3. září 2020

Události, komentáře: Spory o zrušení superhrubé mzdy

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o půl procenta na 34 271 Kč. Vzhledem k růstu cen ale příjmy vlastně reálně klesly, a to o 2,5 procenta, to je nejhorší výsledek za posledních 7 let. Nejvíc si pohoršili lidé zaměstnaní v ubytovacích a stravovacích službách, ubylo i lidí bez práce v srpnu skoro o 600. Míra nezaměstnanosti tak zůstala na červencových hodnotách 3,8 %.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Stále máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. Celkem Úřad práce eviduje 279 078 uchazečů.

A našimi dalšími hosty jsou 2 místopředsedové rozpočtového výboru
Jan Skopeček u nás ve studiu. Dobrý večer.

Hezký večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A Milana Ference zdravím do Olomouce. Dobrý večer.

Dobrý večer z Olomouce.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, následky koronavirové epidemie jsou vidět už i na výplatnicích, máme to chápat, takže dobře už bylo?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Co se týče vývoje mezd, tak ano, ten loňský rok, který znamenal 6,5 procenta, je prostě v aktuální koronavirové krizi nedostižitelný. Je logické, že firmy, které musí šetřit z důvodu poklesu poptávky po jejich zboží, tak přirozeně musí hledat úspory a mzdové náklady jsou vlastně jedny z největších nákladů firem obecně. Takže je logické, že v době, kdy se ekonomice nedaří, a ten propad byl skutečně historický v rámci české historie České republiky samostatné nejhlubší, takže tam se nedá očekávat, že by reálné mzdy rostly. I to, že rostly nominálně 0,5 %, je trošičku překvapující a podle mého názoru ještě ty nadcházející měsíce ukážou, že ten trh práce se dostane do větší tenze.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
K tomu se ještě určitě dostaneme. Pane Feranče, nejvýrazněji si pohoršili zaměstnanci v ubytovacích a stravovacích službách. Bude s tím vláda něco dělat, budete mít tendenci pomoci?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Tak to, že je to nejvíc postihlo zaměstnance ve službách, je celkem logické, tam byl největší propad a tam je to nejvíc závislé skutečně na tržbách. Ale nějaké programy jsou, lázeňství. Takže myslím, že některá opatření se přijímají na pomoc tomuto konkrétnímu odvětví.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A co konkrétně máte na mysli? Říkáte nějaké programy tam jsou, ve spojitosti se mzdami? Já jsem se ptala výhradně na ty mzdy.

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Ten program, jasný, jasný, ale ..., ano, ale to je závislé vlastně od tržeb, že, toho odvětví pochopitelně. A například se řeší lázeňství, to je taky vlastně část ubytovacích služeb, to jsou ty poukazy, které můžou podnítit vlastně zájem lidí víc jezdit a zase to zvýší tržby pro ty provozovatele.

Bude to stačit?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
No, myslím si, že ne. A je vcelku logické, že ten cestovní ruch tak je zasažen nejvíc, protože zkrátka, když nejezdí turisté, nejsou tržby, tak majitelé restaurací a hotelů zkrátka nemají z čeho vyplácet mzdy. Takže to, že v cestovním ruchu bude největší propad zaměstnanosti, a že tam ten propad mezd bude nejhlubší, je logické.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Já se zeptám jinak, očekával byste něco jiného od státu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Od státu, já myslím, že stát v tomto smyslu nemůže dělat příliš nic moc jiného, než se snažit té ekonomice pomoci prostřednictvím snížení daňové zátěže, prostřednictvím snížení regulací, ve snaze prostě usnadnit podnikatelům život, v tomto smyslu pomoci může. Ale přímo, aby dokázal zvýšit mzdy, to opravdu nedokáže.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, to, to víme, že to takhle nefunguje. Pane Feranče, neukazuje se právě teď, když ekonomika zažívá těžké časy, že není na místě ohlašovat plány na zrušení superhrubé mzdy, která by zasadila ještě výraznější díru do státního rozpočtu?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
To je úhel pohledu. Na jedné straně pochopitelně se sníží, sníží se příjmy, ale my předpokládáme, že to podnítí spotřebu a v nějakém horizontu několik let se to zase vrátí. Takže chceme, aby lidem zůstalo víc peněz a budou utrácet. Ony se do ekonomiky vrátí, ne bezprostředně, ne hned další rok, ale vrátí se a myslím, že to je správné rozhodnutí.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Je to ale argument národní rozpočtové vlády, která právě zmíněný krok v současné době vnímá jako absolutně nevhodný, a právě z toho důvodu, že nemáte nikde garanci, nemáte nikde jistotu, že by opravdu lidé ty peníze, které jim třeba díky zrušení superhrubé mzdy v peněženkách opravdu zůstaly, takže by je následně vrátili do ekonomiky, byť sami připouštíte, že to nebude v následujících měsících, až tedy začne platit tento nový krok, ale kde berete tu jistotu, jak ty lidi k tomu donutíte?

Ty lidi nedonutíme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
No právě proto se ptám na to, kde berete tu jistotu.

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Je to něco, čemu se důvěra spotřebitelů. Tu jistotu nemáme stoprocentně nikdy. Ale jak jinak podnítit tu spotřebu, než tím, že snížíme daně, lidem zůstane víc peněz? Pro mě je to naprosto logický, logický krok.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, je to takhle logické, je to takhle jednoduché?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Nikdy nemáte jistotu, když snížíte daně firmám ani lidem, že je okamžitě investují nebo spotřebují, to určitě ne. Ale jestliže tu máme poměrně vysokou inflaci výše jak 3 %, která prostě snižuje reálnou výši mezd nebo ten nárůst vymazává de facto, tak si myslím, že nechat lidem více peněz v peněženkách, je prorůstový impuls pro českou ekonomiku. Já samozřejmě vždycky říkám, když se ptáte na ten výpadek rozpočtu, tak já dlouhodobě říkám, že problém veřejných rozpočtů není na jejich příjmové straně. Když se podíváte na ty rozpočty v posledních letech, tak jejich příjmová strana dramaticky narůstala tak, jak rostl ekonomický růst. Složenou daňovou kvótu máme kvůli hnutí ANO historicky nejvyšší. Čili ...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
My se dostáváme k něčemu jinému. Mně šlo o tu argumentaci nároční rozpočtové vlády, jestli to opravdu není...

Rady.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Rady pardon. Jestli to opravdu není riskantní krok v momentě, kdy i ekonomové, renomovaní odborníci upozorňují na to, že opravdu jste si, respektive vláda, kabinet si vybral tu nejméně vhodnou dobu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Riskantní krok je to ve chvíli, kdy vláda nerealizuje žádné úspory na straně výdajové, s tím já souhlasím, že nelze jenom snižovat daně a nedívat se na výdajovou stranu rozpočtu, k čemuž já vyzývám vládu a ukazuju na konkrétní položky, kde by se ušetřit dalo. Ale ve smyslu toho, že zkrátka chceme pomoci a motivovat lidi, aby více utráceli a spotřebovávali a že jim to snížení daní vynahradí reálný pokles mezd, to si myslím, že je v tuto chvíli opatření správné, nemluvím o tom, že superhrubá, že superhrubou mzdu považuju za věc, která daňový systém komplikuje a měla být zrušena dávno.

A sama
ODS byla jedním z těch kamenů, které ji zaváděly před několika lety.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Před několika lety v době koaliční vlády, ale i tehdy to bylo dramatické zjednodušení daní, protože tehdy se rušilo několik pásem progresivního zdanění daně z příjmu. Takže ten krok tehdy a vlastně cesta k jedné sazbě daně byla určitě správná, byl to výrazný krok ke zjednodušení daňového systému, holt ten koaliční kompromis nebyl úplně dokonalý.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Feranče, 74 miliard, pokud jsem se dívala správně, roční výpadek v rozpočtu po zrušení superhrubé mzdy. Sama ministryně financí Alena Schillerová přiznává, že absolutně neví, kde ty peníze bude hledat. Co s tím uděláte, kde je tedy najdete?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Ona řekla, že nepočítá s tím, že by se navýšily příjmy ve formě prudkého zvýšení daní, které by vlastně tento výpadek vyrovnaly. Pokud se budou upravovat daně, tak spíš v oblasti spotřebních daní. Daně z příjmu snižujeme. V tomto smyslu se musí najít ty peníze částečně v provozních úsporách, úsporách ministerstev orgánů státní správy a něco se promítne i do schodku roku 2021, to je asi jasné.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A to je zodpovědné pro budoucí generace?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Je to zodpovědné pro současné obyvatele, ale i pro budoucí. To se můžeme bavit o tom, jestli se mají zvyšovat důchody nebo nemají se zvyšovat důchody. Já si myslím, že to je zodpovědné vůči obyvatelstvu této země.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, je to zodpovědné?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Myslíte ten rekordní dluh? To určitě zodpovědné není, to budou platit ještě děti našich dětí.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Když tady mluvíme o zrušení superhrubé mzdy, což vy koneckonců také podporujete, tak to je zodpovědné, když to udělá takovou díru do rozpočtu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Jak říkám, je to o prioritách. Příjmová strana rozpočtu rostla v posledních letech naprosto astronomickým tempem. To, že jsme nedokázali přibrzdit stranu výdajovou, je prostě problém této vlády, že není schopna šetřit elementárně. Ale v posledním roce máme vůbec nejvyšší daňové břemeno v historii České republiky. Vyšplhalo se až ke 37 procentům. Čili prostor pro snižování daní tady určitě je. Jenom musí být politická reprezentace odvážnější a pustit se do té výdajové strany. Tam je...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Kde byste tedy hledal rezervy právě na té výdajové straně?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Určitě provozní výdaje, tam já jsem navrhoval při projednávání rozpočtu doprovodné usnesení, které mělo zavázat ministerstva, aby alespoň 5 % provozních výdajů ušetřila.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vláda má v plánu, pokud si správně vybavuju to číslo, 30 miliard korun, že by mohla ušetřit na provozních výdajích.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
To, pokud to dokáže, tak jedině dobře. Ale musíme se také přiznat, že ty provozní výdaje mají jenom určitý potenciál, že na nich prostě neušetříme stovky, stovky miliard a...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Takže další možnost je ušetřit?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
A tam, pokud se vláda nepustí, tam, pokud se vláda nepustí do systému, které zatěžují státní rozpočet nejvíc, a to je sociální systém, penzijní systém a zdravotní systém, a které budou růst i v nadcházejících letech, tak pokud vláda do nich nedokáže přinést více peněz ze soukromých zdrojů, tak samozřejmě budeme žít dlouhodobě ve strukturální nerovnováze veřejných financí. To znamená, že tady budeme žít s rozpočtovými schodky stále se prohlubujícími až do výše, kdy bude otázka, jestli nám ten státní dluh ještě někdo bude chtít financovat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
S tím, jak je teď momentálně narýsováno zrušení superhrubé mzdy a 2 daňová pásma 15 % a 23 %, to je něco, co by
ODS podpořila?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Já říkám, že samozřejmě nejlepší varianta by byla 1 spravedlivá transparentní daň. Ta rovná daň měla smysl právě v tom, že je jednoduchá, spravedlivá, přehledná, čili...

Podpořila by to
ODS?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Jakoukoliv další sazbu my samozřejmě nepodporujeme. Já určitě nebo s kolegy podám pozměňující návrh, který bude znamenat, že budeme chtít, aby zůstala 1 spravedlivá sazba daně pro všechny, ale...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To by ale znamenalo další miliardy minus.

Na straně druhé...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Bez politické odpovědnosti se vám to poměrně dobře slibuje, pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ODS/:
Ne, tak to je nějaká, tak to bychom v opozici nemohli dělat nic ve smyslu toho, že opozice nemá politickou zodpovědnost. Já myslím, že máme politickou zodpovědnost a zodpovědnost za veřejné finance všichni. Znovu říkám, my jsme při projednávání státního rozpočtu vládě našli konkrétní úspory, které byly v desítkách miliard tak, aby na začátku roku ještě před koronavirovou krizí mohl být ten rozpočet vyrovnaný, takže nám určitě nikdo vyčítat nějakou zodpovědnost nemůže.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Feranče, ještě mě zajímá to načasování. Pár týdnů do voleb a kabinet váš slibuje, že lidem zůstane víc tisícovek v peněženkách, to je náhoda, to máme brát takhle, že se to sešlo najednou?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
No od roku 2016 jsou volby každý rok a ještě několik let budou. Pochopitelně toto opatření se zavádí v souvislosti s přípravou státního rozpočtu, takže v tomto smyslu tam skutečně nevidím souvislost. A budete nám vyčítat, že...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy jste zmiňoval rok 2016, já můžu zmínit rok 2015, kdy už mohla být zrušena superhrubá mzda, tak proč jste to neudělali tehdy? Tehdy Andrej Babiš ještě před několika lety mluvil o megapodvodu
ODS, který zruinuje hospodářství České republiky.

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /ANO/:
Ne, tak superhrubá mzda bylo trošku šidítko, protože tvářilo se to 15 %, ve skutečnosti to bylo 21, respektive 23 %, takže v tomto smyslu. Přišla, ale vždycky rozhodnutí o daních je vždycky politická otázka. Přišla doba snížit daně, podpořit spotřebu, tak to činíme teď.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Děkuju. Hezký večer.

Děkuji. Na shledanou.