25. října 2021

CNN Prima News: Snížení DPH na energie je zářez do rozpočtu. Babiš chystá past pro další vládu

(CNN Prima News) Kvůli zdražujícím energiím a krachu společnosti Bohemia Energy čeká několik stovek tisíc Čechů krušné období. Ceny plynu a elektřiny rostou i trojnásobně. Vláda navrhla odpustit v tomto sektoru na celý příští rok DPH. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v pořadu 360° kabinet Andreje Babiše za tento krok ostře zkritizoval a varoval před dalším „zářezem“ do rozpočtu.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH na elektřinu a plyn má platit už letos v listopadu a prosinci. Vláda ale ještě musí vyjednat výjimku u Evropské komise.

„Musíme pomoci lidem v nouzi, aby přežili zimu. Ne přes DPH, je to jen zářez do rozpočtu. Babiš chystá past pro další vládu a možná i úlevy pro své vlastní firmy,“ opřel se Alexandr Vondra do končícího předsedy vlády.

Podle Vondry má na zdražování podíl i Evropská unie, protože stáhla z trhu nezanedbatelnou část volných emisních povolenek. Se stoupající cenou se také vyrojili spekulanti. „Musíme nastolovat diskuzi včas a energicky. Ne jako doposud, že se na úrovní české vlády nic nedělo. Pak přijel premiér do Bruselu, začal šermovat a nikdo ho neposlouchal,“ zkritizoval Vondra znovu premiéra Babiše (ANO).

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec