17. října 2022

Seznam Zprávy: Nikdy jsem si nemyslel, že vyjednávání o Praze budou jednoduchá

(Seznam.cz) Ani měsíc po volbách není jasné, kdo povede hlavní město. Skončí vyjednávání o nové radě koalicí SPOLU a ANO? Hostem Ptám se já byl předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda. Jednání o příští magistrátní koalici v hlavním městě se protahují. Není tak jasné, jestli si vítězná koalice SPOLU vybere politický sňatek kopírující spíš vládní formát: tedy s Piráty a STAN, nebo zamíří do náruče ANO. Vyjednavači SPOLU ujišťují, že prioritou je vytvořit koalici na půdorysu týmu, který aktuálně obývá Strakovu akademii. Zároveň si ale kandidát na primátora Bohuslav Svoboda a lídr SPOLU pochvaluje, jak konstruktivní jsou jednání s Patrikem Nacherem, lídrem pražské kandidátky ANO.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na Seznam Zprávy.

Valem se každopádně blíží ustavující schůze nově zvoleného pražského zastupitelstva. Podle zákona by se měla uskutečnit na začátku příštího týdne, jestli ji o něco neodsunou námitky vůči volebnímu výsledku, které musí řešit soud. Vyjednavači jednotlivých stran proto zvažují, že budou neodkladné záležitosti řešit v zastupitelstvu, místo nové koalice, pracovní týmy. Shodu by hledaly napříč politickým spektrem.

Možný příští primátor Bohuslav Svoboda poslal tomu současnému dopis, ve kterém ho žádá, aby se už nepouštěl do žádných zásadních rozhodnutí. V tom se ODS shoduje se zástupci ANO. Zdeněk Hřib z Pirátské strany ale odpověděl, že než bude ustavena nová rada hlavního města, současnému vedení metropole zůstávají veškeré kompetence.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR