7. prosince 2022

S pražskými Piráty se dá jednat. Než dorazí Hřib

(Novinky.cz) Pražská koalice SPOLU bude po krachu jednání s Piráty o koalici hledat podporu pro menšinovou radu u ANO, Pirátů, STAN i Prahy sobě, řekl Právu šéf pražské ODS Marek Benda.

Vzdali jste definitivně pražskou koalici na vládním půdorysu?

Řekl bych, že jsme přišli s konečnou nabídkou. Ustoupili jsme jim už úplně ve všem, co si navymýšleli, včetně kompetencí. Ale nejsme schopni jít pod menšinu v radě a jako ODS nechceme být jen přívažkem stávající rady. Takovou nabídku odmítli, a pokud si to nerozmyslí, tak zahajujeme jednání o menšinové radě. A ta může být s podporou Pirátů i Prahy sobě.

Pražští Piráti to vidí tak, že jste dali přednost vládnutí s ANO před koalicí s Prahou sobě.

S pražskými Piráty se dá jednat, pokud u toho není Zdeněk Hřib. V okamžiku, kdy Hřib dorazí, jednání se neuvěřitelně zkomplikují. Takzvaná Aliance pro stabilitu, to nebylo ani jednotné rozhodnutí Pirátů, tu podepsal on a Jana Komrsková s Janem Čižinským. On nemá žádný zájem na dohodě. Vyhovuje mu stav, kdy sedí na pražském magistrátu. S tím je třeba po dvou měsících od voleb pohnout.

Budete teď jednat s ANO, které vám už dočasnou podporu menšinové rady nabídlo?

Budeme jednat se všemi subjekty v zastupitelstvu. Prioritně se STAN, ale i s Piráty a Prahou sobě o podpoře menšinové rady. Budeme samozřejmě jednat i s ANO, které tuto variantu předem deklarovalo. Je třeba situaci odblokovat a lidi, kteří dávno nemají mandát k tomu, aby vládli, poslat z magistrátu konečně pryč.

Menšinová vláda hlavního města bude ale velmi křehká záležitost.

To není jisté. Všechno závisí na schopnosti se domluvit. Vezměte si, že v minulém volebním období nám tu vládla menšinová vláda ANO a ČSSD, a jak to Andreji Babišovi všechno šlo, dělal si s námi, co chtěl.

Může se stát, že se budete muset opírat i o hlasy SPD…

Jejich hlasy nebudou rozhodovat v žádném případě. Respektujeme, že byli zvoleni, a já jsem prosazoval princip poměrného zastoupení, aby všechny strany měly členy ve vedení výborů, stejně jako ve Sněmovně. Ale neřekl bych, že by mohla existovat situace, v níž by jejich tři hlasy mohly rozhodovat.

(Autor: Jan Martinek)

Rozhovor vyšel na serveru Novinky.cz.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha