6. dubna 2023

Události, komentáře: Zavádění zón 30 km/h ve městech

(ČT 24) Rychlostní omezení na třicet kilometrů za hodinu zavádí některá města v západní Evropě. Ke snížení rychlosti se už připojila Paříž, Brusel, Helsinky nebo Stockholm, další velká města omezení chystají. V Praze a v Brně toto požadují někteří aktivisté, od třicetikilometrové rychlosti si slibují vyšší bezpečnost a nižší emise. V pořadu Události, komentáře debatovali o tématu Eva Tylová (Piráti), Matěj Michal Žaloudek (Zelení), Marek Benda (ODS) a Petr Macinka (Motoristé sobě).

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Se zavedením třicetikilometrové rychlosti v hlavním městě nesouhlasí ani poslanec a předseda pražského regionálního sdružení ODS Marek Benda – říká, že jde o čistě ideologické nápady. „Chce to úzká skupinka lidí, která nemá žádné zastoupení na pražském magistrátu,“ konstatuje.

Na začátku března pokračovaly demonstrace aktivistů za zavedení třicetikilometrové rychlosti po Praze. Skupina několika desítek lidí z hnutí Poslední generace protestovala v ranní dopravní špičce na pražské magistrále, policisté museli na místě svádět dopravu do jednoho jízdního pruhu. „Tyto skupiny právo (na demonstraci – pozn. red.) zneužívají, ne využívají,“ uvedl poslanec Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha