21. listopadu 2020

Návrat politiky

(www.konzervativninoviny.cz) Do českého parlamentu se hlasováním o snížení daní vrátila politika. Konečně! Volba o míře přerozdělování je jádrem politické i ideové soutěže. Věříme víc lidem, anebo státu? Jsem rád, že ODS věří lidem a hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy a snížení základní sazby daně z příjmu na 15 %.

1) Zrušení tzv. superhrubé mzdy jsme měli v programu. Je to přežitek. Její konstrukt vznikl za zvláštních okolností po volebním patu v roce 2006. ODS šla do voleb s rovnou daní 15 %, ale premiér Topolánek pro ni nenašel většinu a Kalousek za koaliční lidovce vymyslel kočkopsa. Opticky umožnil „držet 15procentní daň“ tím, že kreativně rozšířil základ pro její výpočet o sociální a zdravotní odvody zaměstnavatelů. Fakticky byla daň 20 %, ale na papíře 15 %. Byl to podfuk, který nám lidé právem vyčítali.

2) Daň z příjmu ve výši 15 % jsme měli v programu i posledně. Teď byla příležitost to prosadit. Kdybychom řekli NE jenom proto, že s tím takticky přišel šéf ANO, tak by nám už nikdo nerozuměl. Sliby se mají plnit.

3) Pokud novela projde, zůstane lidem víc v peněženkách (viz tabulka). Peníze se neztratí, zůstanou v ekonomice. Lidé budou utrácet nebo investovat. Vědí lépe než nemotorný stát, kdy, kam a jak. Příští rok, až se budeme vzpamatovávat z pandemie, lidem, obchodníkům i výrobcům to pomůže. Kdo tvrdí opak, nevidí do kapsy. Četl jsem studii z VŠE, že lidé s průměrnou mzdou (34 tis. hrubého měsíčně) utrácet nebudou, peníze prý uloží do banky. To je hloupost. Banky jim nic nepřidají. A hlavně – zeptejte se učitelky nebo zdravotní sestry, zda těch +20 tisíc ročně utratí nebo ne. Když musí bydlet, topit, krmit a vzdělávat děti a „zelená revoluce“ jí zvýší náklady.

4) Ano, bude tu výpadek příjmu veřejných rozpočtů (státu, krajů, obcí). Cca 90 mld. ročně. Nějaké úspory bude nutné najít – ODS každý rok předkládá návrhy, které činí nějakých 50 mld. Naběhnou i prostředky z fondů obnovy EU ve výši 180 mld. Na veřejné investice peníze budou.

5) Míra zdanění je v ČR stále vyšší než průměr OECD. Jasně – hlavním kandidátem na snižování jsou příliš vysoké odvody na sociální a zdravotní ze strany firem. K nim se bude nutné vrátit, ale ve spojení s důchodovou reformou. Pro ni tato vláda neudělala zhola nic. To čeká až vládu příští.

Komentář vyšel na serveru Konzervativnínoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec