5. prosince 2014

Až na Hradě budou Číňani...

(Ústecký kraj) Zatímco ODS celorepublikově skomírá, teplický stranický matador Jaroslav Kubera popularitu neztrácí a ve vedení severočeské metropole načíná už třetí desetiletí. V rozhovoru pro TÉMA popisuje, proč se přesto nikdy nestane předsedou ODS.

Ve vedení Teplic jste od roku 1994. Nyní jste se i přes odhodlání některých dalších partají v zastupitelstvu opět stal primátorem, i když budete vládnout s menšinou. Bude mít někdy Jaroslav Kubera v Teplicích sochu nebo alespoň ulici? 

Myslím, že ne. (smích) Já už jsem ani v tomhle volebním období nechtěl kandidovat, ale s ohledem na situaci odéesky jsem si řekl, že musím pomoct. Samozřejmě jsem dostával různé nabídky, abych ODS opustil, že budu mít mnohem více hlasů, ale já na stará kolena nebudu určitě nic podobného dělat. Navíc mi taky vadí tahle nová hnutí, která nemají žádné ideové ukotvení. 


Narážíte na ANO Andreje Babiše? 

Myslím jakékoli. Taková uskupení nejsou totiž vůbec čitelná. To už začalo čtyřkoalicí (KDU-ČSL, Demokratická unie, Občanská demokratická aliance a Unie svobody, pozn. red.) na přelomu tisíciletí. Jde o hnutí, která nakonec zaniknou, či se přetransformují v normální politickou stranu. Často jsou složená z velmi různorodých lidí. Podívejte se dnes. Vždyť jenom kolik odéesáků nyní přestoupilo do ANO? Ty nejmazanější ale kandidují jako nezávislí, protože takový v uvozovkách nezávislý kandidát je schopen klidně kandidovat do dvou i více různých orgánů za rozdílná hnutí, nebo strany. Takový případ jsme měli třeba i v Teplicích, kde Jiří Řehák byl za TOP 09 v zastupitelstvu, za Severočechy seděl na kraji a za lidovce chtěl kandidovat do sněmovny. 


Sám říkáte, že jste chtěl pomoct ODS a dlouhodobě patříte mezi její nejpopulárnější představitele. Na kongresech vás už několikrát přesvědčovali, abyste kandidoval na předsedu. Proč pořád odmítáte? 

Spoustě politikům tady chybí skromnost a pokora, když se tady někomu nabídne ministerská funkce, tak ji většinou bez váhání bere, i když tomu třeba vůbec nerozumí. Mě chtěli kolegové navrhovat do přímé prezidentské volby. Já jim okamžitě řekl, že je to naprostý nesmysl. Podobné je to i s vedením ODS. Politická strana má mít vždy ambici zvítězit ve volbách a její předseda bývá premiérem. Jednak kvůli věku pro mě nic podobného nepřichází v úvahu a pak si uvědomuji svoje limity. Třeba nejsem jazykově vybaven tak, jak bych si představoval. Z části je to mojí leností, protože jsme to za totáče tolik nepotřebovali. Na to, abych nějakému východnímu Němci v trabantu ukázal cestu, to stačilo, a Angličana člověk nepotkal. 


Jazyky nezvládají i mnohem mladší politici. Viděl jste Bohuslava Sobotku, když v Bruselu pronášel svůj projev s divokým "anglickým" začátkem dér frendz? 

Viděl. Ale on se poučil. Teď, když byl v Americe, mluvil česky. Samozřejmě, že to jde udělat i v Evropské unii, kde je dané, že se veškeré projevy překládají do jazyků všech členských zemí. Na druhou stranu mě osobně by to hrozně vadilo, protože jsem velmi komunikativní člověk. Chtěl bych se s těmi lidmi bavit i v kuloárech. 


Zpátky k ODS: Je dobré, aby strana měla ve svém čele člověka, který před zvolením předsedou byl členem jen pár měsíců? Není to znak personální vyprázdněnosti? 

K tomu vyprázdnění skutečně došlo. Někteří její členové, kteří měli ambice a měli na to i zkušenost a sílu, tak odešli. 


Koho konkrétně myslíte? 

Ty, co už tam nejsou. Říct třeba, že Ivan Langer není schopný politik, je nesmysl. 


Někdo by mohl namítnout, že byl všehoschopný... 

To je právě problém. Já si už v roce 1990, kdy jsem měl možnost dát se po cestě buď podnikatelské, nebo politické, řekl, že tyhle věci nebudu míchat. Myslím, že bych se dokázal prosadit i v podnikání. Ale razantně jsem to oddělil. 


Trochu jste utekl z té otázky o současném předsedovi ODS Petru Fialovi. Je to skutečný vůdce pravicové strany? 

Oceňuji, že to vzal v době, kdy nikdo moc nechtěl. To, že to není takový typ, jako je třeba Klaus nebo Zeman, je pravda. Ale zase se rychle učí. Ono je to složité. Topolánek byl také lepší premiér, než se všeobecně soudí. Měl ale jednu vadu. Byl bezvadný kluk, ale lidově řečeno si podobně jako třeba Miloš Zeman občas neviděl do huby. Když novináři odpověděl v SMS větou "Es kommt der Tag" (Přijde den -výraz používaný Henleinovci k připojení Sudet k Německu, pozn. red.), tak to samozřejmě myslel jako nadsázku. Já mu ale potom říkal, jak mám na schůzce na Židovské obci tenhle jeho vtípek obhajovat? Každý nemá smysl pro humor, a když se snaží být humorný, tak mu to prostě nejde. Já mohu říct slovo cikáni bez problémů, ale od někoho to prostě vyzní úplně jinak. 


Někteří zmiňují, že posledním hřebíkem do rakve ODS bylo působení vlády Petra Nečase a vše, co to s sebou přineslo... 

Myslím, že to je dlouhodobější proces. Petr Nečas nebude kvůli aféře s Janou Nagyovou také nikdy doceněný politik a premiér. Já ten jeho příběh vidím naprosto prozaicky, prostě tak, jak to v životě chodívá. Ne vždy se ale jedná o premiéra a padne vláda. Na druhou stranu Česko je velmi specifické v tom, že když vezmete všechny premiéry Klausem počínaje, tak je nyní veřejnost vnímá pomalu jako zločince. Třeba ve Spojených státech je Barack Obama taky velmi neoblíbený, ale pořád ho vnímají jako svého prezidenta. Já se musím smát, jak u nás nyní někteří sundávají portréty prezidenta Miloše Zemana. 


Co je na tom směšného? 

Zeman už je taky starší člověk, tak používá slova, která nejsou in. Dneska už se tomu orgánu neříká k.nda, ale i děti ve čtvrté třídě vědí, že se jedná o p.ču. Dojala mě proto jedna soudružka učitelka, která v televizi bědovala, co má teď dětem říct, když prezident mluví sprostě. Tady přitom mluví sprostě úplně každý. 


Zrovna ty sprosťárny Miloše Zemana jsou ale spíše drobnost proti tomu, co proklamuje... 

Prezident při návštěvě Krnova řekl, že přišel na nápad, jak zničit senát. Nedostane do rozpočtu ani korunu, a až tam budeme sedět v zimě a bez elektřiny, tak se prý sami rozpustíme. Kupodivu tomu média nevěnovala žádnou pozornost. To byla věta, která se nedá srovnat s nějakými výlevy o Pussy Riot. V jiné zemi by obě komory parlamentu zasedly a začaly jednat o jeho odvolání. V českém prostředí by šlo ale nejspíše zase o primitivní pomstu, kdy by Hrad do rozpočtu nedostal taky žádné prostředky. Pan prezident by si jitrnice a víno musel kupovat sám, jeho poradci by sami odešli, protože by je nebylo z čeho platit. To je přece nedůstojné, aby jeden ústavní činitel takhle mluvil o druhých. Když sem Miloš Zeman přijde na návštěvu, tak se pitvoří, jak je senát důležitý. 


Osobně jsem měl na mysli jiné jeho výroky, třeba ty ohledně Ukrajiny. Zemanův někdejší stín Miroslav Šlouf vydal knihu, kde podle některých na hlavu státu vykydal spoustu špíny. Na druhou stranu je tam zajímavý postřeh. Podle něj totiž Zeman ztrácí soudnost v tom, kam až může zajít. 

Já myslím, že u něj jde o povahu. Když to ale někdo chce komentovat, tak se ho ptám, jestli to nebyl právě on, kdo prosazoval přímou volbu. Navíc se lidé nepoučili a uvažují ještě o přímé volbě starostů. 


Zeman má bezesporu silný mandát. Dostal ve druhém kole 2,7 milionu hlasů, skoro o půl milionu víc než Karel Schwarzenberg. Zděšení z jeho příklonu k Rusku je podivné, když už ve volbách bylo jasné, že mezi jeho nejbližší spolupracovníky patří šéf české pobočky Lukoilu. 

Já vidím jako zajímavou jinou věc. Kdyby se vzaly dohromady všechny jeho výroky třeba o sankcích proti Rusku v EU, tak byl zpočátku poměrně dost tvrdý. On ale dokáže taky velmi rychle změnit názor. U něj je zřejmá fascinace obchodem, a proto s sebou taky všude nyní bere ty delegace podnikatelů, a nějaká lidská práva jsou až na druhé koleji. Ale je to složité. Kancléřka Angela Merkelová byla v Číně jedenáctkrát a nemyslím si, že by tam projednávala nelidská práva. Když jsme svého času opustili ruské trhy, tak tam Němci a Francouzi i A hned vlítli... Mimochodem, když už jsme u Číny, tak to trochu odlehčím. Oni už se vedou debaty o tom, co bude, až Číňané Evropu obsadí. Nedávno jsem četl nádhernou knihu, která vyšla už za první republiky. Jmenuje se V soumraku a popisuje, jak už Číňani sídlí na Hradě. Bude to zajímavé pozorovat a my můžeme být v Teplicích takovou zkušební misií. Nyní byla podepsána dohoda o pacientech, kteří by mohli vystřídat arabské, kteří teď v lázních pobývají. Jsme zvědaví na tu jejich náturu. 


Mimochodem - rostoucí arabská komunita Teplicích, jak ji vnímáte? 

Jde o místo, které je relativně malé a proto to vyvolává problém k tomu, když do multikina, které je pro padesát lidí, přijde pět set diváků, tak to nemůže dobře dopadnout. Ta koncentrace lázeňských hostí a speciálně ještě z Kuvajtu, kde to mělo nějaké vnitropolitické důvody spojené s arabským jarem, byla velká. Ono je to složité. Když lidé vidí v televizi pátého podříznutého rukojmího, tak to v nich v nějaké negativní emoce vyvolá. Tedy do chvíle, než je začnou taky ubytovávat. Což dělá polovina Tepličáků. Také přístup kuvajtské ambasády byl velmi vstřícný, dokonce nabízeli, že by mohli zavést nějaké kvóty.
 

V médiích se nejčastěji skloňoval nepořádek a nedodržování předpisů. 

Pokud jde o nějaké neplechy, tak je to u nich trochu jinak. Třeba tam mladí kluci jezdili s drahými auty a nedodržovali předpisy. Pokutám se jen smáli. Na ambasádě nám řekli, ať jim klidně zabavíme to auto... 


Nedávno jsem slyšel vaše vyjádření, kde hovoříte o plíživém návratu socialismu... 

Ten je skutečný a naprosto děsivý. Teď jsem svým mladým a nadšeným kolegům vytisknul paragraf z komunistického zákona o národních výborech. Že všechno se má projednávat s pracujícími. Přeloženo do dnešního vnímání proklamované přímé demokracie, že veřejnost má rozhodnout o tom, jak má vypadat zimní stadion. Ta přímá demokracie má jedinou, ale podstatnou vadu. Nefunguje! Ukazuje se to například na různých referendech o zákazu hazardu, k nimž prostě lidé nepřišli. Obecně nejsem proti referendu, ale musí se s nimi šetřit. Ukazuje se, že je to v podstatě nejmíň spravedlivé. Když už jsou platná, tak dopadnou na procenta 51:49 a polovina lidí bude naštvaná. Právě proto, aby tyhle věci nenastávaly, vznikla politika, kdy si lidé volí svoje zástupce. Ti voliči pracují, mají svoje každodenní starosti a nemůžou si každou chvíli dělat na nějakou věc názor a jít hlasovat. 


Návrat socialismu spatřujete i v některých rozhodnutích Evropské unie. Nedávno jste mluvil o jakémsi nápadu, že by se majetek obviněných prodával už v průběhu trestního řízení, nikoli až po odsouzení. To je nějaká kachna, ne? 

Ne, ne. Ten návrh jsem skutečně našel. Myslím ale, že jde zatím jen o nápad. Policie má prý problémy s tím, že zabere majetek potencionálním zločincům a je nákladné se o něj starat. Typicky jde třeba o žraloka v Krejčířově vile, nebo stádo koní. Ale ony stačí i osobní auta, která musíte někde uskladnit. Nějaký chytrák proto vymyslel, že by se tyhle věci prodaly už při zahájení trestního řízení a případně by se dávala náhrada v penězích. Mně to celé přijde podobné šílenství, jako kompletní platby bez hotovosti. Všichni tak budou vědět, co si kdo kupuje. 


Vy platební karty nepoužíváte? 

K placení ne. Jen k výběru z bankomatu. Nepoužívám ji i proto, že jsem notoricky lakomý a karta svádí k tomu, že člověk utrácí a pak se diví, že vůbec tolik utratil. 


Proč se proti vaší osobě zvedl takový odpor ze strany potencionálních koaličních partnerů hnutí ANO a Volby pro Teplice? Řekli s ODS půjdeme, ale bez Kubery. 

Možná si myslí, že jsem nějak silný, ale tak to není. Pořád mám jediný hlas, stejně jako kdokoli jiný v zastupitelstvu. Moje výhoda je, že jiné zájmy než politiku nemám. Ostatní mají buď nějaké zaměstnání, nebo podnikání. Já klidně do půl druhé doma čumím na internet a sleduji, co se děje. Je to svým způsobem magorismus, ale každý má nějakou úchylku. Možná si myslí, že by beze mě snáze prosazovali svoje nějaké věci. 

 

(Autor: Josef Hympl)

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
místopředseda oblastního sdružení