6. října 2014

ODS je dobře připravená. Máme dobrý program, který jsme představili na kongresu

Jeho partaj prochází očistcem od kmotrů, přesto mluví sebevědomě. Pokud jde o volební prognózu, drží se ovšem šéf ODS Petr Fiala u země. Když obhájí starostové, kteří dobře pracují, bude mi to stačit, řekl Blesku.

 

Dlužíte přes 40 milionů a pokoušíte se je získat mezi straníky. Kolik se zatím vybralo? 

Konto je otevřené přes 14 dní a já to nekontroluji. Za necelé dva týdny se nám podařilo vybrat více než dva miliony korun. (Z toho 1,8 milionu poslala strana na splátku pohledávek – pozn. red). To považuji za mimořádný úspěch. Přál bych si, aby to bylo naposledy, co začíná rozhovor otázkou na minulost. 

Proč by na ni měli voliči zapomenout? A co jim nabízíte, aby zapomněli? 

Občanská demokratická strana významně ovlivňovala podobu České republiky. V podstatě se tu dobře žije. Co nabízíme dál? Nemáme se úplně špatně, ale něco nám vadí. Jsou to různé směrnice, regulace a hlouposti. Stát nám nevěří a neustále nás kontroluje. Nikdo se nestará o lidi, kteří se starají o sebe. Je tu velká skupina aktivních lidí. Stát je zatěžuje byrokracií. Vypisují papíry, místo aby pracovali. Věřím, že je lepší lidem peníze nechat, než je přerozdělovat. 

Podle toho, co zaznělo na kongresu ODS, to vypadá, že chcete uchopit problematiku multikulturalismu, a především islámu a muslimů v ČR. Jenže jak to chcete řešit na obecní úrovni? 

Lidé se na mě obracejí. Vnímají nebezpečí a to, co se děje v Evropě. Lidé nejsou hloupí. Ale mě mrzí, že my se budeme týdny věnovat příběhu islámských dívek v šátku. Mě spíš zajímá osud dvou Češek, které šátek nosit musí, protože byly uneseny. To není o rasismu. Byl bych první, kdo by šel na barikády, kdyby šlo o rasismus. Jestli chce někdo s námi žít, musí respektovat naše pravidla a zákony. Všem měříme stejně. Máme pravidla hry, která musíme respektovat. Téma bezpečnosti je téma pro stát. Jestliže městské policii dovolíme jen rozdávat botičky a pokuty, neděláme dobrou službu lidem. 

V obecních volbách jste byli úspěšní v letech 2002 a 2006. Čemu ten výsledek přičítáte? Na čem ho postavíte letos? 

Doba byla jiná než teď. Bylo méně konkurence. Bylo to po několika vládách sociální demokracie s několika skandály. To se projevilo ve volebním výsledku. Teď je ODS připravená stejně dobře. Máme dobrý program, který jsme představili na kongresu. 

Ale jaký program nabízíte na komunální úrovni? 

O komunálních volbách se říká, že jsou to tisíce komunálních voleb. V každé obci nabízíte jiná řešení vycházející z místních problémů. Já jsem v uplynulých měsících jezdil po mnoha obcích a pozoroval, jakou práci tam dělají naši starostové. A jsou starostové, kteří dělají opravdu dobrou práci a lidi ji vidí. Starosta Albrechtic zachránil továrnu na hračky, udržel 200 pracovních míst. To je příklad starosty ODS. 

Po parlamentních volbách vás v počtu mandátů předběhla TOP 09. Uvažujete o užší spolupráci s ní? 

Namlouváme si, že jsme levicová země. Pravice na tom, pravda, není moc dobře. Sám Karel Schwarzenberg řekl, že nejsou pravicovou stranou. My jí chceme být a budeme jí. V senátních volbách jsme se teď dohodli na spolupráci s TOP 09, abychom dokázali rozbít levicovou převahu. Když jsem se stal předsedou, říkal jsem, že celková obnova ODS bude trvat několik let.  

Myslíte si, že jste lepší osobnost než Topolánek či Nečas? 

Myslím, že na hodnocení toho, jakým jsem předsedou, je čas. Já jsem nešel do politiky proto, že je to pro mě výhoda, ale proto, že je to potřeba. V ničem, co jsem dosud dělal, jsem nebyl neúspěšný. 

(Autor: Marcel Mihalik)