28. listopadu 2022

Rádio Impuls: Ruské útoky na civilisty jsou jasným signálem terorismu

(Rádio Impuls) Rusko bude za útoky na civilní obyvatelstvo pykat! Takovou zprávu podle europoslance Alexandra Vondry posílá Evropský parlament prostřednictvím schválené deklarace vůči Moskvě. Usnesení označuje zemi Vladimíra Putina za stát podporující terorismus.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na Rádiu Impuls.

Alexandr Vondra v našem pořadu Impulsy Honzy Benešovského vysvětlil, že jde o symbolický akt bez právní relevance. Důležitý je ale podle něj vyslaný signál. „Je to jenom politická deklarace, která Rusku říká: Bacha! To co vy pácháte na civilním obyvatelstvu, všechno bude zaznamenáno a všechno vám to bude jednou spočítáno. Teror je brát si civilisty jako rukojmí. Začali s tím nacisté. Dřív se válčilo jinak. Mezi armádami a civilisty to často jenom sledovali.“

Alexandr Vondra zároveň ve vysílání vysvětlil, proč je dobré nerušit činnost ruské ambasády v Praze a naopak té české v Moskvě. „Já bych určitě ambasády neuzavíral, protože jednou bude potřeba jednat o míru a určitě je důležité nějaká kontaktní místa mít. Důležité je, že fungují v minimálním režimu. Že jsme vyhostili ty špiony, desítky lidí. To bylo na místě,“ uvedl Alexandr Vondra s tím, že je dobré mít v Moskvě pozorovatele.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec