6. září 2022

EU se rozpadne před očima, pokud se nevyřeší energetická krize

(ECHO24.cz) Rostoucí ceny energií, které se rychle vymykají i těm nejčernějším představám, se rychle stávají hlavním politickým tématem. Přesto se zdálo, že vláda je velmi pasivní, slibovala dílčí řešení, zatímco se šířily zprávy, že v zimě budou muset zavřít školy a nemocnice nebudou mít na zaplacení elektřiny. To se změnilo předminulý pátek, kdy v Poslanecké sněmovně rázně vystoupil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země,“ prohlásil. Dodal, že vláda musí nalézt způsob, jak zastropovat marže v energetice. O důsledcích svého vystoupení a i justičních tématech mluví v následujícím rozhovoru.

Začnu aktualitou. Jak hodnotíte víkendovou protivládní demonstraci, na které se sešlo 70 tisíc lidí? Premiér Fiala prohlásil, že ji svolaly proruské síly.

Byl to určitý odraz situace ve společnosti, před jejíž nebezpečností pro budoucnost jsem varoval ve Sněmovně. Se svolavateli akce nesouhlasím v ničem, ale nechci se nijak dotýkat účastníků demonstrace a doufám, ze mnozí pochopili, že vyjadřovat své znepokojeni by příště neměli pod vlajkou cizí mocnosti.

V onom projevu ve Sněmovně jste varoval bezmála před celoevropskou revolucí. Co vás k tomu vedlo?

Vedla mě k tomu drobná znalost dějin, jednoduché použití historie, které ukázalo, že žádná demokracie nikdy nepřežila bez fungující ekonomiky. A současně, pokud roste pocit nejistoty a strachu, tak je demokracie vždy ohrožena. Ovšem to neznamená, že musí zaniknout. V našem obyvatelstvu – a myslím, že i v obrovské části Evropy – roste pocit strachu a nejistoty z toho, co přijde, což souvisí kromě jiného hlavně s obrovským růstem cen energií a s jejich nedostatkem.

A nakolik věříte v nějaké evropské řešení? Protože zkušenost zatím ukazuje, že ve chvíli, kdy jde do tuhého, tak se každý stará především o sebe. Viděli jsme to například na začátku pandemie covidu, kdy si státy navzájem kradly dodávky roušek a dalšího ochranného vybavení. Věříte, že tentokrát to bude jinak?

Myšlenka jednotné unie vznikla na základě zkušeností z druhé světové války. Jejím základním cílem bylo zabránit konfliktům mezi státy, zejména mezi Německem a Francií. Ale nejenom. Vzniklo to na základu pokusu o vytvoření vzájemné důvěry mezi nejenom těmito státy a národy, že jsou schopny tyhle problémy překonat. Z toho plyne, že pokud se opět Evropa uzavře do velmi sobeckých národních zájmů, tak je logické, že Evropská unie ztratí důvěru obyvatelstva v mnoha státech EU jako jakási nepotřebná věc. Doufám, že se politici, zejména v Německu, které, nebudeme si nic nalhávat, je hlavní evropskou zemí v rámci EU, spoluurčuje základní politiku, tak pokud se politici v Německu v tomto smyslu neprobudí, může se stát, že ten projekt, který Německo tak dlouho podporovalo, se rozpadne před jejich očima.

Celý rozhovor čtěte na Echo24.cz.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK