MUDr. Marián Hošek

Povolání: radní pro sociální oblast a zdravotnictví, zubní lékař
*1950

Politická příslušnost: KDU-ČSL

Životopis

MUDr. Marián Hošek (13. listopadu 1950) je radním pro sociální a zdravotní politiku v MČ Praha 6, je členem KDU-ČSL. Do politiky se zapojil v době sametové revoluce jako nezávislý, vstoupil do KDS a v roce 1995 následně do KDU-ČSL. Zde osm let působil jako předseda pražské organizace a dva roky jako místopředseda strany. Tři volební období byl zastupitelem hlavního města Prahy a pět období členem Zastupitelstva městské části Praha 6. V letech 2005–2010 působil ve funkci náměstka ministra pro oblast sociálních služeb a rodinnou politiku na MPSV, kde se mimo jiné podílel na realizaci zákona o sociálních službách, na vzniku dětských skupin a koncepce rodinné politiky. Celý čas svého veřejného působení se zabývá prioritně sociální a zdravotní oblastí, v devadesátých letech se spolupodílel na změně struktury sociální péče s významnou podporou neziskového sektoru. Dlouholeté působení v pražské i celostátní politice mu umožňuje mít vhled do celého spektra problémů veřejného života. 

Narodil se v Bratislavě, vystudoval stomatologii a od r. 1976 žije v Praze-Bubenči. Jeho postoj k životu formovalo prostředí katolického disentu, ve kterém vyrůstal a do podobného prostředí se také v Praze oženil. Spolu s manželkou Martinou vychovali sedm, dnes již dospělých, dětí, od kterých se těší z aktuálně čtrnácti vnoučat. Posledních deset let mají v pěstounské péči mladistvého kluka. 

V Bubenči má také zubní praxi, kde již pracuje jenom částečně, věnuje se především komunální politice. Ve volných chvílích rád tráví čas s vnoučaty, malováním, hrou na kytaru a volejbalem. 

Jeho motto je: „Pracuj pro lidi a neber se moc vážně.“