21. července 2015

Vláda přibírá stále nové úředníky, přidává jim plošně na platech, místo aby přidala těm pracovitým

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno už od listopadu. Minimálně tři procenta. Dohodli se na tom zástupci odborů s premiérem a ministrem financí.

Celý rozhovor v Událostech ČT s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

A v Událostech předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Přeji dobrý večer. Pane předsedo, opozice mluví o bobtnání veřejného sektoru, nejenom kvůli zvyšování platů, ale také kvůli navyšování počtu úředníků. Jak konkrétně a jak rychle byste státní správu zeštíhlili?

Petr FIALA, předseda ODS:

Dobrý večer. Je potřeba určitě zeštíhlit státní správu. Podívejme se, co se děje. Za loňský rok navýšila Sobotkova vláda počet státních zaměstnanců o tři tisíce, to opravdu není málo. A když se podíváme na ta čísla, tak jenom za první pololetí letošního roku vzrostl objem platů ve veřejném sektoru o deset procent. To jsou obrovská čísla, jenom to ukazuje to, že Sobotkova vláda zvyšuje neustále počet úředníků, počet byrokratů, chystá další zvýšení v souvislosti s registračními pokladnami, ale nestará se o výdajovou stránku. Mně taková politika připadá naprosto nesprávná.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

A jak konkrétně byste to tedy udělali?

Petr FIALA, předseda ODS:

Rozhodně je potřeba přestat s navyšováním počtu úředníků, to je úplně zbytečné a všichni občané vidí, že se výkon státní správy žádným způsobem nezlepšil. To je jedna věc. A druhá, pokud chceme zvyšovat mzdy ve státním sektoru, což nepochybně je do jisté míry v pořádku, tak to nemůžeme dělat plošně, ale musíme to dělat podle nějakých kritérií kvality. Všichni jsme si slibovali, že služební zákon něco takového přinese, ale zatím nic takového nevidíme. Takže to, co vidíme, je, že Sobotka vláda zvyšuje počty úředníků, zvyšuje jim mzdy a nakonec za to zaplatíme my všichni v budoucnosti.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Mnozí hasiči a policisté mluví o tom, že se jim jen pomalu dorovnávají předchozí škrty. Nebylo z dnešního pohledu desetiprocentní snížení platů za vlády ODS příliš tvrdé opatření?

Petr FIALA, předseda ODS:

My jsme byli v úplně jiné ekonomické situaci a celá země byla v jiné situaci. Dneska se těší vláda čtyřprocentnímu růstu. V tuto chvíli lze samozřejmě dělat určité mzdové úpravy, ale rozhodně ne plošně. A hlavně, když má vláda tak dobré ekonomické parametry, tak by měla začít šetřit, měla by se začít zabývat deficitem, měla by se starat o to, jaké finanční prostředky budou přispívat na rozvoj naší budoucnosti, ale ne to prostě vydávat na státní úředníky a na to, aby kontrolovala občany. Když si vezmeme kontrast, jak se vláda stará o státní zaměstnance a jak na druhé straně jde proti těm, kteří samostatně podnikají, proti živnostníkům a drobným podnikatelům, tak vidíme velmi neodpovědnou politiku, na kterou v budoucnosti doplatíme všichni.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Ano, pane předsedo, děkuju za vaše odpovědi.