27. října 2013

Univerzitu neopustím, říká čerstvý poslanec Holeček

Radim Holeček se jako jediný z Ústeckého kraje stal poslancem za ODS. I když doufal, že jeho strana na severu Čech - značně zdecimovaná skandály - dostane o křeslo více. "Buďme ale rádi za to, co máme," říká. Angažmá na ústecké univerzitě se prý vzdát nechce.

Co říkáte na výsledek voleb?
ODS utrpěla jasnou porážku, to je neoddiskutovatelné. Výsledky jsou horší, než jsme čekali. Ale my tady za Ústí můžeme říct, že výsledek je vzhledem k situaci, která tady byla, dobrý.

Říkáte "situace, která tady byla". Co tím máte na mysli?
Jsme region, který je spojován s řadou problémů a afér v rámci strany, ale vidím, že dobře zafungovalo to, že se měníme a nabídli jsme kandidátku, která je obměněná. Regiony, které to neudělaly, utrpěly větší porážku než my. Na tu bídu a komunistický kraj je to pro pravici dobrý výsledek.

Z vašeho dosavadního hodnocení mám pocit, že jste to čekal ještě horší.
Hodně jsem zapracoval na kontaktní kampani. Musím říct, že reakce lidí ještě před 14 dny byla velmi špatná. Ale poslední týden jsem zaregistroval, že si lidé uvědomili, že ODS bude plnit pojistku proti oranžovo-rudé záplavě, která se na naši republiku řítí.

Vy jste mi říkal, že jste doufal ve dvě křesla.
To ano. Ale buďme realisté a buďme rádi za to, co máme.

Co říkáte na to, že ODS nyní soupeří se stranami, jako je Úsvit či KDU-ČSL? Na to nebyla dosud zvyklá.
Jsou to výsledky, na které jsme nebyli zvyklí. Zafungovala propagace nových uskupení, pro mě absolutně nepochopitelně. Bylo to také slyšet v ulicích. Když jsem se ptal lidí, tak mi říkali, že nás jdou potrestat. Ptal jsem se lidí, proč nevolí pravici a naznačoval jsem jim, že budou těmito stranami velmi zklamáni. Odpovídali mi: Chceme být zklamáni někým jiným.

Když jste se stal poslancem, znamená to, že opustíte ústeckou univerzitu?
Určitě neopustím. Chci mít i nadále kontakt s tím, co dělám. Umím si představit, že bych v parlamentu mohl udělat řadu dobrých věcí v oboru školství, a to bez zpětné vazby na univerzitu určitě nejde. To znamená, že chci vést i nadále centrum celoživotního vzdělávání.

Autor článku + fotografie: Ondřej Kůs

Rozhovor 5+2

Zdroj: http://usti-nad-labem.5plus2.cz/45288/univerzitu-neopustim-rika-cerstvy-poslanec-holecek

Mgr. Radim Holeček

člen místní rady
předseda oblastního sdružení