20. srpna 2023

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda v nedělním diskusním pořadu Partie CNN Prima News připomněl, jak předsedkyně KSČM Konečná „strašila“ veřejnost na demonstracích. „Vykládala jste, že lidé zmrznou a nebude plyn. Stalo se něco zásadního?“ ptal se jí Marek Benda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ačkoliv šéf poslanců ODS Marek Benda uznal, že každá podobná kauza poškozuje celou pětikoalici a důvěru lidí ve vládu, podotkl, že ani opozice není zcela bez přešlapů. Na konto Konečné řekl, že se její apokalyptická protivládní proroctví z nespočtu demonstrací nakonec nevyplnila.

„Celý minulý rok nám opozice – byť jste mimoparlamentní – říkala, jak všechny podniky zkrachují. Vy jste na náměstích vykládala, jaká to bude absolutní katastrofa. Že lidé zmrznou a nebude plyn. Stalo se něco zásadního? Nezaměstnanost stále máme mezi nejnižšími v Evropě, firmy vykazují rekordní zisky,“ odmítl Marek Benda černé scénáře, které protivládní strany a hnutí předpovídaly na demonstracích.

Na druhou stranu uznal, že schůzka Blažka s Nejedlým byla chybou, třebaže kauzu považuje za nafouknutou. „Za ministry nominované ODS zodpovídá premiér Petr Fiala, zároveň zodpovídá za všechny,“ dodal Benda v Partii Terezie Tománkové.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní skoro poledne vám přeji. Na CNN Prima News pokračuje Partie druhou částí, nabídnu velkou politickou diskusi. Než přivítám dnešní hosty, naznačím první téma a bude to schůzka Pavla Blažka, ministra spravedlnosti z ODS s Martinem Nejedlým, bývalým poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana. Tady jsou reakce zástupců všech koaličních stran, kromě ODS, se vyjádřili tak, že takové setkání je přinejmenším nevhodné. Tady jsou slova.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
„Včera jsem se ve večerních hodinách bez předchozí domluvy nacházel poblíž svého pražského bydliště ve stejné restauraci jako Martin Nejedlý s rodinou a jeho známými, které jsem neznal. Vzhledem k nevídané bouřce, v jejíž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu. Po čase se objevili redaktoři Seznam Zprávy Jelínková a Valášek a snažili se zjišťovat, co dělám v jedné restauraci s panem Nejedlým. Bylo to tak, jak popisuji.“

 

Marcel KOLAJA, 1. místopředseda strany, europoslanec /Piráti/:
„Čistě teoreticky je možné, že náhlá bouřka uvěznila pana ministra na 5 hodin náhodou zrovna u stolu jeho dlouholetého kamaráda a parťáka na volejbalu Nejedlého, který se dostal do hledáčku BIS. Druhá věc je, zda ministr spravedlnosti skutečně považuje takovou situaci za vhodnou.“

 

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda strany /KDU-ČSL/:
Pokud jde o pana ministra spravedlnosti. Já k tomu řeknu jediné. Já bych před bouřkou prostě do hospody a ke stolu s panem Nejedlým nešel. Tečka.

 

redaktor:
Dobře, ale on šel.

 

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda strany /KDU-ČSL/:
To se zeptejte jeho. Já říkám, já být v té situaci, tak tam prostě nejdu. Hotovo.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/:
„Účast Pavla Blažka na narozeninách Martina Nejedlého považuji za krajně nevhodnou a s ministrem o tom budu chtít mluvit. Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky.“

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
„Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu. To jsem prohlásil již včera, když jsem se o události dozvěděl. Jeho současné vyjádření nepovažujeme za dostatečné a na nejbližším koaličním jednání budeme situaci řešit.“

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tolik slova politiků k setkání Pavla Blažka s Martinem Nejedlým. Budu se ptát dál svých dnešních hostů, nejdříve dámy, paní Věra Kovářová, 1. místopředsedkyně sněmovny z hnutí STAN. Dobrý den.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Hezký den. Děkuji za pozvání.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já děkuju, že jste přišla. Paní Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM. Dobrý den.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Děkuji za pozvání. Hezký den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pan Marek Benda, předseda poslaneckého klubu z ODS. Dobrý den.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Krásný den všem.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Hezké skoro poledne.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dámy a pánové, děkuji, že jste přijali naše pozvání. S dovolením, pane předsedo Bendo, začnu u vás jako u člena ODS. Jak vy se díváte na tu schůzku vašeho kolegy pana Pavla Blažka s Martinem Nejedlým, jak se díváte i na to vysvětlení, které pan Blažek poskytl?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že to vysvětlení je pravdivé v tom, že asi opravdu tam zašel náhodou, protože začalo pršet. To, že tam neměl trávit tolik času, to myslím, že řekl premiér celkem jasně a jednoznačně, prostě byla to blbost tam sedět takhle dlouho. Ale Pavla Blažka všichni známe, on je člověk, který jakoby rád zkoumá, já si s ním vždycky povídám o Biľakových pamětech třeba, on prostě rád zkoumá mechanismy moci a poslouchá, co si myslí i ta druhá strana. Takže myslím, že to byla, byla skutečně chyba. Současně si řekněme na rovinu, že Pavel Blažek sehrál velmi podstatnou úlohu v době jakoby klidného přechodu vlády od Babišovy vlády k vládě Petra Fialy. Víme dobře, jak dlouho Miloš Zeman dokázal zdržovat ustavení vlády i v roce 2013, i v roce 2017. My jsme skutečně měli obavy, jako že to nebude jednoduché a někdo tam tím komunikátorem být musel. A to, že se to podařilo, že jako do Vánoc jsme vládu měli. Zaplaťpánbůh za to, že jsme 24. února loňského roku, v okamžiku, kdy Putin napadl Ukrajinu, už tady měli normální vládu a neměli vládu v demisi řízenou Milošem Zemanem. Takže já bych řekl, že prostě dostal Pavel nějaké úkoly této komunikace a možná v nich zbytečně pokračoval na fakt jako ale náhodném setkání.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. A jak se díváte na některá vyjádření vašich koaličních partnerů? Jenom pro diváky, Piráti už hlasují na svém fóru, ne poprvé o tom, že by Pavel Blažek měl skončit ve vládě, pan ministr vnitra Vít Rakušan říkal tady před chvílí, že o tom bude chtít mluvit s panem premiérem, nechtěl odpovídat na otázky o setrvání, ale i takové hlasy třeba z hnutí STAN zaznívají. Za chvíli budu u vás, paní Kovářová.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě koaliční partneři mají právo říkat cokoliv. Já jsem opatrný, na to bych komentoval koaliční partnery. Piráti hlasují věčně věků o něčem. Kdybych já měl někdy prezentovat to, co zaznívá u nás vevnitř na adresu Pirátů třeba zrovna, tak asi to taky nebude úplně veselé. Ale prostě každá ta strana má nějaké jiné mechanismy. Za ministry nominované ODS zodpovídá premiér, který teda mimochodem zodpovídá za všechny ministry samozřejmě, ale premiér jako předseda ODS a on toto bude rozhodovat. Tady se jistá skupina ze Seznamu, speciálně dva novináři rozhodli, že Pavla Blažka uloví za každou cenu, abych tak řekl. Nevím, jaké k tomu mají důvody, ale aby nakonec nebyli zklamáni, že když se jim to náhodou podaří, že ten výsledek může být pro ně ještě mnohem horší z hlediska liberálů…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu je pětihodinová schůzka pana Blažka s panem Nejedlým.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já říkám, že ta schůzka byla chyba, premiér tohle jasně řekl, ale myslím si, že to zase trochu se zveličuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane předsedo. Paní místopředsedkyně Kovářová, jak vy se na tu schůzku díváte? Jak jí hodnotíte, vhodná, nevhodná, vkusná, nevkusná. To jsme tady všechno slyšeli.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To jste určitě, ano, zaslechli jsme to tady, ale za mě je jasné, že každý politik musí zvážit, s kým se stýká, a to i ve svém volném čase. V tom je politika bohužel krutá. To, že je někdo s někým viděn, to není trestný čin, to je jasné. Na druhou stranu osoba pana Nejedlého, to je člověk s velmi špatnou pověstí, s vazbou na Rusko, a to se nám rozhodně nelíbí. Mně také ne. Zaznělo to i od pana premiéra. Co se týče našeho pana předsedy, ten sdělil naše stanovisko k té věci. Myslím si, že je teď řada na ODS a na panu premiérovi, jak celou situaci vyhodnotí. Myslím si, že posílat si vzkazy přes média rozhodně není vhodné, ale určité zhodnocení té situace ze strany pana premiéra ODS bych očekávala.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem zmínila hlasování na pirátském fóru, podobnou anketku spustil i člen vašeho předsednictva, pan Hlavatý, jestli by pan Blažek měl rezignovat nebo zůstat ve vládě. Řeknete mi, jak byste hlasovala?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já musím říci, že já nevím, že to referendum, nebo jak bych to nazvala.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byla to anketa na sociálních sítích. Je to člen vašeho předsednictva, já to nechci zlehčovat. On tam dal takhle hlasovat.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Myslím si, že to je jeho právo. Aspoň vidíte, jaké postoje mají někteří členové vedení STAN. Já za sebe musím říci, že bych očekávala komunikaci mezi předsedy stran s panem premiérem a očekávala bych, že ODS se k tomu nějakým způsobem postaví, je to jejich věc, samozřejmě ovšem může to poškodit pověst vlády jako celku.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju mockrát za ty vaše odpověď. Pojďme k opozici, pane Juchelko, hnutí ANO kritizuje kdejaký přešlap vlády a vládních představitelů. Ke schůzce pana Blažka s panem Nejedlým jste ale poměrně shovívaví, nebo to čtu jinak?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Já se nebudu pana Blažka zastávat, je to jeho zodpovědnost, každý ať se schází, s kým chce, a musí sám vysvětlit svým voličům, proč se s ním schází. Ale já se domnívám, že se k tomu nemá jako vůbec kdo vyjadřovat, to prostě byla normální schůzka. Mě na tom opravdu zaráží jako věci ty emotivní a ty pragmatické. Prostě tady vidíme, jakým způsobem se v politice víří emoce, že se někdo s někým sejde, najednou se to začne vířit někde na sociálních sítích, nikdo nic neprovedl, protože pragmaticky, to je ta druhá věc, se vůbec nic nestalo. A já vůbec nerozumím tomu, proč je kolem toho takový humbuk.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, jestli dovolíte, já se to pokusím vysvětlit, ne vám, to bych si nedovolila, ale našim divákům. To totiž není někdo s někým, pan ministr Blažek je ministr spravedlnosti, pravá ruka pana premiéra, který vyjednává o vládě, počkejte, já to jenom dokončím. Pan Nejedlý je velmi kontroverzní osoba se silnými vazbami na Rusko, zajímá se o něj BIS, on řekl, že ho v září čeká výslech na BISce. NCOZ prověřuje jeho fungování na Hradě, neměl bezpečnostní prověrku. Všichni víme, jaké emoce vzbuzoval pan Nejedlý a kolik kolem něho bylo otazníků. A tito dva pánové sedí 5 hodin v restauraci, tak proto se o to zajímáme.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My se k tomu vyjádříme, až bude něco reálně a pragmaticky na stole. Já si myslím, že máme spoustu jiných kauz, kauza Dozimetr, která začíná šponovat, kde tady vidíme 500 pro Gazďu, 500 pro Gazdíka, kdy mafián Redl skutečně začal platit Starostům a nezávislým jejich kampaň. Vždyť toto je strašně důležitá kauza. Vždyť šéf Starostů a nezávislých je ministrem vnitra, který tady před půlhodinou seděl a má pod sebou policii. A tady máme kauzu Dozimetr, která má neustále nové a nové konsekvence, kde se vrchní představitelé Starostů a nezávislých jako pan Gazdík a pan Polčák domlouvají tady s tímto mafiánem šifrovanými telefony a pan Hlavatý možná neudělal k žádnou anketu, možná jako uprostřed STAN, jestli má pan Gazdík nebo pan Polčák skončit jako v europarlamentu a v Poslanecké sněmovně. A teď tady budeme řešit nějakou schůzku, která sice trvala 5 hodin, nemáme žádné reálné výsledky a prostě se sešli. A před tím, jak říká pan předseda Benda, spolu vyjednávali vládu na Hradě. Mně to připadá, že to je přitažené za vlasy, to je ta emoce v politice, která vždycky, když převáží nad jakýmkoliv pragmatismem, tak skutečně dokáže udělat větší zlo než užitek. A za mě osobně jsou tady větší kauzy, které se brutálním způsobem bagatelizují, typu paní Vaňková, která je vyfocená nad lajnami kokainu, tak se to bagatelizuje, jako že to je vlastně úplně všechno v pořádku, vždyť vlastně všichni v politice skoro fetujou. Já nevím, jak vy kolegové, ale já teda rozhodně ne. A bagatelizuje se tady veškeré tady další důležitější, bych řekl, kauzy. A Dozimetr je úplným jasným příkladem toho, že tady nemá, kdo ze Starostů a nezávislých moralizovat nad tím, jestli se někdo s někým někde sejde. Takže my se k tomu nevyjadřujeme, protože to není naše věc, je to věc tady vnitřní koalice, ať si ty své emoce řeší sama. Jestli paní předsedkyně Sněmovny tady jako říká, a on přijde na kobereček pan Blažek ke mně, aby to vysvětlil, tak je to směšné, protože ODS dotáhla dva vraky politické TOP 09 a KDU-ČSL do Sněmovny, do toho přístavu, ve kterém chtěla, tak já tomu prostě skutečně jakoby nerozumím a domnívám se, že je to přitažené za vlasy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane poslanče. Já vám dám potom prostor, pane Bendo, i paní místopředsedkyně Kovářová. Paní předsedkyně Konečná, jak vy se na tu schůzku díváte? Vaše hodnocení? Je to vhodné, nevhodné? Nechám na vás.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Já použiju krásný bonmot, který jsem našla na Facebooku, že v Brně sněží, v Praze prší, takže to bych tak jako konstatovala.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co tím chcete říct?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
No, jenom tady pan kolega už to naznačil, jako jestliže nám vlastně v tichosti projde to, že primátorka druhého největšího města České republiky je vyfocená evidentně, a není schopna zpochybnit to, že by to nebylo to, co si všichni myslíme a dělá se z toho, jako že je to v pohodě, jestliže se nám teď tady schází lidi, ale těch kauz je, a to je to, co jsem chtěla říct, těch kauz je přece od začátku této vlády neskutečně mnoho. To je kauza Dozimetr, to je kauza vyhazování lidí ze strany ministra práce a sociálních věcí. Ministr Válek nám tady říká, že léčit má sluníčko a vůbec neřeší nedostatek léků. Vždyť jste prostě směšní. To je jedna kauza za druhou. A mně vlastně občas přijde, že vy jenom přebíjíte jeden kalibr ještě tvrdším, abys jako náhodou se zapomnělo na to, co se stalo. Vždyť to je šílené, kolegové, věří vám 2 % lidí a tohle je odraz vaší práce právě proto, že vy jdete z kauzy do kauzy. Některé jsou zásadní, jak říkal pan kolega, Dozimetr je určitě velmi zásadní kauza, ke které se STAN prostě nepostavil čelem...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To není pravda.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Nepostavil čelem. A tato kauza je spojená s největšími mafiány v téhle zemi. Pak jsou tady ty jakoby rádoby směšné, ale celé je to o tom, že se nedivte, že ti lidi jsou z té politiky otrávení a nevěří v podstatě nikomu, protože vy jim nedáváte jakoukoliv motivaci k tomu, aby to bylo jinak, prostě vemte si 2 roky vašeho vládnutí a každý měsíc najdeme jeden další průšvih, který jste prostě vytvořili a který jste různě se snažili překrýt různými pseudokauzičkami.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní europoslankyně. Poprosím o reakci, dám vám prostor. Paní Kovářová, začnu u vás, zaznělo to tady, kauza Dozimetr a také to, že všechny tyto skandály, kauzy snižují důvěru lidí ve vládě, je tady ten průzkum CVVM, který jsme zmiňovali v první části, zmiňovala ho i paní Konečná, že plně důvěřuje vládě jen 2 % lidí, 73 % jí nedůvěřuje.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já si myslím, že není pravdou, že by se STAN ke svým kauzám nepostavil. Všechny záležitosti byly vyřešeny takovým způsobem, že byly rychlou reakcí na situaci. Ministr Gazdík odstoupil. Dary, které by měly nějakou vazbu na podezřelé z kauzy Dozimetr, byly vráceny, byly dány na charitu. A takto bych mohla pokračovat dále.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, k informacím novinářům, že to zapojení pana Redla a napojení na politiky ze STANu bylo větší, než vy jste ze začátku připouštěli. Oni teď přinášejí důkazy novinářů z Deníku N. Nemají pravdu?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já myslím, že ne, my jsme se k té záležitosti postavili čelem. Jak jsem zmínila, odstoupení Petra Gazdíka. A také to byla doba, kdy ODS nám do toho v podstatě veřejně nemluvila. Myslím, že si to předsedové vyříkali mezi s sebou za zavřenými dveřmi a nechali nás konat tak, abychom všechny tyhle záležitosti vypořádali ve prospěch tedy našeho obrazu a STANu. A myslím si, že se nám to podařilo, takže neříkejte, že jsme se s tím nedokázali vypořádat. A spěšné tyto kauzy nejsou. A myslím si, že co se týče té nedůvěry, o které vy hovoříte, tam si myslím, že důležitou roli hraje spíš nespokojenost občanů s tím, jak vypadá naše ekonomická situace. A tam si myslím, že vláda potřebuje rychle schválit konsolidační balíček tak, aby bylo možné projevit, respektive ty zásahy, které budou v ekonomice, aby byly, aby se mohly projevit již příští rok. A jasně se ukazuje, že i Česká národní banka, ministerstvo financí hovoří v příštím roce o hospodářském růstu ve výši 2 %. Inflace má klesat. Mají růst reálné mzdy...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ministerstvo financí zpřesnilo svůj ekonomický výhled, že po 3 letech míříme znovu do recese s poklesem HDP o 0,2 %.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Ne, to je pro letošní rok, já jsem hovořila o roku 2024. Ano, to je v pořádku.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A balíček?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Balíček bude schválen od roku 24.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Začne nabíhat a začne některým lidem sahat do rozpočtu domácností. Tak jestli ta nespokojenost, kterou teď už pociťujeme ve společnosti, nemáte obavy, že ještě poroste?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já si myslím, že zcela jasně musíme lépe vysvětlovat, proč děláme konsolidační balíček. Je to proto, abychom stabilizovali veřejné finance. A myslíme, že nejsme v rozporu, nikdo, pochybuji, že vy byste zpochybňovali to, že státní rozpočet má velký schodek, že sice nemáme v rámci Evropy tak velký státní dluh, ale ten raketový nárůst je potřeba zbrzdit. A pokud bychom teď nezasáhli, tak skutečně by mohly být ohroženy veřejné služby jako je zdravotnictví, školství, veřejná doprava a tomu chceme zabránit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane předsedo Bendo, pojďte se vyjádřit ještě k těm kauzám. Ta fotografie primátorky Vaňkové. Je to další věc, která poškozuje důvěru lidí ve vládu. Připouštíte to?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě každá taková věc poškozuje důvěru lidí ve vládu, to já o tom nepochybuju. Je to škoda, každý z těch lidí si musí rozmyslet jako, kde kdy a s kým se schází, nebo s kým se fotí. Ale současně paní kolegyně Konečná tady říkala, každý měsíc jedna kauza. Já bych jenom rád upozornil, že celý minulý rok nám všechna opozice, a vy jste teda mimoparlamentní opozice, ale na těch náměstích jste to říkali ještě mnohem silněji, vykládala, jak tady zkrachujou všechny podniky, jak se všechno zavře, jako bude absolutní katastrofa. Ceny benzínu nad 100 Kč, nafty nad 100 Kč. Lidi zmrznou, plyn nebude. Celý minulý rok jsme tohle to slyšeli, půlku letošního. Stalo se něco, stalo se něco zásadního? Nezaměstnanost máme stále 2,5 %, nejnižší v Evropě, firmy vykazují rekordní zisky. No, tak jako benzín máme dneska asi o 4 % dražší, než jsme měli před začátkem války. Takže ta vláda se zabývá řešením těhle skutečných problémů. A ano, možná, že někdy, občas lehce pozapomene na ten obraz a na to, jakým způsobem by měla vykládat...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, k tomu se chci dostat. Je tady průzkum CVVM. Vy jste, pane Bendo, velmi zkušený politik, dlouholetý poslanec, když vidíte, plně důvěřuje 2 %, máte odpověď, co děláte špatně, jestli špatně komunikujete, vysvětlujete svoje kroky, nebo kde je ta chyba?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ta odpověď by se musela hledat někde úplně jinde, ta vláda prostě je vládou poměrně nesourodou. Vláda v dnešní pozici, a to jsem ještě překvapený, jak to jakoby vlastně docela dobře funguje, ale v dnešní pozici je od jakoby konzervativní ODS až po levicové Piráty. Ta vláda vznikla jako odpor společnosti vůči souvládí Miloš Zeman a Andrej Babiš. Není zcela přirozeně jakoby konzistentní, není to jako jednoznačně středopravá vláda, proto samozřejmě ta míra ztotožnění voličů s ní bude mnohem nižší a bude mnohem víc odpovídat parlamentu, který vždycky jako měl tu důvěru mnohem nižší, protože právě lidé cítili, že je nějakým způsobem rozdělený, že to není úplně jejich reprezentant, protože i v té vládě prostě někdo vzhlíží k Pirátům, někdo vzhlíží k STANu, někdo vzhlíží k ODSce. A mně spousta mých voličů říká: jako podívej se, jak tam můžeš s nimi sedět. Vždyť děláte kroky, které jsou kompromisní, já říkám, co nám zbývá jiného než dělat kompromisní kroky, prostě když máme takhle širokou vládu, takže ztotožnění s tou vládou nebude, současně vždycky platí, že prostě v půlce volebního období člověk nemá koukat na průzkumy veřejného mínění, má dělat to, co je přesvědčen, že je správné.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám za odpověď.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A vyhodnocen bude na konci.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já rovnou zůstanu u toho konsolidačního balíčku a začnu u vás, pane Juchelko, čeká nás po prázdninách parlamentních vládních další, další dějství toho schvalování, další čtení, 27 hodin čistého času trvalo to první. Co plánujete na ta další? A rovnou se ptám, budete obstruovat? Máte plán, že to budete zdržovat? Budete dávat silně svým voličům najevo, že toto blokujete ve Sněmovně?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Já na úvod řeknu, že na konsolidační balíček, který má přes 700 stran a zasahuje do, tuším, 63 různých právních norem, bylo pětidenní připomínkové řízení předtím, než šlo do prvního čtení. V prvním čtení jsme se s tím nějakým způsobem vypořádali i z toho důvodu, že vládní koalice vůbec neví, co v tom konsolidačním balíčku nakonec bude. My připravujeme nějaké pozměňovací návrhy, ale skutečně nevíme, k jakému materiálu, protože ten materiál ještě prostě na stole není. Sama vládní koalice se pořád schází, pořád něco mění, vymýšlí a není schopna ani říct veřejnosti, natož opozici, s jakými vlastně konsolidačními věcmi do toho konsolidačního balíčku v tom druhém čtení přijde. Já třeba chystám pozměňovací návrh pro to, aby byla sleva na manželku zachována. Hlavně kor pro všechny ty, kteří mají doma 24/7 starost o handicapované děti nebo o handicapovaného partnera, poněvadž tam si myslím, že to je skutečně asociální věc, kterou tato vláda udělala vůči těm, kteří mají doma handicapované děti. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál. Nicméně pořád nevíme, jaký ten konsolidační balíček bude. Pořád nevíme, co se bude dít na výdajové stránce rozpočtu, jakým způsobem se s tím poperou jednotlivá ministerstva, známe jenom nějaké obrysy, které nám ale vůbec nesedí. Například, já nevím, přes 2 miliardy ušetřit na ministerstvu pro místní rozvoj, to je celý Národní program Obnovy venkova, takže to by se musel škrtnout tady tento dotační titul. Vůbec nevíme, jakým způsobem se bude k tomu stavět vláda, byť jen symbolicky tím, že bude šetřit sama na sobě, například, že prostě zruší ministerstva. Vidíme velikánský odpor například výzkumníků, kteří už mají přes 1 500 podpisů pod peticí ohledně přílepku k tomu konsolidačnímu balíčku, který by měl řešit finance ve vědě, výzkumu a inovacích. Vždyť my prostě nemáme žádnou ucelenou představu o tom konsolidačním balíčku. Takže je těžko odpovídat na otázku, jaké pozměňovací návrhy připravujete, ale připravujeme.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se ptala, jestli budete obstruovat?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Obstruovat, my jsme ještě nikdy neobstruovali, já vás normálně vyvedu z omylu, protože...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, byla to noční jednání spaní ve spacáku, dlouhé projevy, často nesouvisející, promiňte, vy se bráníte, stejně jako pan předseda Okamura, já tomu slovu nedávám negativní konotaci, je to vaše právo. Mě zajímá, jestli se to bude dít.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Já klidně přes noc zůstanu. Tady jde o to, že my jsme v minulém volebním období, kdy jsme čelili taktéž obstrukcím, tenkrát opozice, například u EET, nebyly, bych řekl, tak já to znovu použiju, asociální třeba vůči zaměstnancům Sněmovny, vůči všem těm ostatním, abychom dovolili, aby se obstruovalo přes noc, což tato vládní koalice normálně dělá, protože, a já to chápu, ona spěchá na projednávání těch zákonů, 5 dnů na připomínkové řízení, u konsolidačního balíčku je toho důkazem, plus například čelí ústavní žalobě, kdy zase v rychlosti ve stavu legislativní nouze udělala změnu parametrů u starobních důchodů. Takže já tomu rozumím. My se jenom snažíme říkat naše názory, a to, že to je přes noc, je věc vládní koalice, tam je to odpovědnost, tam je ta odpovědnost. My jsme vždycky, a u EET to tak bylo, několik dnů, týdnů, měsíců přetrpěli obstrukci u EET, kde bylo 700 pozměňovacích návrhů a všechny jsme dělali normálně v pracovním čase Sněmovny. To, že tato vláda na ty věci spěchá, protože to prostě jinak neumí, tak to je její zodpovědnost, bohužel se to dalo do veřejného prostoru jako nějaké obstrukce, ale ten čas, kdyby se sečetl, tak jsme ještě o mnohem méně tady v těchto jakoby obstrukčních hodinách, než to bylo za minulé vlády.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Možná slovíčkaříme, ale já mám ráda, když se věci nazývají pravými jmény, a to, co jste vy jako opozice dělali v některých případech zákonů, těch důchodových změn atd., to byly prostě normální obstrukce.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
U obstrukcí musíme očekávat vždycky i to, s jakým vláda přijde návrhem u legislativy. Pokud tato vláda přichází opravdu s kontroverzními věcmi, tak musí počítat s tím, že tam budeme klást nějaký odpor, protože jednoduše například u těch starobních důchodů, tak to je prostě asociální záležitost, změny u současných starobních důchodců, nemá to s penzijní reformou nic společného, prostě vláda chtěla ušetřit na důchodcích a toto se jí prozatím podařilo. Uvidíme, co Senát a pan prezident.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. A jak vás tak poslouchám, bude to dlouhé teď na podzim?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Uvidíme. Budeme mít teprve zasedání poslaneckého klubu příští týden, takže tam se budeme dohadovat nad dalšími věcmi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane místopředsedo Juchelko. Paní Konečná, komunisté nejsou v parlamentu, nejste parlamentní stranou, jak se na podzim zapojíte do té diskuse o schvalování těch změn? A rovnou tu otázku mířím k tomu, jestli budete součástí nějakých protivládních protestů, které se chystají v Praze na Václavském náměstí u 16. 9. a tak dál?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Za prvé je třeba říct, že ten konsolidační balíček má jeden jediný cíl, a to je vytáhnout lidem z kapes 120 miliard, prostě vy je jakoby ušetříte oficiálně, ale vytáhnete je, zvyšujete počet úředníků, ať neřeknete, že jsem si sedla paní kolegyně na pana ministra, zasedla na pana ministra Rakušana, pan ministr Síkela a jeho neschopnost je neskutečná. Má ušetřit 20 miliard, na ministerstvu financí se ho ptali jak, řekl, že škrtne podporu OZE, tu ale škrtnout nemůže, protože solární barony musíme vyplácet, to znamená, kdo to zaplatí, opět lidé ze svých peněženek. A takhle je to prostě bod po bodu konsolidačního balíčku. Já být ANO...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jenom poznámka, pan ministr Stanjura říkal, že to ještě není jisté, že se to nedá škrtnout, že hledají to řešení i v té legislativní části a tak dál.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Ale to je přesně o tom. Takže kde vezmou nakonec ty peníze? Vezmou veškeré daňové výjimky, ale oni si počet úředníků, zvlášť třeba na MŽP, navýšili. Systematizovaná místa nám rostou. Za mě musím poradit kolegům z ANO, to, co jste předvedli, nebyla obstrukce, ale měli byste ji začít dělat, protože jakékoliv zdržování, tohohle, co se chystá, je jenom dobře pro lidi, protože, pane kolego, já s vámi nemůžu souhlasit, že se nic nestalo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, co byste radila kolegům z té parlamentní opozice, co mají dělat, jak byste to blokovali?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Já si myslím, že třeba u důchodovky nebo u té debaty o důchodech, o valorizaci důchodů selhali, protože si myslím, že se tam dalo ještě určitě daleko více prodlužovat ten čas, kdy vláda byla tlačena tím časem toho, že se to muselo schválit do nějakého dne. Já myslím, že to vydržet mohli. Nicméně, kolegové, nejnižší reálný růst mezd, nejvyšší inflace, dvaapůlkrát víc si koupí kdokoliv kolem nás za stejné peníze jako Češi. To je výsledek vaší práce, a proto my budeme součástí všech protestů proti této vládě, stejně jako jediní komunisté byli součástí všech protestů v podstatě po celou dobu, co ty protesty probíhají. A nejsme tam kvůli těm lidem, co stojí na tribunách, my jsme tam kvůli těm lidem, co stojí pod tribunami. A věřte mi, že vaše další zesměšňování a to, co předváděl pan ministr Rakušan, takové ty pojmy, jako jsou to chcimírové, dezoláti a podobně, je prostě nechutnost. Já tam mezi těmi lidmi stojí, ti lidi se prostě bojí o to, že nemají z čeho zaplatit složenky, a proto jsou na těch náměstích. Berte to vážně, kolegyně a kolegové, protože pokud to nebudete brát vážně, tak to jako nedopadne dobře, to vám říkám na rovinu, s tím, že pro mě ideální je samozřejmě, abyste odstoupili, abyste si nasypali popel na hlavu a 2 % vaší podpory jste už konečně položili. Ale chápu, že všechny náměstkovské funkce, Piráti, my jsme je tady nezmiňovali, ale jako oni vždycky vyhrožujou a budou, protože těch jejich 40 náměstků a různých lidí, kteří jsou rozesetí za obrovské prachy, si potřebujou udržet. Ale vždyť to je prostě šílenost. Běžte se mezi ty lidi na to náměstí podívat. Já vás srdečně zvu na jakoukoliv další demonstraci a poslechněte si jejich životní příběhy. To nejsou žádní chcimírové, to nejsou žádní dezoláti, to jsou prostě lidi, kteří mají strach. A vy jste je do toho strachu dostali svými opatřeními a neřešením problémů, které jste jako vláda České republiky řešit měli.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní předsedkyně. Jenom poznámka, nejsou to 2 % podpory, ale 2 % důvěry.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Je to v podstatě 25 %.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Kovářová, jak berete vážně ty plánované protesty jako vláda? Je tady nějaká situace, ekonomické ukazatele, lidem se nedaří dobře, plánují se změny, které lidem sáhnou na peníze, jsou plánované protesty, paní Konečná říká, že je budou podporovat i komunisté. Jak berete vážně ty hrozby?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já nejdřív ale musím reagovat na oba předřečníky. Já si myslím, že takto nezodpovědně se může chovat opozice, která to nemyslí s naší republikou správně. Vy samozřejmě můžete kritizovat a musíte kritizovat kroky vlády. Na druhou stranu si uvědomme, v jaké situaci se nacházejí naše finance. A právě na ty potřebné by nebylo, pokud by nebyl přijat konsolidační balíček, hovoří se o 150 miliardách. A proč děláme konsolidační balíček? Musí vláda dát najevo, že má cíl, že má chuť a vůli stabilizovat veřejné finance, protože toto sledují finanční trhy. Finanční trhy sledují, jakým způsobem vláda bude pracovat se schodky, které má, protože na těchto trzích si půjčujeme v podstatě na naše schodky, a pokud by trhy neuvěřily, že vláda má vůli a že jde správným směrem, tak si budeme půjčovat dráže. Pokud ale uvěří, tak se mohou snížit úroky, to bude mít velký vliv samozřejmě také na úroky v úvěrech, to znamená, to je důležité pro střední a malé firmy, které si půjčují v korunách. A to, že jste říkala, jakým způsobem je to v okolních zemích, například v Maďarsku a v Polsku, tak jenom musím upozornit, že sice my podle té evropské statistiky máme inflaci 11,2 %, Poláci mají 11, Maďarsko dokonce 19,9. A to, že říkáte, že si tam koupí více za své peníze, tak musíme konstatovat, že v těchto zemích jsou nižší platy, dražší peníze pro stát, firmy a občany. To znamená, já bych toto neříkala, protože to nejsou správné údaje. Ještě musím podotknout, že takovýto daňový balíček, vlastně na něm se podílí všechny skupiny obyvatel.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mě zajímá teď ta vaše emoce a nastavení, jestli si myslíte, že přijdou na podzim silné protesty, které budou mířit proti vládě a uvidíme tam nespokojené lidi, viděli jsme to loni v září. Čekáte to letos?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Jak sem zaznamenala, tak takové protesty existují. Samozřejmě je zajímavé, že mezi jednotlivými aktéry jsou určité rozpory, kdy nevědí, jestli se zúčastní, či nezúčastní, kdo s kým hovořil, kdo s kým nehovořil. Já si myslím, že každý nespokojený občan, ať už je, ať má jakékoliv názory, tak svoji nespokojenost může vyjádřit na náměstích. A já si myslím, že ta komunikace je velice důležitá. Já osobně jezdím hodně často, a dělá to tak řada mých kolegů, a myslím si, že ze všech stran, a vysvětlují lidem situaci, v jaké se nacházíme. Vysvětlují právě to, proč děláme konsolidační balíček, abychom zachránili veřejné peníze, aby bylo na školství, aby bylo na zdravotnictví, a také to, že kdo se ocitne skutečně v nouzi, tak mu bude pomoženo. A dneska víme, že je to kolem 20 % občanů. Pokud bychom toto neudělali, tak se řítíme, a všichni víme, co znamená dluhová brzda a tomu chceme zabránit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pojďme k balíčku, pane předsedo Bendo, já jsem se na to ptala pana...

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já nemám nárok zareagovat na to, co tady zaznívá, já se jenom tak doptávám...?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pojďte reagovat. Chtěla jsem tu debatu posunout.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Stručné poznámky. Za prvé k panu kolegovi Juchelkovi. Obstrukce, vy nám pořád připomínáte to EET, bylo to jeden zákon za volební období, vy už jste obstruoval spolu s SPD, se kterým furt soutěžíte, kdo je větší opozicí, tak už jste obstruovali asi 14 věcí. To je jak s tou pohádkou, jak ten chlapeček volá vlk, vlk. Dvakrát vesničani přijdou, potřetí už nepřijdou. Už ani ti lidi vám to nevěří, že to myslíte vážně.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Pojďme probrat jednu obstrukci po druhé...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ne, prosím, ne, ne.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Druhá poznámka k tomu, co říká paní kolegyně Konečná, já jsem zvyklý od komunistů na ledacos, ale jak můžete říct naprosto vážně větu, v okolí mají lidé dvaapůlkrát větší možnost si koupit. Zkuste se sebrat a do toho okolí zajet a koupíte si tam dvaapůlkrát tolik co u nás? Co to je za větu?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Moment, to jsou vaše Seznam Zprávy, teda teď asi nejsou s vámi kámoši, protože nemají rádi Blažka, ale to je...

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To nejsou moje Seznam Zprávy. Já žádný Seznam Zprávy přece nemám...

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Dělaly analýzu a je to jasně napsané, ano, pane kolego, já jsem z Moravskoslezského kraje a tam bohužel jsou občani nuceni jezdit nakupovat do Polska, protože je tam levnější všechno, léky, potraviny, IKEA, všechno.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Ale Poláci nám zase vykupovali uhlí, prostě to je trh.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bendo, děkuju vám, položím otázku. A slyšeli jsme tady od pana ministra Rakušana, že ještě budou jednat v koalici vedení stran o změnách v konsolidačním balíčku, bude tam velký pozměňovací návrh. Včera o tom psal iDNES a Mladá fronta, že hnutí STAN, a já vám dám prostor, paní Kovářová, chystá pozměňovací návrh, který se týká výnosu z daně z nemovitosti, že by měla zůstat celá obcím a i přesuny v DPH. Umožníte to. Je na tom dohoda v koalici?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem velmi nešťastný, že Mladá fronta píše takovéhle texty. Myslím, že to není vhodné, říkal to tady jasně pan předseda Rakušan. My jsme se prostě domluvili, že nebudeme žádné dílčí změny, změny komentovat, dokud nebude domluvené všechno, stejně jako to bylo původně s balíčkem. A mnozí byli, když jsme ho připravovali a pracovalo se na tom 3 měsíce, nikoliv 5 připomínkových dní, to už mě jako připomínkové dny jednotlivých ministerstev nezajímají, když na tom sedí celá vláda a celá vláda jako politické těleso o tom rozhoduje, ale...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, tam nešlo spíš o to, co píšou novináři z Mladé fronty, ale co tam potvrzovali někteří politici ze STANu, že se o tom jedná, že to pravděpodobně projde.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem nešťastný, že někteří politici si pouští ústa na špacír kvůli tomu, aby připoutali k sobě pozornost, protože bylo poměrně jasně řečeno, že co se vykecá předem, nebude.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže to nebude.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To uvidíme, to ještě uvidíme. ale nepočítejme s tím, že v tom budou nějaké rozsáhlé změny. To, jestli pan kolega Juchelka říká, že jako nevědí, k čemu se mají připravovat. Máte konsolidační balíček kompletně před sebou jako sněmovní tisk. A jestli budou nějaké změny, tak budou velmi dílčího charakteru.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bendo, promiňte...

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Co k tomu říká premiér, pokud jsme někde našli, že se stala skutečně chyba, což se stát mohlo samozřejmě, nebo že ty dopady nejsou takové, nebo by nebyly takové, jak jsme si představovali v okamžiku, kdy by se to sepisovalo. Ale nemyslete si, že přineseme nějaký jiný konsolidační balíček, v žádném případě ne, bude to tento konsolidační balíček, s tím se budete muset popasovat.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
To si vykecejte mezi s sebou.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bendo, čistě v hypotetické rovině, pokud by výnos daně z příjmů zůstal obcím a nešel by do státního rozpočtu, to je pro vás velká změna nebo malá? O té se píše v tom článku a někteří zástupci STANu říkají, že na tom dohoda je a že si za tím tvrdě jdou.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
V čistě hypotetické rovině říkám, že je asi správnější, aby daň z nemovitostí směřovala do obcí, protože to prostě je něco, co má nějakým způsobem... Současně v situaci státního rozpočtu a veřejných rozpočtů, zcela poctivě říkám, kdo je na tom špatně, je státní rozpočet, nikoliv veřejné rozpočty, nikoliv rozpočty obcí nebo krajů. To znamená, pokud by náhodou k takové změně mělo docházet, a říkám, ona má nějakou logiku, že prostě to, co se skutečně vybírá v tom území, má zůstat v tom území, pak musí dojít ke změnám sdílených daních tak, aby ten přínos nebo to, co lidé zaplatí navíc, šlo na napravování státního rozpočtu, nikoliv na vylepšování komunálních rozpočtů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Paní místopředsedkyně Kovářová, to, co říkal tady pan předseda Benda, tak to šlo za vašimi některými politiky. V tom článku mluvil pan místopředseda Lacina, který říká, že na tom nějaká změna je, mluvil s novináři, nepřímo to potvrzoval, jak to je?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já bych se také mohla pochlubit, co se podařilo navíc, ale neudělám to, protože ta dohoda byla jasná. Zkrátka a dobře, dokavaď to nebude vyjednáno tak, jak to půjde poté do Sněmovny, tak o tom se nebude hovořit, nebudu komentovat výroky svých kolegů. Ptala jste se na to, zda tomu tak skutečně je. Je to venku, je tomu tak. Chceme, aby příjmy daně z nemovitosti zůstaly obcím. A myslím si, že všichni chápou, proč tomu tak je. Na druhou stranu jedná se o tom, jakým způsobem to bude upraveno. To mám na mysli daně z příjmů právnických osob a ještě jednu daň a fyzických osob tak, aby to bylo pro státní rozpočet neutrální. A zároveň aby ta částka i po těch změnách stále byla tak, jak bylo avizováno, 150 miliard. A ještě jenom k obstrukcím. Já už jsem tam nějakou řádku let a musím říci, že si pamatuju, jak jsme obstruovali. To byla zcela jiná obstrukce. Také si pamatuji, že jste měli hodně, hodně tlusté zákony, které přišly v pátek a v pondělí se hlasovalo, bylo to v covidu, připouštím. Ale také jsme pro tyto zákony hlasovali, protože jsme věděli, že situace je vážná. Co se týče současných obstrukcí, tak to nemá opravdu..., ty meze, vy je nevidíte. Já si myslím, že nepochopili, že jste v opozici a že podle ústavy rozhoduje v Poslanecké sněmovně většina. Tak, prosím pěkně, obstruujte, ale zůstaňte člověkem, protože si myslím, že někdy ty obstrukce skutečně nemusí vést k tomu výsledku, jaký vy očekáváte, tedy politické body, a ne destrukce jednání Poslanecké sněmovny vždycky také může vést ve váš prospěch.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oblíbené téma v těchto pořadech, obstrukce. Nechám vás reagovat, pane Juchelko, potom položím otázku k balíčku ještě.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Já už nemám na ty obstrukce de facto co říct...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak pojďme dál, jestli dovolíte.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
...Prostě vláda přináší zákony, které jdou proti lidem a my se tomu bráníme, protože nás zvolili občané České republiky.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To nemáte pravdu, nemáte pravdu.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Daň z nemovitosti.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jestli dovolíte, já položím otázku, jestli dovolíte, to, co tady zaznělo, že oproti té původní změně mělo nastat, oproti tomu původnímu návrhu změna nastat v tom, že zisk a výnos daně z příjmů z nemovitosti by měl zůstat obcím ano, nebo ne?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My jsme nechtěli, aby se vůbec navyšovala daň z nemovitosti, aby se vůbec jakoby dělila mezi obce a stát, ale bylo to v rámci konsolidačního balíčku a samozřejmě tato vláda s tímto návrhem přišla právě z toho důvodu, aby nějakým způsobem sanovala ten deficit státního rozpočtu. Ale jak šel jako čas daní z nemovitost, nebudeme zvyšovat daně. Toto je slib Petra Fialy ještě zhruba před rokem. Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům, říká pan ministr Stanjura, nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. Zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme, v žádném případě. Další, nechystáme se zvyšovat daně lidem, protože je po tom poptávka. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně a nechceme je zvyšovat. Považujeme za lepší, když mají lidé více peněz v peněženkách, řekl Petr Fiala.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Všechny tyto argumenty, které máte na plakátkách, s těmi jsem tady konfrontovala pana premiéra i pana Stanjuru, jenom to pojďme posunout. Souhlasíte s tím?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Každé obce možnost až pětinásobně o 500 % zvýšit daň z nemovitosti...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dělá to minimum starostů.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Nerozumím na to, proč to necháme samozřejmě jakoby na těch, na těch obcích. V tuto chvíli, pokud se bude zvyšovat daň z nemovitosti, tak to se státním rozpočtem nemá nic společného, protože to jde do rozpočtu obcí. Nevím, jestli bude nějakým způsobem vláda chtít po těch obcích nějakou speciální třeba windfall tax, tak jak jsme to viděli u energetických společností, dostat ty peníze do státního rozpočtu...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Prosím pěkně, zaznělo tady, jakým způsobem by se to mohlo...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mělo by to vaši podporu, pane poslanče?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Ne, určitě nebude mít zvyšování daně z nemovitosti naši podporu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ani jako změna v tom, že by se ty peníze nechávaly obcím?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Každý starosta zná svou obec nejlépe. Ví, jací lidé tam žijí. Ví, jakým způsobem tam funguje trh s nemovitostmi. Ví, kolik tam stojí jednotlivé pozemky. Ví, kolik on potřebuje dostat od občanů a lidí. A daně z nemovitosti tady toto všechno toto rozhodování samozřejmě jakoby sníží. Takže v tuto chvíli my daň z nemovitosti nějakou máme, až o 500 % ji může každý starosta sám navýšit a ať to jednoduše udělá. A pokud tato vláda si chtěla naplnit rozpočet přes daň z nemovitosti, tady jde vidět, že se jí to pravděpodobně nepodaří, protože ty tlaky uvnitř té vládní koalice jsou takové, že se ty peníze dají spíše obcím než do státního rozpočtu. Takže dle mého názoru je to úplně zbytečné.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Než přejdu k paní předsedkyni, velmi krátká reakce, paní Kovářová, jestli vás mohu poprosit, vy jste se hlásila.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Tady právě vidíme, jakým způsobem vy reagujete na situaci v ekonomice a na to, jaké kroky dělá vláda. Na jednu stranu, když se snažíme šetřit, říkáte, že šetříme málo, když se snažíme pomoci, tak říkáte, že máme obrovský schodek státního rozpočtu. To, o čem vy hovoříte. Já bych chtěla jenom vědět, jakým způsobem, kdybychom tedy přistoupili na některá vaše opatření, to by byl schodek ještě dvakrát tak větší, co bychom vlastně, jak byste si poradili s tím schodkem, protože...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
To jsou ty emoce vůči tomu pragmatismu, desetkrát větší, to je samozřejmě nesmysl, ta vaše...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Ale to není pravda. Viděli jsme, jakým způsobem se vaše schodky zvyšovaly, zrušili jste superhrubou mzdu, výpadek a daňový balíček váš minus 120 miliard bez náhrady. Ještě jste slíbili, že to bude na 2 roky, podvedli jste pana prezidenta a teď, co my s tím.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Jo, to se tam podívejte, tam je ODS, jo, takže.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
A proč na ODS?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Protože my jste v tom společně tu daň z příjmů odsouhlasili...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Říkám vy.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Takže hnutí ANO naopak prosazuje a mělo svůj strategický plán konsolidací veřejných financí. Prosazujeme to, aby to šlo o 0,5 % HDP ročně, to snižování deficitu, což je v tuto chvíli nějakých 40-50 miliard korun. Určitě jsme pro to, abychom ty prolobbované daňové výjimky zrušili, ne ty, které jsou sociální, tak jak jsem tady například uvedl snížení slev na dani na manželku nebo u handicapovaných. A tady tato celá strategie konsolidací by samozřejmě neměla zasahovat do jednotlivých investicí, jednotlivých resortů.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To by vám nikdo nepůjčil při tomhle tempu snižování...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
To já si myslím jakoby, že ne, protože my máme jedno z nejlepších zadlužení veřejných financí vůči HDP, to jste říkala.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Máme, ale máme obrovskou...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Juchelko.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Ta rychlost je strašlivá.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
V tuto chvíli není ani schválena čárka u konsolidačního balíčku. A máme...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já doufám, že nám pomůžete...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
...výborné.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju. Paní předsedkyně Konečná, ta změna, že by výnos daně z nemovitosti zůstal obcím? Ano, nebo ne. Má to vaši podporu?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Já si hlavně myslím, že se daň z nemovitosti vůbec nemá navyšovat, protože je to opět dopad do lidí. Tady pan ministr Bartoš, tuším, sliboval 50 000 nových bytů, je kulové. Dobře, už jsme si zvykli u téhle vlády, že sliby se neplní. Ale podívejte se na mladé rodiny a vy jim ještě zvednete daň z nemovitosti. Já bych pochopila, a my jsme celou dobu přicházeli s tím, že si myslíme, že daň z nemovitosti by měla být odstupňována. Pojďme zdanit ty, kteří vlastní investiční byty, 2-3 nemovitosti, tady v Praze jich máte poměrně hodně, pojďme jim opravdu navýšit tu daň tak, aby to bylo, ale nechme ty normální lidi proboha žít a dál jim prostě neberme ty peníze. Pokud jsou obce a města, které si tím chtějí nějakým způsobem redukovat bydlení nebo podporovat bydlení, tak na to právo už dneska mají, ti starostové jsou dospělí lidé, rozumní lidé, většinou daleko víc než řada lidí ve vládě. A myslím si, že bychom jim to měli nechat tu kompetenci a že by si měli s tím zacházet tak, jak potřebujou.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To tak ale zůstane.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Ale to, že zase kromě toho, že jsou šílené hypotéky, na které normální mladá rodina nedosáhne, šílené ceny bytů, protože se nestaví, tak teď ještě zavedete další zvýšení daně z nemovitosti, já nevím jako, jak chcete vlastně podporovat to, co jste tvrdila, že máte...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ještě jedna otázka, paní předsedkyně Konečná, zaznělo to tady a bylo to snížení daně z příjmů, říká se tomu zrušení superhrubé mzdy, podpořilo to ANO, byl to návrh ANO, vašeho pana předsedy Babiše, podpořila to ODS a SPD. Seděl tady ve středu pan prezident a ten říkal, bývalý pan prezident, ten říkal, že by šel touto cestou, že by vrátil daň z příjmů na tu úroveň a vrátil by ty peníze. Souhlas?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
My jsme to nepodporovali, my si myslíme, že to byla strategická zásadní chyba, obrovský zásek do rozpočtu, prostě z těch 100 miliard se nám tam nepodařilo už nikdy vrátit, a přitom těm nejzranitelnějším to opravdu, opravdu nepomohlo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byla to strategická chyba, pane Bendo?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si nemyslím, že to byla strategická chyba.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Trváte na tom, že to bylo dobré bez toho, že by tam byly kompenzovány výdaje, podpořit?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já trvám na tom, že to bylo správně. My jsme jako, za prvé jsme to měli v programu, že se to blbě nepodporuje. Ale za druhé prostě si myslím, že jako nechávat lidem víc peněz, to je pořád jako spor, který budeme mít s paní kolegyní Konečnou, která si pořád myslí, že daně mají být co nejprogresivnější a že těm nejbohatším se má sebrat co nejvíc.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je tradiční spor levice a pravice.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já budu vždycky spíše zastáncem toho, že daně mají být jako v tomto směru rovné, v tom že se samozřejmě bohatším bere více, ale bere se jim stejné procento, a ne, že bohatší jsou zde zdaňování nějakými zvýšenými procenty. A už to tam dneska samozřejmě máme 15 a 22...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě to zvýrazňujete konsolidačním balíčkem.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A ještě to konsolidační balíčkem zvýrazňujeme. Prostě konsolidační balíček je zkonstruován tak, aby se všech dotkl a aby se nikoho nedotkl smrtelně, aby nikdo neměl pocit... Když se bavíme o těch 3 měsících, za mnou přišli lobbisti snad všech skupin za ty 3 měsíce a vykládají, jako my chápeme, že se musí šetřit, my chápeme, že veřejné finance jsou ve špatném stavu, ale šetřete, prosím vás, někde jinde než u nás. No, to chce úplně každý. Měli jsme to i z těch průzkumů veřejného mínění, které jsme předtím měli. Každý by chtěl šetřit, ale pokud možno u souseda. Musíme si uvědomit, že musíme šetřit tak trochu všichni.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám za vaši odpověď. Paní Kovářová, vy se ještě nadechujete, vím, že mi to téma tam vnesete, prosím, krátce.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Budu se snažit, nechci se vracet do minulosti, je potřeba hledět do budoucnosti. A právě ten konsolidační balíček by mohl vést mimo jiné i k tomu, že by se mohly snížit úroky u hypoték, jak jsem říkala předtím. Takže to jsou také důvody, které nás vedou k tomu mít takový konsolidační balíček co nejdříve schválený.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám všem, dámy a pánové. Pojďme ještě na jedno téma. Příští rok v květnu budeme volit zástupce v Evropském parlamentu, na ty volby se už teď soustředí poměrně silná pozornost už jenom proto, že v Evropě se rozhoduje o poměrně zásadních věcech, které budou mít dopad do životů nás všech. Paní Kovářová, já zůstanu u vás, Danuše Nerudová, neúspěšná kandidátka na prezidentku, bývalá rektorka Univerzity Mendelovy v Brně, se dohodla s vaším hnutím, že za vás bude kandidovat, chce být lídryní, o tom se bude rozhodovat, jestli ona nebo pan Farský, na to se ptát nebudu, ale paní Nerudová zároveň řekla, že by chtěla být i eurokomisařka. Je to tak?

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
To je její vyjádření. Každopádně musíme říci, že paní Danuše Nerudová je velmi kvalitní kandidátkou. Jsem moc ráda. A myslím, že i celé hnutí je rádo, že se s námi spojila. Zatím my jsme schvalovali dva lídry, jedny za Starosty, to je pan Farský a druhou je tedy paní Danuše Nerudová, název bude Starostové a osobnosti pro Evropu, čili Jan Farský za Starosty a paní Nerudová za osobnosti. Myslím si, že to je velmi dobrá kombinace i s tím, jak působila právě v předvolební kampani. Sice jste říkala, že byla neúspěšnou kandidátkou, ale zároveň si myslím, že její výsledek byl mimořádně dobrý, projevila se jako proevropská, zároveň racionální a s tím, že podle mne určitě hlasy našich kandidátů by byly v Evropském parlamentu slyšet...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slova neúspěšná z mé strany nebylo hodnotící, ale Nerudová skončila na třetím místě, prostě tak to je míněno, je to popis reality. Pane předsedo Bendo, existuje prý nepsaná dohoda ve vládní koalici, že eurokomisaře bude navrhovat a prosazovat hnutí STAN. Nikdo tu dohodu zatím nezpochybnil, ale například Alexandr Vondra říká, že u ní nebyl a že bůhví, jak to bude. Budete to ctít?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já nepsané dohody nezpochybňuji, nicméně, a je jasné, že prostě musíme počkat na výsledky těch voleb evropských. Upřímně řečeno, ony budou extrémně důležité, já si dokonce ani nemyslím, že z hlediska České republiky, ale z hlediska Evropy jako celku, protože prostě ty minulé volby byly strašně vyosené Gretou a zeleným opravdu jako blázněním. A teď se budeme, tyto volby rozhodnou o tom, jestli se ta Evropa pokusí nějakým způsobem vrátit zpátky do nějakého normálnějšího stavu, nebo jestli bude žít v tomhle tom jako oblouznění, které asi potvrdí paní kolegyně Konečná, která v tom Evropském parlamentu sedí, které je tam dneska jako nebývalé a zásadní. Nominace na komisaře bude po volbách. Určitě nepsané dohody jsou stejně závazné jako psané. V tomto směru my své slovo držíme, ale určitě budeme hledět také na to, jakou pozici v té Evropské komisi má daný kandidát šanci získat. A teď vůbec nemluvím o nikom konkrétním, ale prostě zatím to bylo vždycky tak, že jsme fakt dostávali pozice, že se tam potřeboval někdo někoho zbavit, to bylo od Špidly až upřímně řečeno po Jourovou, potřeboval se někdo někoho zbavit, kdo mu vadil vnitropoliticky a výsledky byly ty, že jsme měli jako úplně děsivý portfolia, který České republice nepomáhaly v ničem a v ni něčem jí spíše škodily, jako vymyslet pro Českou republiku portfolio, jehož hlavním úkolem je trestat Poláky a Maďary, opravdu může jenom naschválník. A to, že my jsme to vzali, je podle mě jako naše chyba.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte. Rozumím. V tom se shodujete i s panem Vondrou, který v tomto smyslu mluví, ale všichni diplomaté v Bruselu nebo ve Štrasburku by vám řekli, že čím dřív s tím jménem česká vláda přijde, tím větší šanci má získat portfolio, které je významnější, týká se ekonomiky, energetiky, rozpočtu atd.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To si určitě nemyslím, že to platí takhle. Upřímně řečeno, šéfka komise minulá vznikla jako 2 měsíce po volbách během noci jednání Macrona s Merkelovou. Takže jako není to tak. Jde o sílu té osoby, kterou tam dáváte, to jestli ta osoba je nějakým způsobem jakoby kompetentní brána, jako kompetentní, ne jak…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Danuše Nerudová, paní Danuše Nerudová říká, že by o ten post měla zájem. Dovedete si to představit?

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě si to představit dovedu. Paní Danuše Nerudová pracovala v evropských strukturách. Ale zas by záviselo na tom, jako myslím, že opravdu také, jestli je šance získat nějaké rozumné portfolio.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já ještě jenom dodám, že si právě myslím, že s jejím životopisem, znalostmi a zkušenostmi by byla dobrou komisařkou.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Pane Juchelko, bude dobrá nebo byla by dobrá lídryně kandidátky paní Dostálová? O ní se mluví, už to potvrdil nepřímo i Andrej Babiš?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Mluví se o ní, my budeme na podzim schvalovat na celorepublikovém výboru kandidátky, které se v tuto chvíli samozřejmě jakoby staví, to znamená, že všichni už dali své nominace a až na podzim bude jasné, pokud to bude Klára Dostálová, tak naopak já budu ten, který ji podpoří. Fandím jí, myslím si, že to je vynikající politička, velmi pragmatická, velmi realistická, má zkušenosti s Evropou z hlediska i svého portfolia na ministerstvu pro místní rozvoj, i když i u evropských fondů, u kterých je vlastně celou svou profesní kariéru, takže já se domnívám, že by dobrou lídryní byla, ale dejte nám čas až do toho podzimu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je samozřejmé. Ptát se na to samozřejmě také budeme. Slyšíme o nějaké nepsané dohodě ve vládní koalici, že tento post, výběr eurokomisaře by měl připadnout hnutí STAN. Jak se na to dívá vaše hnutí? Vy máte poměrně velké ambice, průzkumy preferencí vám připisují velká čísla. Jak se na to díváte, jak tu debatu...?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My jsme realisté, my chceme pragmatickou politiku v Evropské unii, nejsme žádní euroskeptikové, naopak podporujeme členství České republiky v Evropské unii, ale díváme se na to, že opravdu, skutečně tak, jak říkal kolega Benda, je vychýlená ta politika Evropské unie z hlediska migračního paktu, Euro 7, emisních povolenek pro domácnosti, já nevím čeho všeho. a tady toto jsou věci, které budeme chtít akcentovat právě nejen při kampani, ale hlavně v Evropském parlamentu a podle toho také bude vypadat samozřejmě nejen ta naše kampaň, ale i ta naše kandidátka, poněvadž Evropská unie je důležitá součást samozřejmě, nebo Česká republika je důležitou součástí Evropské unie. Pokud by to mělo připadnout Starostům a nezávislým, tak nevím, jestli tady v tomto pragmatismu, v této reál politice do toho zapadá paní Nerudová, ta je hodnotově skutečně někde jinde. Takže já si to nedokážu představit, že by ona mohla být eurokomisařkou za Českou republiku, právě kdybychom řešili to vychýlení zpátky k nějakému politickému normálu v Evropské unii.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Paní předsedkyně Konečná, vy budete obhajovat svůj mandát v Evropském parlamentu?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Budu obhajovat. A my na rozdíl od těch, kteří občas stojí na těch náměstích a chtějí si to dělat sami pro sebe, se snažíme vytvořit širší koalici. Ale k evropskému komisaři a obecně k volbám do Evropského parlamentu. Kolegyně a kolegové, pevně věřím a doufám, že se situace v Evropském parlamentu změní a že tam už nebudou převládat tady ty šílené ideje toho, že všechno spasí něco napsáno na papíře. A evropští poslanci k tomu budou mít jedinečnou příležitost, protože čeká nás revize, možná revize Green Dealu, Euro 7, migračního paktu, protože vždycky v těch nařízeních a směrnicích máte nějakou dobu, po kterou, nebo za kterou to můžete opravit, a to bude úkolem nových evropských poslanců, proto jsou ty volby tak strašně důležité, a proto bude velmi důležité. A mě jako děsí, že si tady někdo říká o post evropského komisaře, jenom tak jako, sorry, budu kandidovat, ale ještě k tomu chci jako třešničku na dortu, paní Nerudová vezme všechno, je to úplně jedno, co vezme. Ale prosím, zbytek vládní koalice, vzpamatujte se, aby to nedopadlo jak s paní Jourovou, protože to, co tam předvedla těch posledních 5 let, je prostě tragédie pro Českou republiku. A já v tomto případě velmi výjimečně souhlasím s Markem Bendou, že velmi důležité bude vyjednat především to, kde toho komisaře budeme mít...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na to se chci zeptat, paní Konečná, co je pro vás podle vás to silné portfolio, o které by měla Česká republika stát v té Evropské komisi/jakési evropské vládě?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Myslím si, že velmi důležité bude, velmi důležitá bude energetika, protože my musíme obhájit jádro, my máme své spojence, ale je jich pořád málo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je reálné, aby nám země jako Francie, Německo přenechaly takto důležitý resort, portfolio?

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Pokud konečně začneme dělat politiku, která se bude shodovat s tím a přestaneme se tady dohadovat na písečku a budeme dělat reálnou politiku ve vztahu třeba k jádru, ale i ve vztahu k té reálné energetické politice, to znamená, žádná šílená podpora obnovitelných zdrojů, a to já proto ní nic nemám, ale oni prostě v Čechách jako nestačí a nikdy stačit nebudou, i kdybychom je měli všude, tak si myslím, že je to o tom vyjednávání. A je to právě, a to je právě to, co mně na té koalici jako děsí, že místo toho, aby si řekli, hele, budeme chtít portfolio energetické, případně rozpočtové, určitě bude velmi zajímavé zemědělství, protože se bude dělat nové vyjednávání zemědělského balíčku v tom dalším období. Pojďme si říct tyhle tři a pojďme začít jednat o tom, za co a jak, protože ano, v Evropské komisi se obchoduje, to je možná jediné, co paní Nerudové půjde, ale tak pojďme si říct, jakým způsobem to teda uděláme, ale, prosím, nebavte se o těch jménech, protože tím to vlastně dehonestujete tu debatu, protože asi nikdo nečeká, že paní Nerudová je schopná dělat komisařku pro zemědělství. Nebo ano? Nebo je schopna dělat všechno?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní Konečná. Zazněla tady kritika a silná slova...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Poměrně dehonestující tedy slova, já se musím proti nim ohradit. A myslím si ohledně hodnotových postů paní Danuše Nerudové, myslím si, že ona...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Já jsem říkal ty hodnoty, které ona má, tak se...

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Já si právě myslím, že ale ji pravděpodobně dobře neznáte, protože ona je právě pro tu racionální politiku. A určitě pro to, o čem vy jste hovořila, že je potřeba upravit některé věci, které určitě neprospěly Evropě jako celku hospodářství. Bezpečnost, to je určitě důležitým tématem, soběstačnost, samozřejmě také ochrana klimatu, ale nesmí vést k té chudobě atd. Takže si myslím, prosím, sečkejte, než vyslovíte nějaké nevhodné, bych řekla, soudy o některých kandidátech, v tomto případě o Danuši Nerudové.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dámy a pánové, já vám děkuji. Pan Marek Benda, paní Věra Kovářová, pan Aleš Juchelka a paní Kateřina Konečná byli mými hosty. Děkuji vám a na shledanou.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Na shledanou.

 

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně strany a europoslankyně /KSČM/:
Děkujeme za pozvání. Na shledanou. Hezký zbytek neděle.

 

Věra KOVÁŘOVÁ, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /STAN/:
Hezký zbytek neděle.

 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme.

 

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha