4. října 2016

"Rád bych spolupracoval s rozumnými lidmi," říká Ladislav Valtr

On-line rozhovor se starostou Chocně a kandidátem do Zastupitelstva Pardubického kraje za koalici ODS Ladislavem Valtrem.

DOTAZ: Kandidujete za ODS a jejím lídrem pro tyto volby je pan Michal Kortyš. Proč v redakci Deníku nesedí on?

ODPOVĚĎ:Souhlas, Michal Kortyš je naše jednička, já za ním plně stojím nejen v těchto volbách, velmi si cením i našeho přátelství v lidské rovině. On měl teď podobných rozhovorů a jiných mediálních diskusí v posledních týdnech už tolik, že zde s jeho vědomím tak trochu zaskakuji. Redakce Deníku mě oslovila i jako starostu města. Ptáte se ale správně, nyní jde o volby do kraje.

DOTAZ: Dobrý den, co Vás po vstupu do politiky nejvíce překvapilo?

ODPOVĚĎ:Stále mě překvapuje, kolik lidí tak dobře zná jen svá vlastní práva, bez náznaku uvědomění současné odpovědnosti za sebe i k druhým.

DOTAZ: Vypadáte jako sportovní typ. Který sport provozujete?

ODPOVĚĎ:Ještě tak dva tři roky zpátky jsem si rád zašel s kamarády zahrát hokej, před tím to bylo dlouhá léta i aktivně s registrací. Pak jsem si ale nechal asi trochu unáhleně vykostit kyčel. Takže už jen lehce fitness, ostatní jen jako o 15 let „starší pán“.

DOTAZ: Řídíte se na radnici vždy jen pravicovou ideologií?

ODPOVĚĎ:Otázku v tomto smyslu v poslední době dostávám opakovaně. Víte, já moc velký ideolog nejsem. To, co slýcháme v televizi od různých profesionálních politiků, jsou v mých očích převážně exhibice mířené především do vlastních politických řad. Tím ty partaje drží pohromadě. O tom ale reálný život a práce na místní a regionální úrovni primárně není.

DOTAZ: Z jakého důvodu jste se rozhodl vstoupit do politiky?

ODPOVĚĎ:V roce 2005 mě, jako lokálního sportovce a současně úspěšného regionálního podnikatele – pivovarníka, tak trochu ulovil pan Jan Čulík, dlouholetý porevoluční starosta Chocně, v té době radní Pardubického kraje.
A osobně mě pak lákala a láká ta možnost aktivně se podílet na změnách okolí k lepšímu. Dále si tím neustále rozšiřuji obzory a učím se umění chápat i protilehlé úhly pohledu na jednu „pravdu“.

DOTAZ: Co se Vám ve veřejné funkci nepovedlo nebo nedaří?

ODPOVĚĎ:Řekl bych, že se mi nedaří realizovat všechny své vize v takovém čase, jak bych si sám představoval. Nedaří se mi totiž například akceptovat nekonečný souboj s rostoucí byrokracií na jedné straně a s rostoucím uplatňováním všemožných práv různých aktivních menšin i jednotlivců - bez jejich odpovědnosti za destrukci a bez jejich znalosti potřebných souvislostí. "Bojuji" ale vytrvale.

DOTAZ: V e-Zpravodaji Univerzity Pardubice jsem se před časem dočetla, že jste nejen absolventem UPce, ale i jednou z osobností, dávanou za vzor nám dalším studentům. Co mi tedy poradíte, jak na to?

ODPOVĚĎ:Jestli jste ten Zpravodaj četla pozorně, tak mě tam i na toto téma citovali. Bylo to něco v tom smyslu, že nemá cenu se věci učit nazpaměť a papouškovat druhé, ale je potřeba se učit sám/a přemýšlet o všech souvislostech, s nadhledem a nenechat se odradit dílčím neúspěchem. Je potřeba vydržet a zvládat zdánlivé životní presy právě nejpozději na vysoké škole, protože pak těch překážek a křižovatek s krátkodobě snadnějšími cestami - bude v životě ještě hodně. A o tom je život.

DOTAZ: Co si myslíte o hnutí ANO?

ODPOVĚĎ:V této souvislosti cítím jisté rozpaky až demotivaci něco dělat ve veřejném zájmu.
Jako člověk schopný uznat kvality profi protihráče totiž vidím, že „projekt“ ANO je svým způsobem velmi dobře promyšlený, ale i dost nevyzpytatelný stroj. Pocta konstruktérovi, ostatně i Frankensteina jsem jako kluk obdivoval. Hodně nemile překvapen a demotivován jsem ale z toho, jak tento novotvar většina lidí v naší zemi snadno a slepě přijímá. Právě jeho úspěšnost je totiž důkazem toho, že lidi většinově zajímají jen koblihy, hezké sliby a jiné krátkodobé úlitby. Mnohem větší hodnoty se tím však vytrácejí a nepozorovaně mizí.

DOTAZ: Dobrý den, proč podle Vás tehdy padla Nečasova vláda a ODS se tak propadla?

ODPOVĚĎ:Žádné lepší informace nemám, v tomto jsem také jen konzument mediálních zkratek. Mohu tedy sdělit jen svůj pocit, že ODS jednak asi příliš dlouho vládla, a tím se sama stala trochu těžkopádným molochem bez reflexe (mj. jako nyní celá EU), a hlavně postrádala skutečného vůdce. Takže už i menší, ale dobře mířená soukromá aférka stačila a znásobila společenskou poptávku po změně.

DOTAZ: Čím budete prospěšný svým voličům? Proč by někdo měl volit právě Vás?

ODPOVĚĎ:Mojí vizí je, že beru věci kolem tak nějak rozumně a lidsky. Politiku ať si dělají v Praze a sliby ať slibují jiní. Já bych rád zkrátka dál podporoval dobré věci v celém našem regionu.
Osobní cíl, o kterém bych osobně urputně přesvědčoval kolegy v zastupitelstvu, je pak udržení zadlužení kraje ve finančně bezpečné míře.

DOTAZ: Do roku 2012 jsem ODS vždy volila, od té doby však nevím. Na Dalíky ani na novou paní Nečasovou se radši neptám, ale co ten veletoč pana Tupce, vašeho bývalého krajského lídra, který letos kandiduje s odborářem Duškem a dalšími Zemanovci. Co k tomu řeknete?

ODPOVĚĎ:Jen to, že si takovéto otazníky opravdu vyrábíme v ODS sami. Vnitřní očista je zkrátka nejen potřebný, ale i dlouhodobý proces. Náprava vnějšího vnímání této značky dle mého názoru ještě nějaký čas potrvá.
Naším současným lídrem je Michal Kortyš, tomu já věřím, za ním stojím, toho Vám osobně garantuji. Toto jsem dříve o žádném předchozím lídrovi neřekl.

DOTAZ: Kromě funkce starosty města máte pracovní praxi z banky i ze soukromého sektoru. Jak chcete využít Vašich zkušeností v krajském zastupitelstvu, v případě že získáte mandát?

ODPOVĚĎ:Jsem profesně ekonom se specializací na finanční plánování a rozpočty. V uplynulých čtyřech letech jsem byl místopředsedou krajského finančního výboru. Rád bych tedy svým dílem dále hlídal dobré fungování kraje právě především v oblasti rozpočtů a hospodaření.
Několik let se pak dále zabývám i oblastí životního prostředí, zejména nakládání s odpady.

DOTAZ: S jakými politickými subjekty v zastupitelstvu Pardubického kraje byste případně po volbách chtěl osobně spolupracovat?

ODPOVĚĎ:Předně: nejprve musím dostat důvěru voličů. Jestliže tuto důvěru dostanu, tak bych rád spolupracoval se všemi rozumnými lidmi, ne se subjekty. Vše je jen o lidech, takže když budou konkrétní jména, tak bude i spolupráce.

Čas vymezený redakcí pro tento on-line rozhovor bohužel vypršel, děkuji za četné otázky. Budu vám určitě dále nablízku.