23. dubna 2016

Lídr Michal Kortyš ředkl Deníku

Lídra krajské kandidátky pro podzimní volby do Zastupitelstva Pardubického kraje Michala Kortyše zpovídal redaktor Deníku. Ten se zajímal nejen o volební priority, ale také o program a případné koaliční partnery.

Jak byste minulé čtyři roky středolevicové krajské vlády zhodnotil?

Pane redaktore, není mým zvykem mluvit do řízení šoférovi autobusu, ve kterém se vezu. Vedení kraje má před sebou ještě půl roku odpovědné práce a její výsledky potom zhodnotí občané ve volbách do krajského zastupitelstva. Jsou to totiž právě občané, kteří jsou vlastníky tohoto kraje a politikům ho svěřují na čtyři roky, aby ten kraj řídili s péčí dobrého hospodáře.

Co byste Vy či ODS dělali jnak?

Jsem si jist, že smyslem politiky, není dělat všechno za každou cenu jinak, ale navázat na to dobré a snažit se napravit to, co se tak úplně nepovedlo. Rozhodující je to, aby všichni zastupitelé, ať jsou v koalici nebo opozici, pracovali výhradně ve prospěch občanů, měst a obcí svého kraje. Zdraví lidí, kvalita školství a dopravní dostupnost nejsou ani pravicové, ani levicové. Na politikaření proto není při práci v krajském zastupitelstvu ani čas, ani prostor. Již dvanáctý rok pracuji, jako starosta i místostarosta, ve vedení Litomyšle a proto vím, že spoluprací se dosáhne mnohem víc. Myslím, že výsledky našeho města jsou toho nejlepším příkladem.

S jakým programem jdete do voleb?

Naši krajští zastupitelé nejlépe vědí, co se podařilo a co je třeba zlepšit. Proto společně s našimi kandidáty již pracují na programu, který v pravou chvíli nabídneme občanům a případným koaličním partnerům. Program je ovšem jedna věc a jeho realizace druhé. Proto jsem především hrdý na to, že na naší kandidátce jsou lidé, kteří mají schopnosti, vůli i chuť dohodnutý program realizovat.

Pokud by ODS ve volbách uspěla a dokonce jste se dostali do koalice, jakou gesci krajského radního byste upřednostňoval nejvíc?

Nekandiduji jako Michal Kortyš, ale jako lídr kandidátky ODS. Za osm let starostování a mnoha jednáních s vedením kraje jsem pochopitelně podrobně seznámen s každou problematikou, kterou kraj řeší. Ale, jak už jsem řekl, nebudu to já, kdo si bude vybírat, kterého radního bude dělat. O tom budou rozhodovat především občané ve volbách, případní koaliční partneři a v neposlední řadě ODS, která mě do těchto voleb jako lídra nominovala. Zajíci se, jak známo, počítají až po honu.

A s kým byste byli ochotní jít do koaličního holportu?

Jeden politik říkal, že by šel do „holportu“ s i Marťany. Protože jsem si nevšiml, že by v našem kraji kandidovali, mohu Marťany kategoricky vyloučit. Jinak jsme připraveni komunikovat s každým, komu jde výhradně o prospěch měst, obcí a především občanů našeho kraje.Chtěl bych se ale určitě vyhnout koalici s komunisty. Věřím, že nám občané ve volbách dají takovou důvěru, že budeme bohatou nevěstou pro každého z možných partnerů. Jinak se mně, pane redaktore, slovo „holport“ velmi líbí, protože na Valašsku, kde jsem se narodil, se používá pouze v pozitivním slova smyslu.

Není to úplně téma krajských voleb, ale přesto? Jaký názor máte Vy coby úspěšný podniaktel na elektronickou evidenci tržeb?

Nemyslím, že právě EET může být tématem krajských voleb. Buď bude od listopadu platit, nebo ho Ústavní soud zruší, a potom to bude práce pro parlament. A že bychom ho zavedli nebo zrušili jen v pardubickém kraji snad nikoho ani nenapadlo. Jako podnikatel s EET nemám žádný problém a jako člen ODS plně souhlasím s vedením strany, že zákon byl prosazen nemravným způsobem.

Jinak je podnikání u nás podporováno? Dalo by se něco zlepšit na krajské úrovni?

Tohle mě zajímá především v oblasti odborného školství. Nemělo by vychovávat pouze nové zedníky, instalatéry nebo kadeřnice, ale připravit tyto odvážné mladé lidi i na založení vlastní malé živnosti nebo firmy. Vždyť právě oni budou naší budoucností. Tomáš Baťa mnohokrát opakoval, že naše školství musí vychovávat, především „živitele“. Tedy mladé lidí, kteří uživí nejen sami sebe, ale poskytnou práci jiným. Všichni máme kolem sebe mnoho takových úspěšných mladých mužů a žen mnoho, ale nikdo o nich nemluví. Jsem si jist, že takto koncipované odborné školství by mělo větší prestiž u rodičů i studentů.

Jaké další priority čekají příští krajskou vládu?

Tak hlavně je to konečně výstavba dálnice D35 a také problematika zachování rozsahu a dostupnosti zdravotní péče.

Ano, to je jeden z největších gordických uzlů, které kraj v posledních letech řeší. Kde vidíte jeho současné největší těžkosti?

Hlavně při řízení Zdravotnické záchranné služby, kde bych největší důraz kladl na personální obsazení, špičkové přístroje a rychlou dostupnost pro občany našeho kraje.Přítomnost lékařů v sanitkách je v tuto chvíli žádoucí do té doby,než se konečně někdo nahoře probere a začne řešit věci systémově. Všichni řeší, že se ušetří, ale nikdo neřeší, že posádka sanitky bez lékaře nesmí některé život ohrožující stavy sama řešit a musí vyčkat na lékaře, který může být zrovna mimo dojezdovou vzdálenost. Ani jeden život nestojí za ušetřené peníze.

Litomyšl se pod Vašim vedením snažila propagovat v cestovních ruchu značku Východní Čechy. Je Vám tato visačka bližší než Pardubický kraj? 

Víte, v zahraničí vidím, jak se města i celé regiony samy, zcela dobrovolně, spojují do větších celků. A myslím si, že nás to čeká také. Rozdrobenost Česka na 14 poměrně malých krajů, které neodpovídají ani evropské typologii regionů NUTS II, stojí daňového poplatníka na jejich správě nemalé peníze. K tomu si připočtěte další peníze na správu neuvěřitelného čísla šesti tisíc obcí, které v republice máme. 

Ale to opětovné slučování bude stát další peníze…. 

Ano, bude, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí. 

A Vy byste Pardubický a hradecký kraj znovu sloučil do jednoho, zhruba v hranicích bývalého Východočeského? 

No, víte, z pragmatického hlediska si myslím, že by to bylo – až se to zdráhám jako kandidát do krajského zastupitelstva Pardubického kraje vyslovit – ale ano, bylo by to správné, sloučit Pardubický a Hradecký kraj. Podobně jako některé z dalších krajů, vzniklých v roce 2000. Ale jistě se tak nestane ani v nadcházejícím nebo po té následujícím volebním období.

Bojíte se to vyslovit, ale cítíte to tak… 

Ano cítím. Pro mě byly vždy Východní Čechy jako jeden region. 

Ale snad si nemyslíte, že si krajští politici a stovky krajských úředníků vypustí rybník? Není právě ta uměle budovaná hrdost na značku Pardubický kraj vedená snahou potvrdit své pozice a nepřijít o vlastní seberealizaci, zaměstnání těchto lidí? 

Myslím, že 15 let je na vytvoření nové, skutečně autentické a nefalšované regionální sounáležitosti uměle vzniklých krajů příliš krátká doba. Vždyť švýcarské kantony nebo německé země existují celá staletí.