24. října 2011

Atmosféra byla klidná, na můj vkus až moc

Prodloužení mandátu předsedovi strany Petru Nečasovi odsouhlasili v sobotu delegáti kongresu ODS v Praze. Také se shodli, že k přijetí eura v Česku by se měli vyjádřit občané v referendu. Své dojmy ze setkání čtenářům Deníku přiblížil olomoucký primátor Martin Novotný.

Jaká atmosféra doprovázela kongres ODS?

Klidná, na můj vkus až moc, na druhé straně, když si určitá organizace uvědomí, že na řešení problémů objektivně potřebuje delší čas, a je schopna si ho dát a neutopit se v nezralých sporech, je to projev dospělosti. Personální krize je dnes všeobecným jevem celé naší, evropské a v podstatě i světové politické scény a v obtížnosti hledání osobností, které by dostály výzvám doby, není ODS žádnou výjimkou.

Prodloužení mandátu Petra Nečase bylo jedním ze stěžejních témat kongresu. Funkci bude zastávat do příštího roku. Pro bylo 439 delegátů, 24 proti. Do které skupiny patříte?


Hlasoval jsem pro. Preferoval bych sice standardní volební kongres, není-li ale personální řešení vykrystalizováno, dal jsem přednost kompromisu. Čas do volebního kongresu se však nesmí promeškat, ten už řešení přinést musí.

Co říkáte na vyslovení podpory sněmu TOP 09 pro nominaci Karla Schwarzenberga, který se tak stal prvním kandidátem na budoucího prezidenta?

Karla Schwarzenberga považuji za významnou postavu politické scény, jeho kandidaturu vnímám jako legitimní a logickou. Na druhé straně jí nedávám příliš velké šance.

Naopak na kongresu ODS se prezidentská kandidatura nedostala na pořad dne. Neoficiálně se ale mluví o Miroslavě Němcové nebo Přemyslu Sobotkovi. Kdy je možné očekávat, že ODS zveřejní svého kandidáta, a kdo to podle vás může být?

O těchto dvou jménech se v ODS mluví léta, oba je docela dobře znám a respektuju jejich kvality. Přesto si myslím, že prezidentská laťka, zvláště v dnešní ne zcela stabilní situaci v Evropě, by měla být zvednuta ještě výš. Osobně bych dával proto přednost o tématu ve straně dále diskutovat a hledat další jména jak v prostředí stranické politiky, tak mimo něj. Kandidáta bychom měli znát v polovině příštího roku.

V projevu předsedy Nečase zazněla výzva, že před vstupem do eurozóny je nutné uspořádání referenda. Souhlasíte s tím?

Zavedení eura při současných vnitřních poměrech v eurozóně pro nás nemůže být střednědobě ani dlouhodobě výhodné. Nejde o právní nutnost, spíš o sílu mandátu politické reprezentace, jsem přesvědčen, že občané chápou podstatu současných problémů evropské ekonomiky a euro by odmítli.

(Autor: Veronika Kolesárová)

Martin Novotný

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor