7. listopadu 2014

ODS brání živnostníky před další vládní šikanou

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Já se ještě jednou dotknu podstaty této novely, která zavádí zdánlivou maličkost, ale maličkost, která bude mít dopad především na drobné podnikatele, a to dopad docela zásadní. Když se podíváme na to, co se stane, když tuto vládou navrženou novelu přijmeme, tak zjistíme, že za prvé bude mít dopad zhruba na čtvrt milionu podnikatelů, kteří jsou plátci DPH. Za druhé, a to i podle materiálu, který předložila vláda, tito podnikatelé zaplatí ročně v součtu 1,37 mld. korun. Za třetí, každý měsíc každému z nich vezme tato maličkost 3,5 hodiny jejich času. Za čtvrté tady zavádíme během tohoto volebního období už minimálně šestou a rozhodně ne poslední změnu daňových zákonů. A za páté samozřejmě je to přípravný krok na zavedení registračních pokladen, ať už si tom myslíme cokoliv.

A já se vás ptám jménem občanských demokratů, proč? Proč vláda, která má dost peněz na to, aby v příštím roce navýšila provozní výdaje ministerstev o 10 mld. korun, přenáší odpovědnost na poctivé podnikatele, chce po nich, aby hradili náklady spojené s dokazováním toho, že oni nekradou? Proč, když chce tento stát někoho kontrolovat, tak to mají svými penězi a svým časem platit občané, kteří se snaží poctivě pracovat? Proč máme poctivé slušné podnikatele nutit k tomu, aby každý měsíc povinně hlásili finančnímu úřadu, kolik vydělali? Proč nestačí čtvrtletní hlášení, povinnost čtvrtletního oznámení jako tomu bylo dosud? A všimněte si už toho samotného názvu. Kontrolní hlášení. Co to evokuje? No neustálou kontrolu, dohled, evidenci, podávání hlášení. A kdo bude tato měsíční hlášení kontrolovat? Jak je budeme vyhodnocovat? Co to bude znamenat? Budeme na to potřebovat nové úředníky? Samozřejmě, že ano.

Možná, dámy a pánové, jste mě třeba dobře neposlouchali nebo si myslíte, když jsem se tady proti tomu v úterý snažil vymezit, nebo si myslíte, že to je hlas jenom opozičního politika, který chce kritizovat, tak pokud si toto myslíte, tak já těm z vás, kteří ještě nad těmi věcmi přemýšlejí, bych tady ocitoval dvě reakce, které k tomuto návrhu napsali podnikatelé v diskusi na serveru iDNES

Jeden elektrikář - cituji: "Jak pomůže finančnímu úřadu, že jim každý měsíc budu posílat hlášení o třech vystavených fakturách zhruba za sto tisíc? I kdybych se snažil o nějaký daňový únik, což nelze, jelikož dělám pro firmy a státní instituce a tam to bez dokladů nefunguje, kolik bych unikl? Stovku? Dvě? Fakt na hlavu postavené. Možná by sociální demokraté mohli už konečně pochopit, že k prosperitě se propapírovat nedá."

A ještě druhý citát - tentokrát ne elektrikář, ale servisní technik v IT: "Můžu s klidem říci, že v šedesátitisícovém městě mám tři legální konkurenty. Zbytek začal meloušit bez živnostenského listu. Poté, co dojde k plnému prosazení registračních pokladen a dalšímu navýšení byrokratické zátěže, očekávám přechod další konkurence do plné ilegality. A to jsem v oboru, který si s celou tou elektronizací a buzerací poradí nejlépe. Copak má dělat takový instalatér, autoopravář, klempíř nebo kdokoli jiný. Aby nezůstávali státní zaměstnanci a zaměstnanci akciovek úplně klidní, vše to vede k jedinému. Některé dnes běžně poskytované služby podraží nakonec natolik, že si je bude moci v legální formě dovolit tak horních deset tisíc."

Já neříkám, že všechno z toho jsou věci, které se nutně musejí stát, ale toto je převládající názor podnikatelů na toto opatření. Podotýkám poctivých podnikatelů, kteří se normálně snaží pracovat, odvádějí daně a kterým připravujeme jednu komplikaci za druhou naprosto nesmyslnými opatřeními. Důvod je samozřejmě jasný. Této vládě na aktivních lidech a drobných podnikatelích nezáleží.
Tato vláda je vláda velkých korporací a dopad zákona poměřuje tím, jak se s nimi je schopna popasovat velká firma. A v tomto případě jste zjistili, že velká firma nemá problém upravit účetní software, posílat elektronicky hlášení třeba každý týden nebo uvolnit několik pracovníků na vykazování ve prospěch státu. No tak s tím zřejmě nebude mít problém nikdo. Jenže zapomínáte právě na ty malé a střední podnikatele, které každé takovéto opatření velmi zatěžuje, brání jim v podnikání a komplikuje jim život. Ale to zjevně této levicové vládě nevadí. Nejdříve jste jim omezili paušály, teď jim přidáváte administrativu, do budoucna na ně chystáte registrační pokladny. A co je za tím? Jednoduše řečeno: nevěříte jim, nepodporujete je v jejich aktivitách. A jediné, co chcete, chcete jejich peníze proto, abyste mohli zvýšit státní byrokracii.
Občanští demokraté rozhodně nesouhlasí s opatřeními, která jdou tímto směrem. My souhlasíme se všemi opatřeními, která zajistí lepší výběr daní a daňových nedoplatků, ale ne tak, že budeme zatěžovat a komplikovat život poctivým podnikatelům. Normální, slušní, aktivní lidé přece nesmějí doplácet na neschopnost státu vybírat daně.

A mimochodem toto je další důkaz toho, co jsem tady říkal opakovaně, že vláda nemá žádnou promyšlenou koncepci daňového systému a má v tomto případě jediný jasný cíl, a to je zavedení registračních pokladen. Ale jinak dělá jednu změnu daňových zákonů za druhou, tohle už je minimálně šestá, aniž by bylo jasné, kam tato změna vede, k čemu tato změna má vést.

Ale pokud si nejsme jisti, a to je zase moje rada, rada mladého politika, ale dlouholetého manažera, pokud si nejsme jisti, že změna, kterou připravujeme, vede k nápravě daného problému, tak ji prosím vás nedělejme, protože jediným výsledkem bude, že se věci prostě změní k horšímu. A to je příklad i tohoto opatření, které lidem, podnikatelům jenom zkomplikuje život a žádný lepší výběr daní to nezajistí.

Jak už jsem řekl, občanští demokraté tuto novelu svým hlasováním nepodpoří. Věříme totiž v opačný princip, než tato levicová vláda. Věříme ve svobodný prostor bez kontroly státu. Věříme v nízké daně, malou byrokracii, a toto jde přesně opačným směrem.

Ale abych připomenul konstruktivní postoj občanských demokratů, který jsme zaujali nejenom k tomuto zákonu, ale i k tomuto zákonu, k této novele, znovu vás upozorňuji na dva pozměňovací návrhy, které jsem jménem Občanské demokratické strany podal, které jsou kompromisním řešením, které na jedné straně z této povinnosti vyjímají skupinu podnikatelů s obratem menším než milion korun měsíčně, a tím uchráníme drobné podnikatele před touto naprosto zbytečnou byrokracií. To druhé kompromisní řešení je, že bychom se zbavili té nešťastné třetí sazby DPH, ale měli jenom jednu nižší sazbu ve výši 10 %, což je věc, kterou si nepochybně za současné ekonomické situace naše země může dovolit.

Prosím vás, abyste znovu zvážili moje dva předložené pozměňovací návrhy, protože ty by přece jenom vylepšily špatnou novelu, kterou jste tady předložili.