavou oznámilo Generální finanční ředitelství dotčeným obcím tiskovou správou a to jako hotovou věc.

Když to zjednoduším, tak finanční ředitelství „světe div se“ najednou zjistilo, že daňové zákony jsou příliš složité a rozhodlo se tedy své pracovníky a pracoviště centralizovat, specializovat a lépe řídit.

To v praxi znamená, že je navrženo zrušení 23 určených územních pracovišť finančních úřadů a že jejich pracovníci nebudou propuštěni, ale budou dojíždět za prací desítky kilometrů, zatímco doposud pracovali většinou blízko svého bydliště. Vůbec nejhorší ale je, že společně se zaměstnanci budou například v případě zrušení územního pracoviště v Telči dojíždět do Jihlavy na finanční úřad se svými daňovými přiznáními a případně dalšími dotazy a problémy tisíce občanů z Telče a okolí.

Někteří v Třešti, v Polné nebo ve Slavonicích to již znáte, neboť víte, jak to dnes u Vás vypadá například s pořízením pasu nebo občanského průkazu.

Abych byl korektní, tak musím napsat, že finanční ředitelství slibuje, že v exponovaných měsících by do měst za účelem výběru daňových přiznání se svými pracovníky dojíždělo. Bohužel ale musím také napsat, že v případě rušení veřejných služeb se již párkrát ukázalo, že platí to známé, sliby se slibují, blázni se radují.

Otevřeně říkám, že na jednání našeho Výboru bych si nepřál být v kůži generálního ředitele finančního ředitelství Martina Janečka nebo náměstkyně ministra financí Simony Hornochové. Kritika ze všech stran byla velmi tvrdá, ale věcná.

Stanovisko našeho Výboru k záměru zrušit 23 územních pracovišť finančních úřadů bylo zásadně nesouhlasné a zároveň vyzývající generálního ředitele ke zrušení svého záměru a premiéra Bohuslava Sobotku k tomu, aby konečně zastavil izolované chaotické akce jednotlivých ministerstev a státních úřadů, které postupně demontují systém výkonu veřejné správy a vzdalují veřejnou službu občanům.

Jak to celé dopadne, se uvidí. Pokud ale je pravdivé tvrzení generálního ředitele finančního ředitelství, že naslouchá, potom musí svůj záměr zrušit. Pokud se tak nestane, tak mi nezbývá než konstatovat, že tady další státní instituce začíná žít v mylné a velmi nebezpečné představě, že občan je tady pro ni a ne ona pro občana. A to je moc špatně.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátního klubu