4. března 2023

Chci se dále podílet na celostátních tématech a řešení otázek, které tu jsou před nám

(MF DNES) Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček se chystá kandidovat na prezidenta Hospodářské komory. Skončil by tak ve vedení strany. „Mám rozdělané některé projekty, které bych v rámci vedení ODS rád dotáhl, ale rozhodl jsem se takto,“ říká v rozhovoru pro MF DNES.

Když jsme spolu udělali rozhovor před komunálními volbami, měl pak titulek „V Praze zrušíme některé cyklopruhy“. To je asi pasé, když je náměstkem Pirát Zdeněk Hřib, který je coby primátor zaváděl, ne?

Při vyjednávání koalice se začala řada věcí vyjasňovat, řada zůstala otevřených. Otevřená zůstala i otázka cyklopruhů. Myslím, že ani Piráti se nebudou bránit, aby se v některých místech přehodnotily. Zvlášť tam, kde jsou i z hlediska bezpečnosti nesmyslné. Věřím, že i Zdeněk Hřib bude schopen tuto analýzu udělat a na jejím základě to tak vyhodnotit. Na druhé straně na některých místech cyklopruhy mají být, nebo by se dokonce v místech, kde to dává nějakou logiku, mohly nové udělat. 

Jednání o městské radě se v Praze vlekla rekordní čtyři měsíce. Nakonec z toho vyšli Piráti spolu s hnutím STAN lépe než celá pražská koalice SPOLU. Dohromady tak mají tyto strany, které tvořily i minulou radu, šest míst, SPOLU pouze pět. Piráti navíc drží zmiňovanou dopravu, majetek, životní prostředí a inovace. Není to vyjednávací fiasko vaší koalice, respektive ODS?

Tak určitě to nedopadlo, jak jsme si představovali. Ale to už se odvíjí od volebního výsledku, který nebyl takový, jaký jsme očekávali. Pak musíte hledat koalici, jež vám umožní se podílet na správě města, kvůli čemuž musíte něco obětovat. My jsme třeba obětovali dopravu, kterou chtěla mít koalice SPOLU v portfoliu. I proto, že ODS má ministra dopravy a mysleli jsme, že tato spolupráce se státem by městu prospěla. Ale myslím, že i v tomto složení budeme schopni něco měnit. Protože jsme se zavázali, že některé věci chceme realizovat jinak než minulá koalice, kde za dopravu odpovídala Praha sobě. A při jednáních jsme měli pocit, že jsou k tomu připraveni jak STAN, tak Piráti.

Zmínil jste volební výsledek. Koalice SPOLU má nyní 19 zastupitelů. Před čtyřmi lety jich samostatně kandidující ODS a TOP 09 (tehdy se STAN a lidovci) měly 27. Neukázala se sázka na koalici SPOLU v Praze jako chybná?

Myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Ale analýzu toho, proč to tak dopadlo, proč koalice SPOLU neměla tak dobrý výsledek, budeme teprve muset udělat, abychom se poučili do budoucna. Do této chvíle na to nebyl čas, protože jsme skládali nové vedení města a radu. Na základě takové analýzy se rozhodneme pro další kroky. Navíc před dalšími komunálními volbami budou ty celostátní do Sněmovny. Myslím, že ty zase zásadním způsobem ovlivní, jak se bude hledět na předvolební koalice. Také se uvidí, jak bude vypadat spolupráce v rámci vedení Prahy. Zatím musím říct, že koalice SPOLU v Praze v tomto ohledu funguje velmi dobře.

Řada významných představitelů SPOLU v Praze dávala mimo záznam jasně najevo, že s Piráty vládnout nechcete. Dokonce jste učinili pokus vyměnit primátora Hřiba za vašeho Bohuslava Svobodu. Což vám ale znemožnila Hana Kordová Marvanová. Nemohla tak vzniknout ani případná menšinová rada dočasně opřená o hnutí ANO. Před volbami jste mi tvrdil, že vás určitě nijak nepodrazí. Proč se tak stalo?

Je to asi o osobním založení a přesvědčení Hany Marvanové. Že má na některé věci odlišné názory a postoje, je asi pravda. Ale možná jsme doufali, že když jí v minulé koalici mnoho jejích návrhů procházelo jen díky hlasům opozičních stran, přivede ji to ke zralejší úvaze, s kým chce co a jak prosazovat. Dlouhou dobu to tak vypadalo. Teď Hana Marvanová ani nepodpořila našeho společného lídra, kterému při volbě primátora dávala ještě ten den dopoledne veřejnou podporu. Kdyby nám řekla svůj postoj dopředu, nikdy bychom do takového kroku nešli. Prostě se musíte spolehnout na slovo, které vám člen klubu dá. Rozhodla se ale pro svoji cestu a půjde jí i dál. Respektive zastupitelský klub koalice SPOLU se rozhodl, že nechce jít společnou cestou s Hanou Marvanovou.

Dnes vykládá, že zachránila Prahu před koalicí SPOLU a ANO a vy ji za to trestáte. Co vy na to?

Vůbec nevím, v jakém světě Hana Marvanová žije. Těmi, kdo zachránili Prahu tím, že uzavřeli koalici na vládním půdorysu, bylo 18 zastupitelů koalice SPOLU, kteří podepsali koaliční smlouvu a pro tuto koalici hlasovali. Ať si říká, co říká. Všichni uvnitř klubu vědí, jak to bylo, a zaujali k tomu stanovisko tím, že se s Hanou Marvanovou v rámci klubu SPOLU rozloučili. Nikdo tu neusiloval o nějakou koalici s hnutím ANO. Od počátku jsme se snažili o vládní půdorys. Hnutí ANO od počátku počítalo s tím, že skončí v opozici. Ale chtělo změnu ve vedení města. Proto nabízeli časově omezenou menšinovou podporu koalici SPOLU, jež by ty změny mohla umožnit. Že to v prosinci při volbě primátora nevyšlo, nás mrzí. Na druhé straně tato epizoda způsobila i na straně Pirátů a STAN daleko zralejší úvahu, že je v rámci vytvoření koalice nutné udělat daleko větší ústupky a kompromisy. Byť ty největší jsme asi udělali my.

Vy v městské radě nebudete. Je to i proto, že v květnu hodláte kandidovat na prezidenta Hospodářské komory, kde jste nyní viceprezidentem?

Už před volbami jsem říkal, že neusiluji o to, být členem rady. Chci se dále podílet na celostátních tématech a řešení otázek, které tu jsou před námi. Jen mě v tom utvrdila otázka energetické krize, na jejímž řešení jsem se mohl podílet. V okamžiku, kdy v čele hospodářské komory končí Vladimír Dlouhý, kterého jsem dlouhodobě podporoval, usoudil jsem jako viceprezident, že bych mohl komoře něco přinést i v pozici prezidenta komory.

Podle mých informací jste jasným favoritem. Zároveň byste se v případě zvolení údajně musel vzdát a vzdal pozice místopředsedy ODS. Je to tak?

Určitě by ty dvě věci nemohly být vykonávány souběžně. Takže ano. V okamžiku, kdy bych uspěl ve volbě prezidenta komory, nemohl bych dále vykonávat funkci místopředsedy ODS. Volební kongres bude na začátku příštího roku, takže by se jednalo o nějakých šest, sedm měsíců. Mám rozdělané některé projekty, které bych v rámci vedení ODS rád dotáhl, ale rozhodl jsem se takto. Petr Fiala mi říkal, že by byl rád, kdybych ve funkci místopředsedy pokračoval, ale ty věci prostě nelze vykonávat současně. Myslím, že by to neprospělo ani ODS, ani komoře.

Vaše kandidatura do čela Hospodářské komory ČR bývá vnímána jako příprava na dosažení jiné funkce, a to ministra průmyslu. Nyní ho drží Jozef Síkela za STAN, ale s jeho působením v rámci energetické krize panuje v ODS nespokojenost. Síkela by tak mohl být vládou „povýšen“ na kandidáta na eurokomisaře a vy byste v rámci nějaké vládní výměny resortů mohl usednout do jeho křesla. Máte tu ambici?

Ne. Vím, že tyto spekulace po Praze létaly, mluvilo se i o vládních rošádách. Já jsem tomu ale nepřikládal žádnou větší váhu. O žádných vládních rošádách jsem neslyšel a ani se nic takového nechystalo. Já sám jsem neusiloval a neusiluji o výkon funkce ministra. Usiluji o to, být prezidentem Hospodářské komory. Pokud bych byl zvolen a byl bych v tříletém volebním období úspěšný, měl bych naopak zájem pokračovat v této pozici.

V souvislosti s úpravou programového prohlášení se ale o výměně ministerstev čile spekuluje. Je něco takového reálné?

Nemyslím si to. Rozdělení resortů v rámci koalice je pevně zakotvené. Pokud by se kterákoli strana rozhodla ministra vyměnit nebo by ministr odešel například do Bruselu, tak každá ze stran bude na uvolněnou pozici nominovat svého zástupce. Neočekávám nyní žádné změny v rozložení sil v rámci koalice.

Co ze své pozice v rámci hospodářské komory říkáte třeba na návrhy z ministerstva práce a sociálních věcí vedeného lidoveckým předsedou Marianem Jurečkou, že by se mohly zvýšit odvody na sociální pojištění u OSVČ?

Nás to překvapilo. Myslíme si, že právě toto jsou věci, které by měly být s podnikateli projednávány dopředu a včas. Na úrovni koalice se v žádném případě neprojednávaly. To, že někdo na ministerstvu zpracovává nějaký podklad a existuje tam třeba úvaha, že by se nějaké parametry mohly změnit, je sice relevantní, ale mělo by to být projednáno řádně a včas s podnikateli. Že se to ale dostalo na veřejnost dřív, než to bylo projednáno v rámci koalice nebo než to bylo projednáno se zástupci podnikatelských a zaměstnavatelských organizací, považuji za absolutně nešťastné. Vyvolává to zbytečné napětí. Za Hospodářskou komoru ČR už jsme napsali dopis, že nás to překvapilo, že bychom se nad touto věcí chtěli setkat. S návrhem, který se dostal na veřejnost, prostě zásadně nesouhlasíme.

(Autor: Petr Kolář)

Mgr. Zdeněk Zajíček

místopředseda strany
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy
předseda oblastního sdružení Praha 5