11. května 2022

Napřímo TN.cz: Piráti a Čižinský? Pytel lidí, se kterými se špatně spolupracuje

(tn.cz) Říjnové komunální volby se blíží a největší souboj se očekává u hlavního města Prahy. Tentokrát pořad Napřímo navštívil kandidát za koalici SPOLU Bohuslav Svoboda. V rozhovoru s moderátorkou Bárou Divišovou prozradil, proč je nakonec kandidátem a proč je pro něj těžko představitelná spolupráce s Piráty a Janem Čižinským (Praha sobě).

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na TN.cz.

Bohuslava Svobodu (ODS) prý musela koalice SPOLU přemlouvat, aby se nechal napsat na kandidátku Prahy. „Nebyla to primárně moje vůle, abych byl lídr koaliční skupiny. Musela s tím souhlasit rodina, po dlouhých analýzách nakonec řekla ano,“ vysvětlil Svoboda.

Okomentoval i současné vedení Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti). „Způsob vedení města Hřibem je nejméně akceptovatelný. Piráti a Čižinský jsou problematičtí. Je to v podstatě pytel lidí s rozdílnými názory, se kterými se špatně spolupracuje. Když se podíváte na Piráty ve Sněmovně a na městě, tak jsou to dvě rozdílné skupiny,“ vysvětluje Svoboda s tím, že relativně blízkým spojencem koalici SPOLU jsou Starostové a nezávislí.

Ostatní kandidáti Svobodovi vyčítají, že je zároveň poslancem a kvůli postu primátora by se nechtěl vzdát svých ostatních funkcí. „Má své výhody mluvit v Poslanecké sněmovně a být ve vedení města Prahy zároveň. Piráti ani Praha sobě to nedodržují. Já se tím budu zabývat, až to budu muset řešit,“ podotýká poslanec.

Mezi největší potíže Pražanů podle něj patří otázky bydlení, dopravy a parkování. ​„Bydlení vyřeší jenom to, že se postaví nové byty,“ míní kandidát na primátora hlavního města. Co se týče problémů v dopravě, tak Svoboda zmínil, že současné vedení Prahy je asi nezná, protože jinak podle něj není možné, že se ty problémy neřeší.

Podle něj je také velký problém s parkováním. „Parkovací domy mohou být řešením, ale ty v Praze jsou, jen zůstávají prázdné, protože tam lidé neradi jezdí. Museli bychom naučit lidi, aby je využívali,“ říká Svoboda.

Do komunálních voleb by mohla zasáhnout i kauza Opencard, v rámci které je Svoboda trestně stíhán. „Nepředpokládám, že budu očištěn. Já jsem se ničím neumazal. Já jen potřebuji vyjádření soudu, že souhlasí s tím, že celé zastupitelstvo hlavního města Prahy hlasovalo v souladu se svým posláním a s prací řádných hospodářů,“ doplňuje poslanec.

​V roce 2018 byla ODS v Praze vítěznou stranou, přesto byla nakonec obejita ostatními partajemi a nyní je v opozici. Jak tomu bude chtít ODS letos zabránit? „Aby se to neopakovalo, kandidujeme nyní v koalici SPOLU,“ uzavírá Svoboda.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR