13. října 2014

Nepohřbili nás, stoupáme ze dna

"Tyto volby dokázaly, že je ODS znovu volitelná strana a že je přijatelnou alternativou. Ukazuje to i to, že do druhého kola senátních voleb postoupilo sedm našich kandidátů," říká předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník Právo.

Při sobotním vyhlašování výsledků jste hýřil optimismem, ale celkový výsledek ODS v komunálních volbách sláva nebyla. Berete 11 procent v Praze jako úspěch? 

Dívám se na výsledky jako na celek a ve srovnání s tím, čím ODS v poslední době procházela, jsme si nevedli špatně. Máme 2214 zastupitelů a tolik oslavovaný vítěz voleb ANO jich má 1600. Na komunální úrovni jsme mnohem silnější, znovu se stáváme silnou stranou. Srovnávat současný výsledek s rokem 2010 je problematické vzhledem k událostem, které ODS významně zasáhly. Z tohoto hlediska považuji výsledek za přijatelný. Je to první krok, ale jsme na správné cestě. 



Velká města, jako je Praha, Brno či Olomouc, kde jste byli vždy silní, jste ale ztratili. 

To je pravda. Ve velkých městech se zpravidla nejvíce odráží celkové voličské nálady a preference, to je zjevné. Uspěli jsme ale ve spoustě středně velkých měst, zřejmě se nám podaří obhájit posty primátorů a starostů, v naprosté většině měst máme mnohem lepší výsledky než v loňských sněmovních volbách. Je to jasná odpověď všem, co nás pohřbívali. Jsme opět nejsilnější pravicová strana.

 

Máte celkově sedm procent a TOP 09 pohořela. Na procenta vyhrály vládní strany. 

My pokračujeme v cestě z politického dna nahoru a přidává se k nám stále víc a víc lidí. Budou se jim otevírat oči v tom, co představuje ANO a co v naší zemi působí levice. Nemám ve zvyku si stěžovat, ale když se podíváme na propagandistickou mašinérii, které jsme čelili, je až s podivem, že jsme na komunální úrovni silnější než ANO. 



Oblíbení starostové, jako je Jaroslav Kubera (Teplice), Jana Černochová (Praha 2) či Raduan Nwelati (Ml. Boleslav), uspěli. Není to spíše ale zásluha jejich osobnosti než zásluha ODS? 

Nedokážu to rozlišit. Vybrali jsme výborné osobnosti do čela kandidátek. Ti lidé uspěli díky tomu, že je vidět jejich práce, a to je další rozdíl oproti populistům. Mají výsledky, které lidé vidí. Je to příklad toho, že pokud máme silné osobnosti, ani propaganda proti nám lidi neodradí. Tyto volby dokázaly, že je ODS znovu volitelná strana a že je přijatelnou alternativou. Ukazuje to i to, že do druhého kola senátních voleb postoupilo sedm našich kandidátů. 



Koho doporučíte vašim voličům do druhého kola? Miroslav Kalousek (TOP 09) už doporučil volit kandidáty ČSSD proti ANO. 

Moje doporučení je jednoznačné: ať naši voliči podpoří kandidáty TOP 09. Je to v zájmu toho, abychom levicovou většinu v Senátu oslabili. 

 

(Autor: Jan Martinek)